Verlaagd btw-tarief van 6% verlengd tot eind 2024

Verlaagd btw-tarief van 6% verlengd tot eind 2024

6 november 2023

6 %, jij content?

Sinds 1 januari 2021 geldt een verlaagd btw-tarief van 6 % op nieuwbouwprojecten die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Normaal zou deze maatregel eind 2022 aflopen, maar omdat de nood aan energiezuinige woningen groot is, besliste de federale overheid om dit te verlengen tot eind 2024. Als de omgevingsvergunning dateert van vóór 1 juli 2023, dan kunnen alle uitgevoerde werken t.e.m. 31 december 2024 ook nog aan 6% gefactureerd worden. De akte dient uiterlijk 31 december 2024 verleden te worden.

Spelregels voor het tijdelijk verlaagd btw-tarief van 6%

Zolang bovengenoemde overgangsregel nog niet officieel opgenomen is in de wettekst, zijn volgende richtlijnen van toepassing:

Het btw-voordeel geldt tot en met 31 december 2024. Dit betekent dat de btw opeisbaar moet zijn vóór deze datum.

Let wel, de aktedatum bepaalt het tarief. Niet de datum van de overeenkomst. Wil je van het verlaagd btw-tarief genieten, dan hou je best rekening met een maximale termijn van 4 maanden waarin de akte moet verleden worden bij de notaris.

Dankzij deze maatregel kan je dus tegen lagere kosten een nieuwe woning kopen. Concrete cijfers? Op een project van 275.000 euro (excl. btw) betekent dit een besparing van ongeveer 41.250 euro. Je betaalt namelijk slechts 16.500 euro btw in plaats van 57.750 euro bij het gebruikelijke btw-tarief van 21 %.

Het gaat om je eigen en enige gezinswoning

Het moet gaan om een woning of appartement waarin jij zelf gaat wonen. Het volstaat dat er hoofdzakelijk privégebruik is, dit betekent dat je een deel van de woning voor je beroep mag gebruiken. Deze nieuwe regeling telt enkel voor natuurlijke personen, niet voor vennootschappen of verenigingen.

Bovendien mag je geen eigenaar zijn van een andere woning. Woningen waarvan je door een erfenis mede-eigenaar, blote eigenaar of vruchtgebruiker bent, tellen niet mee.
Ook tweede verblijven, woningen en appartementen om te verhuren, komen niet in aanmerking. Tenzij je de woning voor minimum 15 jaar verhuurt met tussenkomst van een sociaal verhuurkantoor (SVK).

Woon je op dit moment nog in een andere eigen woning? Dan kan het verlaagde btw-tarief toegepast worden als je de woning verkoopt in het kalenderjaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname van je nieuwe woning.

Voor minstens vijf jaar lang

Het huis of appartement dat je koopt, moet de komende 5 jaar je enige en eigen woning zijn. Is dat toch niet het geval? Dan moet je het belastingvoordeel voor het jaar van de wijziging en de overblijvende jaren terugbetalen. Logischerwijs is, bij verhuur via een sociaal verhuurkantoor (SVK), de periode van 15 jaar van toepassing.

De bewoonbare oppervlakte bedraagt maximaal 200 m2

De bewoonbare oppervlakte van de nieuwe woning of appartement mag niet groter zijn dan 200 vierkante meter. Dit geldt voor zowel villa’s en halfopen bebouwingen als voor rijwoningen en appartementen.

Om de bewoonbare oppervlakte te bepalen, wordt de oppervlakte van alle woonruimtes binnen de opgaande muren opgeteld. Het gaat hier over de keuken, woonkamer, eetkamer en slaapkamers, maar ook over bewoonbare zolder- of kelderruimtes. Gebruik je een deel voor jouw beroep? Ook dat telt mee in de berekening. Bovendien mag je de bewoonbare oppervlakte de eerste 5 jaar niet uitbreiden.

Je hebt een goedgekeurde btw-verklaring nodig

Wil je van het voordelig btw-tarief gebruik maken, dan moet je een verklaring tekenen waarin je bevestigt dat aan alle voorwaarden voldaan is. Groep Huyzentruyt kan je hierover informeren.

Onze projecten aan 6% btw

Een aantal projecten Van Groep Huyzentruyt komt in aanmerking voor dit verlaagd btw-tarief. Je herkent ze aan het 6%-btw label.

Ontdek hier onze nieuwbouwprojecten te koop aan 6%

Opgelet: voor een aantal projecten komen niet alle loten in aanmerking voor deze regelgeving.

Heb je hierover vragen? Neem gerust contact op met ons, dan zoeken we het samen uit.

Geen enkel 6 %-project missen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang als eerste alle info over nieuwe projecten.