Burgemeester Meuleman en schepen Van Waesberghe zetten eerste spadesteek voor nieuw sportcomplex Zelzate-Zuid

Burgemeester Meuleman en schepen Van Waesberghe zetten eerste spadesteek voor nieuw sportcomplex Zelzate-Zuid

27 februari 2023

Begin maart start bouw sportaccommodatie, in september volgen eerste voetbalwedstrijden.

Zelzaats burgemeester Brent Meuleman en schepen van Sport Luc Van Waesberghe (beiden Vooruit) hebben vandaag de eerste spadesteek in de grond gezet voor het nieuwe sportcomplex in het koppelingsgebied Zelzate-Zuid. Dat zal vanaf september de thuishaven worden van ruim 500 sporters. “Met de start van de grondwerken komt het project in een stroomversnelling terecht. Binnenkort zullen de Zelzatenaren er zich in een moderne accommodatie van hun sportiefste kant tonen, maar ook hun favoriete voetbalploegen aanmoedigen”, zegt Kaat Decock, directeur Projectontwikkeling van Groep Huyzentruyt.

Al ruim zeven jaar dromen de Zelzatenaren luidop van een nieuw, modern en duurzaam sportcentrum voor voetbalploegen KVV Zelzate, VK Kanaaljongens en FC Retro, duikschool De Murene, petanqueclub PC Zelzate en de Koninklijke Judoclub Zelzate. Het huidige oefencomplex van groen-wit is hopeloos verouderd en remt de club in zijn sportieve ambities af.

B01 P00 Groep Huyzentruyt Zelzate sportcomplex ST01 HR
"Deze sportsite wordt één van de visitekaartjes van onze mooie gemeente.", aldus Burgemeester Brent Meuleman.

Die droom wordt stilaan werkelijkheid. De voorbije weken hebben enkele bulldozers en bouwkranen postgevat op de werf vlak bij het psychiatrisch centrum Sint-Jan Baptist, gelegen tussen staalreus Arcelor Mittal, industriepark Rosteyne, de E34 en Broeder Leopoldstraat. Op 9 januari zijn de voorbereidende grondwerken gestart. Sinds gisteren, 6 februari, is de aannemer begonnen met te graven.

We begrijpen maar al te goed dat de Zelzatenaren enorm uitkijken naar hun nieuw sportcomplex, want heel wat sportclubs zijn nu actief in een verouderde infrastructuur. Er is dan ook geen tijd te verliezen. Daarom zijn die graafwerken een belangrijke mijlpaal in het hele proces. We zijn blij dat de hele ontwikkeling mooi volgens plan verloopt.

- Kaat Decock, directeur Projectontwikkeling Groep Huyzentruyt

Voetbalseizoen 2023-2024

Van zodra de voorbereidende grondwerken achter de rug zijn, beginnen midden februari de funderingswerken. Vanaf dan schakelt de ontwikkeling van de site een versnelling hoger en zullen de Zelzatenaren het sportcomplex uit de grond zien verrijzen. Begin maart begint de aannemer namelijk met de bouw van de accommodatie en een bijhorende tribune voor ruim 200 supporters. Onder meer de betonstructuur wordt dan geplaatst. Gelijktijdig worden de twee natuurgrasvelden klaargelegd, zodat ze ingezaaid kunnen worden. Van zodra dat het geval is worden het kunstgrasveld en de petanquebanen aangelegd. Op die manier kunnen de sportclubs vanaf het nieuwe voetbalseizoen 2023-2024, dat start in september, terecht in hun nieuwe thuishaven.

Deze sportsite wordt één van de visitekaartjes van onze mooie gemeente. Samen met het nieuwe cultuurhuis dat momenteel wordt gebouwd, zal deze sportsite ook een belangrijke sociale rol spelen in onze gemeente. Honderden inwoners, sporters, supporters, recreanten en bezoekers van het nog aan te leggen koppelingsgebied, zullen elkaar hier ontmoeten. Dit wordt dus een grote troef. Het feit dat onze inwoners zelf de naam zullen kiezen voor dit sportcomplex maakt er helemaal een project voor en door onze inwoners van. Binnenkort lanceert het college een shortlist met enkele mogelijke namen voor de sportsite. De Zelzatenaren zullen uiteindelijk de knoop doorhakken en het kind een naam geven.

- Burgemeester Brent Meuleman
Ik ben blij dat men vandaag is gestart met het bouwen van deze nagelnieuwe/moderne sportinfrastructuur waar niet minder dan 6 sportclubs zich er in de beste omstandigheden kunnen ontwikkelen. Dat er al op hoog niveau gesport wordt in Zelzate bewijzen de aanstormende talenten die onze gemeente rijk is en met de komst van deze sportsite hopen we dat deze trend zich zal doorzetten. Naast het sporten in clubverband zal ook elk individu er terecht kunnen. Men zal ernaast wandelen ook kunnen gebruik maken van de volkstuintjes, het MTB-circuit en afsluiten kan men doen in de cafetaria die bijna dagelijks zal open zijn.

- Schepen van Sport Luc Van Waesberghe
B01 P00 Groep Huyzentruyt Zelzate sportcomplex ST02 HR
Oefencomplex in Verbroederingslaan wordt woonwijk.

De bouw van het sportcomplex is een eerste fase van een groter en overkoepelend nieuwbouwproject. Op de huidige oefenvelden van KVV Zelzate zal tussen de Verbroederingslaan en de Camille Leynlaan een nieuw woonproject met 214 wooneenheden verrijzen, inclusief ongeveer 1 hectare publiek toegankelijk groen waar volwassenen tot rust kunnen komen en kinderen kunnen spelen. Groep Huyzentruyt heeft de intentie om in dit project 94 woningen en 72 appartementen realiseren. De overige wooneenheden kunnen op termijn gebouwd worden door de sociale verhuurmaatschappij van de gemeente. Op deze manier kan de gemeente tegemoet komen aan de grote vraag naar betaalbare en duurzame woningen in de brede regio rond Zelzate. ​

Van zodra het nieuwe sportcomplex een feit is en alle voetbalploegen definitief verhuisd zijn uit de Verbroederingslaan, kunnen de eerste werken voor de nieuwe betaalbare woonwijk beginnen. Eind dit jaar, ten laatste begin volgend jaar wordt het oude oefencomplex gesloopt. Wanneer alles volgens de huidige planning blijft verlopen, zullen de eerste gezinnen zich in 2025 in de nieuwe woonwijk vestigen.