6% rendement een droom?

"Lees zelf hoe Bart en Anne met hun vastgoedinvestering een jaarlijks rendement van 6,36% behaalden

Ontdek hier hun verhaal

8 redenen waarom onroerend goed slim beleggen is

Dat onroerend goed een goede belegging vormt. Dat zal wel. Maar waarom is dat zo? We zetten acht redenen op een rijtje. Van stijgende huurprijzen tot fiscale voordelen van je opbrengsteigendom.

Investeringsvastgoed voor jouw budget?

Gemeente

Wenst u onze nieuwsbrief te ontvangen?

1. Slim beleggen in tastbaar vastgoed

Investeren in vastgoed is een slimme belegging. De reden? Een appartement of woning is tastbaar, met andere woorden: je ziet waarin je investeert. De bakstenen heb je letterlijk in handen. Terwijl de waarde van obligaties of aandelen constant schommelt ­– kijk maar naar de AEX index ­– zorgt vastgoed voor een stevige houvast. Daarnaast oogt de toekomst rooskleurig: het Belgische vastgoed is al decennialang in stijgende lijn. Net als alle voorspellingen.

2. Driemaal hoog rendement

Onroerend goed is een rendabele investering met een hoog rendement. Zeker als je investeert in een huurpand. In de eerste plaats helpt je huurder je opbrengsteigendom te betalen. Bovendien zijn de huurprijzen jaarlijks te indexeren, waardoor ze steeds stijgen. Ten slotte gaat ook de verkoopwaarde van je onroerend goed de hoogte in. Voorzichtige cijfers spreken van een jaarlijkse stijging van 1 à 2 procent. Dat kan je spaarboekje niet zeggen.

3. De vraag naar onroerend goed stijgt

De wereldbevolking groeit en België groeit mee. Binnen tien jaar verwachten specialisten een bevolkingsgroei van bijna 4 procent. Die bevolkingstoename zorgt voor een steeds grotere vraag naar appartementen en woningen. Door te investeren in vastgoed profiteer je mee van die tendens. Vandaag en morgen.

4. Meer gezinnen, meer vraag naar woningen

Families en huishoudens veranderen. Er zijn steeds meer kleine gezinnen. En dat betekent meer vraag naar betaalbare (huur)woningen. Tegen 2016 spreekt men van 5,65 procent méér huishoudens. Die stijging is zelfs groter dan de bevolkingstoename. Dankzij deze nieuwe vormen van wonen ontstaan nieuwe kansen om te verhuren. Door te investeren in een opbrengsteigendom wordt je kapitaal goed beschermd en schep je ruimte voor nieuwe huishoudens.

5. Tekort aan kwalitatieve huurwoningen

Wonen kan je overal, kwaliteitsvol wonen niet. Verschillende studies tonen aan dat er in Vlaanderen een nijpend tekort is aan kwalitatieve huurwoningen. De vraag op de huurmarkt is groot, het aanbod te klein. Dat biedt voordelen voor investeerders: je bent immers zeker van een vlotte en zekere verhuur van je opbrengsteigendom.

6. Weinig belasting op je opbrengsteigendom

Verhuur van vastgoed wordt weinig belast. Verhuur je als particulier aan een privépersoon, dan word je belast op je fictieve huurinkomsten en betaal je het kadastraal inkomen van de woning verhoogd met 40 procent. Sowieso ligt het bedrag lager dan de reële inkomsten, waardoor de belastingdruk beperkt is. Wie als particulier aan een zelfstandige of vennootschap verhuurt, wordt daarentegen belast op de reële huurinkomsten.  

7. Extra hypotheek bij onroerend goed

De mogelijkheden met onroerend goed zijn groot. Om het maximum uit je investering te halen, kan een bijkomend krediet een goede optie zijn. De interesten trek je af van je bruto belastbare onroerende inkomsten. In vele gevallen worden de inkomsten op die manier tot nul herleid. Het gevolg? Belastingvrije huurinkomsten! Bovendien kan je de hypothecaire korf maximaal benutten door een extra hypothecaire lening aan te gaan.

8. Beperkte meerwaardebelasting

De meerwaardebelasting op vastgoed is beperkt. Wie een opbrengsteigendom binnen de 5 jaar verkoopt, wordt amper 16,5 procent belast op de meerwaarde. Belangrijk om te weten is dat je meerwaarde bepaald wordt door het verschil tussen verkoopprijs en aankoopprijs. De aankoopprijs bestaat uit je oorspronkelijke aankoopbedrag plus 25 procent voor kosten en 5 procent per eigendomsjaar. Heb je een eigendom langer op zak? Dan betaal je helemaal geen meerwaardebelastingen

Voor bouwgrond bedraagt de meerwaardebelasting 33 procent als je verkoopt binnen de 5 jaar. Na 5 jaar zakt de belasting naar 16,5 procent. Pas na 8 jaar vervalt hij helemaal.

screenshot ipad

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Ontdek verrassend bouwnieuws en inspirerende woningen. Schrijf je in en ontvang je maandelijkse nieuwsbrief.

Ik wil inspiratie
Gratis magazine

GH Magazine

Binnenkort in jouw brievenbus

Ontvang ons gratis magazine.
Jij vraagt, wij bezorgen.

Vraag ons magazine aan
Lid van Vlaamse confederatie bouw, charter der woningbouwers, ben, BIV IPI
signature
signature

Wagenaarstraat 33
8791 Beveren-Leie
056 736 736, Enable JavaScript to view protected content. Contacteer ons

Bergensesteenweg 106A bus 1
1600 Sint-Pieters-Leeuw
02 334 05 11, Enable JavaScript to view protected content.