Investeren in vastgoed, wat is een realistisch rendement?

Investeren in vastgoed is meer dan ooit een slim alternatief voor het verlieslatend spaarboekje. Door de lage spaarrentes brengt investeringsvastgoed meer op en dankzij een driedubbel rendement kan je het zorgeloos doen. Wat dat rendement precies inhoudt en op welke verschillende opbrengsten je mag rekenen, lees je hier.

Een woning of appartement kopen om te verhuren is niet hetzelfde als een woning voor jezelf zoeken. Bij investeringsvastgoed zoek je namelijk naar een zo hoog mogelijk rendement. De keuze tussen nieuwbouw of een bestaand pand bepalen mee het rendement, maar ook de ligging en de indeling zijn belangrijke factoren.

Wat is een realistisch rendement?

Het rendement van een vastgoedinvestering bestaat uit huurrendement, meerwaarde en de verhuurbaarheid.

1.    Huurrendement

Een gemiddeld huurrendement ligt tussen de drie à vier procent, zonder belastingen, onderhoudskosten en de kostprijs van een lening. 
Het bestaat uit twee varianten: een bruto- en een netto-huurrendement. Het bruto-huurrendement bestaat uit de jaarhuurprijs/verkoopprijs en kosten zoals notaris-, registratie- en btw-kosten. Verminder je dit met de kosten eigen aan verhuur, dan bekom je het netto-huurrendement. 

2.    Meerwaarde

Naast de maandelijkse huurinkomsten, stijgt je investeringsproject ook jaarlijks in waarde. Gemiddeld stijgt de waarde van vastgoed tweeëneenhalve procent per jaar, afhankelijk van de regio. Grote kans dat je er bij verkoop meer voor krijgt dan dat je betaalde. Kleine beursinvesteerders kunnen geen invloed uitoefenen op de prestaties van hun aandelen, als eigenaar van een beleggings- of huurpand kan je dit wel. Door bijvoorbeeld op termijn een nieuwe keuken te plaatsen of de huurprijs te verhogen creëer je automatisch meerwaarde.

3.    Verhuurbaarheid

Niet verhuurd, is geen rendement. Onderzoek dus altijd of er een voldoende grote huurmarkt is. De kwaliteit, ligging, indeling … bepalen voor een groot stuk de verhuurbaarheid. Een instapklaar en energievriendelijk nieuwbouwpand zal sneller een tevreden huurder aantrekken dan een bestaande woning die slecht is geïsoleerd. Bovendien kan je als investeerder in een appartement in een oud gebouw bedrogen uitkomen als je moet meebetalen in collectieve renovatieplannen of verplichte aanpassingen om aan de energienormen te voldoen.  

Wat is het huurrendement van jouw investering? Bereken het hier.

Waarom een nieuwbouw het beste investeringsvastgoed is:

Kies je voor nieuwbouw, dan kies je voor zorgeloos beleggen. Het pand vraagt de komende jaren geen grote herstellingen, dus je komt minder snel in de kosten, én je kan rekenen op een tienjarige garantie mocht zich een probleem voordoen. Kies je een nieuwbouwproject op een gunstige ligging, dan ben je zeker van een grotere vraag van potentiële huurders.

Laat je inspireren door ons gevarieerd aanbod nieuwbouwprojecten.

Vastgoedbelegging financieren

In het klimaat van extreem lage rentevoeten, denk je beter goed na over de manier waarop je een belegging in vastgoed kan financieren. Via een krediet kan je op een vrij goedkope manier kapitaal opbouwen. Betaal je gedurende een aantal jaren alleen de intresten af, dan is de kans groot dat de huurinkomsten hoger zullen zijn. Ook geniet je een fiscaal voordeel, want de intresten op je lening kan je aftrekken van je kadastraal inkomen en moet je dus minder belastingen betalen. Uiteindelijk profiteer je van een aanvulling op je pensioen. Je financiële schuld neemt doorheen de jaren af, maar de waarde van je investeringspand blijft behouden.

Conclusie: Het is realistisch om te rekenen op een rendement van drie à vier procent indien je investeert in een bestaand pand. Voor nieuwbouwprojecten is een rendement van tweeënhalf à drie procent haalbaar. Projecten die vijf tot zeven procent beloven, zijn vaak echt te mooi om waar te zijn.

Wil je eens praten over jouw investeringsplannen? Maak een afspraak met onze vastgoedexperten.