Groep Huyzentruyt zet voet aan wal in Roemenië

Groep Huyzentruyt zet voet aan wal in Roemenië

12 april 2023

Vlaamse projectontwikkelaar heeft eerste grond beet voor woonproject in wijk met internationale scholen in Boekarest

Groep Huyzentruyt schakelt in Roemenië een versnelling hoger. De West-Vlaamse projectontwikkelaar heeft recent de eerste projectgrond aangekocht in hoofdstad Boekarest. Zodra de bouwvergunning een feit is, start volgend jaar de bouw van 120 appartementen. “Ondertussen blijven we met onze West-Vlaamse nuchterheid verder de Roemeense markt afspeuren naar kwalitatieve en interessante projectopportuniteiten”, zegt CEO Thomas Van Poucke.

Sinds 2018 is Groep Huyzentruyt in Oost-Europa actief, waarbij volop in Polen gronden werden aangekocht. Dat resulteerde vorig jaar in de eerste opgeleverde woningen in hoofdstad Warschau. Begin maart van dit jaar kocht Groep Huyzentruyt een bioscoopcomplex op een absolute toplocatie in het district Ursynow. Die site krijgt een nieuwe bestemming met goed 4.000 m² aan commerciële ruimte en 11.500 m2 aan woongelegenheid, of ruim 300 appartementen. Mede dankzij dit nieuwe project hebben Groep Huyzentruyt en hun partners al 2.300 units enkel en alleen in Warschau in de pipeline zitten.

Vorige zomer kondigde de West-Vlaamse ontwikkelaar aan om nog verder de Oost-Europese markt te bewandelen. Voor Groep Huyzentruyt was dat na het succesverhaal in Polen een logische keuze. Verschillende landen werden gewikt en gewogen, maar de keuze viel uiteindelijk op Roemenië.

"De economie en koopkracht stijgen er steeds verder, waardoor zich steeds meer een sterke middenklasse ontwikkelt. Tegelijkertijd heeft Roemenië een groot tekort aan kwalitatief vastgoed, maar hoort dat vastgoed wel tot het goedkoopste van Europa."

– Willem Declercq, CFO Groep Huyzentruyt

Internationale scholen

Nadat CEO Thomas Van Poucke, CFO Willem Declercq en een lokale medewerker eerst de Roemeense vastgoedmarkt uitgebreid bestudeerden, is sinds eind maart de eerste aankoop een feit. In Voluntari, een residentiële en gegeerde buitenwijk van hoofdstad Boekarest, kocht Groep Huyzentruyt 10.028 m² aan projectgrond aan onder een opschortende voorwaarde van een bouwvergunning voor ongeveer 120 appartementen. Op de site worden een of twee ondergrondse verdiepingen gegraven en komen zes gebouwen met telkens 15 tot 30 appartementen te midden van groene zones. Als alles volgens plan verloopt moet de bouwvergunning binnen dit en anderhalf jaar een feit zijn en kunnen de appartementen gebouwd en te koop aangeboden worden.

“Voor ons eerste project gingen we doelbewust op zoek naar een zeer goede locatie. Die hebben we hier, in de noordelijke wijk Voluntari, helemaal gevonden. De grond ligt te midden van een wijk met heel wat internationale scholen, wat natuurlijk erg veel mensen aantrekt en nu al zeer populair is. Het Baneasa bos, dé groene long van Boekarest, ligt op wandelafstand. En wie van dieren houdt kan terecht in de zoo, die ook in de buurt ligt.”

– Thomas Van Poucke – CEO Groep Huyzentruyt

Kwaliteit boven kwantiteit

Net zoals bij de opstart in Polen focust Groep Huyzentruyt zich in eerste instantie op hoofdstad Boekarest. Op termijn uitbreiden naar andere belangrijke Roemeense steden behoort echter zeker tot de mogelijkheden. Maar de ontwikkelaar wil zeker niet te snel gaan en zich daardoor vergalopperen.

“We bekijken momenteel nog een aantal andere projectmogelijkheden, maar zoals steeds speelt onze West-Vlaamse nuchterheid en primeert de kwaliteit op de kwantiteit. Daarom willen we de Roemeense markt verder in de diepte leren kennen om zo sneller te kunnen schakelen in de toekomst. Concreet willen we de eerste jaren vooral een grondenbank aanleggen, zodat we erna een winstgevende organisatie hebben in Roemenië.”

– Thomas Van Poucke, CEO Groep Huyzentruyt