Huis afbetaald? Dit kan je doen met je extra budget

Het moment waar je zo lang naar hebt uitgekeken is aangebroken: je huis is afbetaald! Misschien zijn de kinderen ook net het huis uit, of ze zijn afgestudeerd en zetten hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Dat voel je, vooral in je portemonnee. Maandelijks heb je al snel 1.000 euro financiële marge. Wat kan je doen met dat extra geld?

Lees onze tips om je extra maandbudget zo goed mogelijk te besteden:

Klaar voor de oude dag

Wil je tijdens je pensioen dezelfde levensstandaard aanhouden, dan is het verstandig om nu al wat geld opzij te zetten. Ook moet je rekening houden met extra kosten, want misschien wil je wel vaker reizen? Of je hebt extra budget nodig om later in een serviceflat of rusthuis te verblijven. En vergeet niet, nu je woning afbetaald is, verlies je ook de fiscale voordelen ervan.

  1. Boost je bezit

Zoek een alternatief voor het weinig lucratieve spaarboekje, denk bijvoorbeeld aan pensioensparen. Het biedt een extra appeltje voor de dorst en het levert je jaarlijks een mooi fiscaal voordeel op. Of je kan een 21-verzekering afsluiten, dat is een levensverzekering met een gewaarborgd rendement die een kapitaal uitkeert op een bepaalde leeftijd. Je kan eventueel ook in een beleggingsplan stappen, daarbij gaat elke maand automatisch een bedrag van je rekening zodat je de risico’s van beleggen spreidt.

  1. Renoveer met een renovatielening

Je huis heeft na al die jaren misschien een nieuwe lik verf nodig, een grotere keuken of moderne badkamer? Met een renovatielening zorg je ervoor dat je maandelijks niet meer afbetaalt dan voordien aan je lening. Je kan ook een nieuw hypothecair krediet afsluiten, dat is zeker interessant voor renovaties vanaf 50.000 euro.

En, heb jij nood aan een nieuw interieur? Ontdek heel wat praktische renovatie-inspiratie.

  1. Kleiner gaan wonen

Zeker wanneer de kinderen het huis uit zijn, heb je plots te veel ruimte. Overweeg om je woning te verkopen en naar een kleinere woonst te gaan. Die is meteen in orde met de BEN-principes en de isolatie-eisen die elke woning binnen een aantal jaren moet halen. Geef je voor je nieuwe woning minder uit dan de opbrengst van je huidige woning, dan levert je dat extra budget op. Ga je toch een nieuwe lening aan, dan profiteer je weer van jaarlijks fiscaal voordeel.

Neem een kijkje in het huidig vastgoedaanbod en ontdek alle voordelen van een nieuwbouwwoning of appartement.

  1. Investeer in vastgoed

Koop je een tweede woning aan, om te verhuren of als vakantieverblijf, dan kies je voor een mooie belegging waarvoor je opnieuw kan lenen. Hou er wel rekening mee dat deze tweede woning onder het stelsel van langetermijnsparen valt en dat het fiscaal voordeel anders wordt berekend dan bij je enige en eigen woning. Het ideale investeringspand bestaat niet, maar je kan wel slim investeren met deze tips:

  • Koop niet te ver van huis, zo moet je je nooit ver verplaatsen om je verhuurvastgoed te beheren
  • Koop in de stad of op een locatie waar de vraag hoog is, de huurdersmarkt is er namelijk groter
  • Ga voor een nieuwbouwproject, zo val je niet snel in de kosten en ben je meteen in orde met de energie en isolatienormen
  • Zorg voor een goed huurcontract en laat je verhuurdocumenten nakijken door een professional
  • Kies voor degelijke en neutrale materialen en zorg dat de woning instapklaar is

Neem je tijd, laat je begeleiden door professionals en profiteer op lange termijn van alle voordelen van investeren in vastgoed.

  1. Geef je kinderen een financieel duwtje in de rug

Wil je jouw kinderen helpen om een huis te kopen? Dan is het verstandig om hen het geld te lenen, met of zonder intrest. Zo geef je hen nu financiële steun én kan je later beslissen om hem of haar de schulden of een deel ervan kwijt te schelden.

Wil je meer weten over investeren of wil je advies over wat je met je extra budget kan doen? Neem vrijblijvend contact met op met de professionals van Groep Huyzentruyt.