Beleggen in vastgoed voor beginners: 5 tips

Beleggen in vastgoed kan erg lucratief zijn. Het rendement van vastgoedinvesteringen is immers vaak hoger dan bij financiële beleggingen en beursspeculaties terwijl het risico een stuk kleiner is. Heb jij ook plannen om in vastgoed te investeren, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Wij helpen je graag op weg.

Beleggen in vastgoed brengt op zonder risico’s

Met de huidige lage rente biedt sparen eigenlijk geen voordeel meer. Dan ligt het potentieel rendement van beleggingen een stuk hoger. Je kan beleggen in aandelen of obligaties, maar de recente geschiedenis van de bankencrisis heeft ons geleerd dat zelfs zogenaamde ‘veilige beleggingen’ niet altijd zonder risico zijn. Daarin verschillen vastgoedbeleggingen van pure financiële speculaties: beurzen crashen, maar bakstenen blijven. De Belgische vastgoedmarkt is al decennia lang stabiel en gezond. Beleggen in vastgoed is dus een quasi risicoloze investering. Bovendien kan je ook genieten van een aantal fiscale voordelen. We raden het dus iedereen aan en zetten je graag op weg met onderstaande starterstips.

Tip 1: begin met investeren in de woningmarkt

Als particulier kan je investeren in niet-commercieel vastgoed en commercieel vastgoed, zoals winkels, kantoren en bedrijfsgebouwen. Investeren in de laatste categorie is als beginneling echter niet evident vanwege het hoge prijskaartje. Door deze hogere kosten is het ook moeilijker om je kapitaal op een slimme manier te spreiden. Je begint dus beter met een directe investering in niet-commercieel vastgoed. Op de woningmarkt zijn er heel wat interessante investeringsmogelijkheden.

Tip 2: beleg in vastgoed na grondige analyse

De woningmarkt is heel divers. Je kan investeren in huurwoningen, koopwoningen, studentenkamers, zorgwoningen, seniorenwoningen, vakantieverblijven, enz. Sommige categorieën doen het beter dan andere. Zo is er de laatste jaren veel vraag naar kleine huurwoningen. Deze zijn ook gemakkelijk te verhuren aan alleenstaanden en gezinnen met een beperkt inkomen.

Wat je ook kiest, het is essentieel dat je de specifieke markt goed analyseert. Wil je graag investeren in een serviceflat? Ga dan na of er in de betrokken regio effectief vraag is naar seniorenwoningen. Denk je er eerder aan om een huis of appartement te kopen en te verhuren? Controleer dan wat de gangbare huurprijs is voor een gelijkaardig pand in de omgeving. Neem alle aspecten in overweging: ligging, staat van de woning, oppervlakte, … Zo heb je een accurate voorspelling van de te verwachte maandelijkse inkomsten en weet je meteen wat de terugverdientijd van je investering is.

Tip 3: denk aan de huurwet

Als je een woning wil verhuren ben je gebonden aan de huurwet. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de rechten en plichten van een huurder en verhuurder. Huurders worden in ons land goed beschermd. Zo zijn er bepaalde regels voor het opstellen van de huurprijs en kan je niet zomaar alle kosten doorschuiven naar de huurder. Ook de kosten van vastgoedmakelaars zijn voor rekening van de verhuurder. Om onaangename verrassingen te vermijden, is het nodig om je kennis van de huurwet bij te schaven. Vind je de wettelijke bepalingen te complex? Laat je dan adviseren door een kenner.

Tip 4: houd rekening met de investeringsrisico’s

We zeiden het al: de risico’s van vastgoedinvesteringen zijn een stuk kleiner dan bij beursbeleggingen. Toch moet je ook bij investeringen in vastgoed beducht zijn voor de mogelijke gevaren. Het zou kunnen dat je opbrengsteigendom leeg komt te staan waardoor je maandelijkse huurinkomsten wegvallen. Houd ook rekening met de mogelijkheid van wanbetalers. Een woning kopen die al verhuurd is, geeft je meer zekerheid. Door vastgoed te kopen met een zorgvuldig gekozen vastgoedhypotheek en weinig eigen inbreng komen je eigen centen niet rechtstreek op de helling te staan.

Tip 5: een vastgoedbelegging is een langetermijninvestering

Als je snel wil cashen is een vastgoedinvestering niet de juiste keuze. Je moet rekening houden met een terugverdientijd van 15 tot 20 jaar. Je geld zit dus lange tijd vast alvorens het echt begint op te brengen. Aan de andere kant ben je als verhuurder niet afhankelijk van de dalende huizenprijzen als de woningmarkt het wat moeilijker heeft. Op lange termijn blijven de woningprijzen nog steeds stijgen met ongeveer drie tot vier procent per jaar. Zolang de huurder zijn maandelijks bedrag betaalt en je hypotheek wordt afbetaald, zit je dus goed.

Beleggen in vastgoed voor beginners