Investeren in vastgoed: een veilige belegging

Een spaarboekje brengt al lang niets meer op. De recente geschiedenis heeft ons bovendien geleerd dat beleggen in aandelen niet altijd even veilig is. Ben je op zoek naar een veilige belegging met zekere winst? Dan is investeren in vastgoed een slimme keuze. Wij leggen uit waarom.

Vastgoedmarkt is standvastig

De Belgische vastgoedmarkt is al decennia lang stabiel en gezond. Vraag en aanbod blijven doorgaans in evenwicht. Omdat de woningprijzen elk jaar stijgen, haal je er sowieso winst uit als je een woning later terug verkoopt. Bovendien kan je je tweede verblijf in tussentijd verhuren waardoor je een extra maandelijkse inkomstenbron hebt.

Rente is nog steeds laag

De gemiddelde rentevoet van hypotheekleningen staat vandaag nog steeds erg laag, schommelend rond 2 %. Drie tot vier jaar geleden lag de gemiddelde rentevoet nog dubbel zo hoog. Het is dus meer dan ooit het moment om te investeren in vastgoed. Je betaalt vandaag immers weinig interesten waardoor je investering zich sneller terugbetaalt.

Fiscale voordelen

Voor een tweede verblijf wordt bij de berekening van je belastingsvoordeel rekening gehouden met het fiscaal stelsel van langetermijnsparen. Vandaag kan je tot 2.260 euro aan langetermijnsparen verzamelen in de fiscale korf. Naast kapitaalsaflossingen, kan je hier ook de premie van je schuldsaldoverzekering in onderbrengen. Is je korf nog niet helemaal gevuld met de kosten voor je eerste woning of is deze al afbetaald? Dan kan je de kapitaalsaflossingen van je tweede verblijf mee opnemen waardoor je profiteert van een maximaal fiscaal voordeel. Zo kan je opnieuw flink besparen op je belastingen.

Lage belasting bij verhuur aan particulieren

Als je huurinkomsten ontvangt, word je hierop belast. De belasting van huurinkomsten verschilt naargelang de aard van de huurder. Verhuur je jouw woning aan een particulier voor privégebruik? Dan zal je minder belastingen betalen dan wanneer je je woning verhuurt aan een onderneming of particulier die de woning zal aanwenden voor professioneel gebruik. We besparen je de ingewikkelde rekenregels, maar bij verhuur aan een particulier voor privégebruik word je eigenlijk zo goed als niet belast. Indien je verhuurt aan professionelen worden je huurinkomsten belast in je personenbelasting, wat minder interessant is.

Stijgende huurinkomsten

Jaarlijks kan de huurprijs op de verjaardagsdatum van de inwerkingtreding van het contract aangepast worden op basis van de actuele gezondheidsindex. Omdat deze elk jaar stijgt, stijgen ook je huurinkomsten gestaag. En dat terwijl het maandelijks aflossingsbedrag van je hypothecaire lening gelijk blijft (in geval van een contract met vaste rentevoet). Jouw investering zal zich dus elk jaar sneller terugbetalen.

Tips voor een slimme investering in vastgoed

  • Elke huurwoning moet voldoen aan de minimale veiligheid-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten zoals omschreven in de Vlaamse Wooncode. Als je kiest voor een nieuwbouw ben je zeker dat je woning aan alle eisen voldoet. Zo vermijd je eventuele problemen en kan je je woning gemakkelijker verhuren.
  • Ben je van plan om meerdere huizen en/of appartementen te kopen? Dan is het slim om aan risicospreiding te doen door te kiezen voor verschillende types in meerdere regio’s.

Ontdek je graag meer over beleggen in vastgoed of wens je vrijblijvend advies op maat? Neem dan zeker contact op via ons contactformulier. Wij helpen je graag verder.

Veilig beleggen in vastgoed