Een bouwgrond kopen: de prijs en de reële kost

11/07/2014

Wie een bouwgrond koopt, betaalt meer dan alleen de aankoopsom van het perceel. U dient ook allerhande kosten, zoals de registratierechten, in rekening te brengen. Gelukkig springt de fiscus in bepaalde gevallen bij. Wilt u geen cent te veel betalen? Dan is het dus zaak u op voorhand grondig te informeren. Dit overzicht zet u alvast op de goede weg.

Hoeveel registratierechten moet ik betalen?

Naast de aankoopsom betaalt u ook registratierechten. Dat zijn belastingen die de staat aanrekent voor de registratie van akten en geschriften.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

12,5 % van de verkoopprijs. Natuurlijke personen kunnen bij aankoop van een woning of appartement als hoofdverblijfplaats een abattement (*) van 60.000 euro genieten. Op de eerste 60.000 euro hoeft u dan geen belastingen te betalen. In wat men noemt een ‘ruimte voor versterkte ontwikkeling van de huisvesting en renovatie (RVOHS)’ is dat bedrag zelfs opgetrokken tot 75.000 euro.

(* abattement: een vermindering van de heffingsgrondslag.)

In het Vlaams Gewest

  • 10 % van de verkoopprijs. Op de eerste 15.000 euro hoeft u geen belastingen te betalen.
  • 5 % (= het zogeheten ‘klein beschrijf’) voor een bescheiden woning of voor bouwgrond voor een bescheiden woning.

In het Waals Gewest

  • 12,5 % van de verkoopprijs.
  • 6 % (= het ‘klein beschrijf’) voor een bescheiden woning of voor bouwgrond voor een bescheiden woning.

Bescheiden woning

Wanneer u een bescheiden woning koopt, geniet u onder bepaalde voorwaarden een verminderd registratierecht van 5 % in het Vlaams Gewest en 6 % in het Waals Gewest. Er is geen reductie van het registratierecht voor woningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Bescheiden woningen hebben een laag kadastraal inkomen (KI) afhankelijk van het aantal kinderen dat de koper ten laste heeft.

Het ereloon van de notaris

Of u al dan niet in aanmerking komt voor dergelijke kortingen, is een zaak die de notaris – verplicht bij de aankoop van een bouwgrond! – voor u uitzoekt. Voor al dat opzoekingswerk rekent hij of zij wel kosten aan. Het ereloon van de notaris is wettelijk vastgelegd en wordt berekend op basis van de verkoopprijs van de bouwgrond. Reken op ruwweg 1%. Naast het ereloon rekent een notaris ook aktekosten aan – meestal een vast bedrag dat varieert tussen 700 en 1.100 euro.

Bijkomende kosten op de bouwgrond

De verkoper kan bepalen dat de koper een deel van de verkavelings- en metingskosten op zich moet nemen. Maar dat moet dan wel in de compromis opgenomen zijn, want standaard zijn dit kosten voor de verkoper. De verkavelingskosten schommelen tussen de 200 en 500 euro, de metingskosten zitten rond de 800 euro.

Een bouwgrond kopen: de aankoopsom + 12%

Wilt u dus weten wat de totale aankoopprijs van een bouwgrond bedraagt, neem dan de aankoopsom en tel daar 12% bij voor een bouwgrond in Vlaanderen en 14,5% voor het Brussels of Waals Gewest.

Een bouwgrond kopen