Dé woontrends van 2020: duurzaam is in, felle kleuren zijn out

Dé woontrends van 2020: duurzaam is in, felle kleuren zijn out

Wie met ons bouwt, mag op beide oren slapen: je interieurstyling gebeurt steeds volgens de laatste trends. Daarvoor zorgt onze woonconsulente Charlotte Ameye. Ze volgt alle nieuwigheden op de voet en ziet voor 2020 opnieuw een heleboel mooie materialen en kleuren opduiken. 

Ben je van plan een woning te kopen of is jouw interieur toe aan een make-over? Charlotte vertelt je alles over de opvallendste must-haves van dit jaar:

GH-ID

Naam: Charlotte Ameye
Functie: Woonconsulente
In dienst sinds: augustus 2016

Dag Charlotte, je adviseert klanten bij de binnenafwerking van hun woning. Hoe pak je dit aan?

Charlotte: “De woonbeleving is voor iedereen anders. Daarom neem ik altijd de tijd om te luisteren naar de wensen van de klant. Wat is zijn favoriete stijl? Met welke elementen moeten we rekening houden? En vooral, hoe maken we een mooi geheel van al deze losse ideeën? Door ook open te staan voor een andere vormgeving en niet op één bepaalde stijl te focussen, kon ik al ettelijke droominterieurs realiseren. Ik bijt me vast in elk project om elke klant een unieke woning te bezorgen.”

Welke woontrends zullen we dit jaar vaak te zien krijgen?

Charlotte: “De rode draad in de woontrends van 2020: duurzaamheid, functionaliteit en natuurlijke materialen en kleuren. Dit laatste is niet nieuws, materialen zoals hout en marmer zijn al langer een populaire keuze. Misschien zelfs nog meer dit jaar, zeker in combinatie met kleuren die gebaseerd zijn op de natuur. Denk maar aan het pastelgroene ‘Back to the Nature Green’ of het zachtroze ‘Bubble Shell’. Maar ook zwart en wit zijn nog altijd in trek. Met accenten van hout creëer je op die manier meteen een stijlvol interieur waar je jaren van zal genieten.”

Duurzaamheid is al langer een hot topic, maar hoe vertaalt zich dit concreet in een woning?

Charlotte: “Iedereen weet dat we zuinig moeten zijn met de natuur. Alles wat ecologisch is en producten met zo min mogelijk afval of uitstoot doen het goed. Steeds meer mensen kiezen voor toffe handgemaakte of tweedehandsmeubelen. Recyclage en natuurlijke materialen, het is voor velen een evidentie geworden. Ook kleine aanpassingen zoals het gebruik van led-lampen en bepaalde texturen, en grote energievriendelijke maatregelen zoals een betere isolatie of het gebruik van zonnepanelen zijn bewuste keuzes om ons klimaat te sparen. Dat zit hier sowieso goed, wij van Groep Huyzentruyt hebben al van bij het leggen van de eerste baksteen aandacht voor duurzaam bouwen.”

Voor welke texturen en prints gaan we dit jaar?

Charlotte: “Dierenprints, pluimen, leder, pampasgras en bloemenprints ... het zijn maar een paar trends die in de leefruimte of slaapkamer de boventoon voeren. De urban jungle hype is dus nog niet voorbij. Meer aandacht voor de natuur, ook in huis. De must-haves op vlak van decoratie? Accessoires die het interieur karakter geven. Ik zie vaak goudkleurige accenten opduiken, of open wandkasten, staal en messing. Ook het visgraatmotief is aan een comeback bezig.”

Wat moeten we ons voorstellen bij smart homes?

Charlotte: “Dat is eigenlijk een algemene term voor woningen die klaar zijn voor de toekomst. Onze thuis wordt dankzij slimme technologieën steeds slimmer. We bedienen verlichting of verwarming draadloos, sluiten onze gordijnen vanuit het buitenland of de koelkast vertelt wanneer de melk bijna op is. Domotica gaat al jaren mee en blijft groeien.”

Hoe pas jij al deze trends toe?

Charlotte: “Persoonlijk hou ik ervan als een woning niet té vol staat. Maar de klant is koning, natuurlijk. Ik kan alleen maar adviseren en inspireren. Ik volg de trends uit interesse, maar die hoeven niet noodzakelijk aan bod te komen. Alles hangt af van de wensen en de stijl van de klant. Mijn job is ook meer dan decoratie kiezen. Ik overloop ook de techniekplannen waarop elektriciteit, sanitair, centrale verwarming en ventilatie aangeduid zijn en zorg ervoor dat alles op maat van de nieuwe eigenaar(s) gerealiseerd wordt.”

Bedankt voor de babbel, Charlotte! We zijn benieuwd welke pareltjes je dit jaar zal realiseren.

Ben je op zoek naar een nieuwe thuis, dan zit je binnenkort misschien aan tafel met Charlotte. Neem alvast een kijkje in ons aanbod.