5 originele tips om de perfecte foto’s van je woning te maken

Iedereen kent het gezegde ‘je krijgt geen tweede kans om een goede eerste indruk te maken’. Wel, dat geldt ook voor je woning. Ben je van plan je huis te verkopen, zorg dan voor goede foto’s om woningzoekers te overtuigen jouw woning te bezoeken.

5 originele tips voor goede foto’s voor de verkoop van je huis:

1.    Accentueer de pluspunten

Foto’s moeten een goed beeld geven van je woning, maar dat wil niet zeggen dat je alles moet tonen. Kopers zijn vooral geïnteresseerd in belangrijke ruimtes zoals de keuken, woonkamer of ‘master bedroom’ en minder in de bergruimte of toilet. Heeft je huis unieke details zoals een leuke open haard, mooie deurklinken of exclusieve materialen? Neem close-ups! Detailfoto’s onderscheiden jouw huis van de rest van het aanbod, maar enkel als aanvulling op goede overzichtsfoto’s.

2.    Laat zoveel mogelijk vloeren zien

Ruimte verkoopt. Hoe groter de oppervlakte (lijkt), hoe populairder de woning. De beste manier om ruimte over te brengen op foto is door de vloeroppervlakte te laten zien. Ga dus gerust op je buik liggen om een goede foto te maken. Neem bijvoorbeeld een foto vanuit de keuken richting de woonkamer of ga in de hoek van de ruimte staan. Hou je camera altijd horizontaal om het ruimtegevoel te vergroten.

 

3.    Zorg voor voldoende licht

De beste foto’s maak je op zonnige dagen. Geef toe, een woonkamer die baadt in het zonlicht ziet er toch een stuk aantrekkelijker uit? Laat zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen, maar zorg ook altijd voor extra belichting. Gebruik daarvoor wit licht of een spot en geen klassieke gele lamp. De flits zet je maar beter uit om overbelichting te vermijden.

4.    Gebruik reflecties

Heb je gladde, reflecterende oppervlakken in je interieur? Probeer dan gerust om met leuke weerkaatsingen te spelen. Door diepte te creëren, maak je de foto meteen interessanter en spannender. Maar pas op, te veel afleidende details verstoren het beeld. Weerspiegelingen kunnen je foto dus versterken, maar niet wanneer je als fotograaf in beeld komt. Let er dus altijd op dat je bukt of vanuit een andere hoek fotografeert.

5.    Verse bloemen en sfeer

Bloemen doen het altijd goed! Zorg voor verse bloemen - liefst in neutrale kleuren - of een grote plant. Je mag die gerust meeverhuizen om kale ruimtes op te vullen. Doe meer inspiratie op in woonmagazines en style lege kamers volgens de laatste trends. Maar, begin bij het begin: ruim eerst op en maak alle ruimtes grondig schoon om er strak en neutraal uit te zien.


Zoals je leest, zijn er heel wat zaken om rekening mee te houden. Een goede voorbereiding is dus heel belangrijk, en die begint bij het opruimen en wegbergen van overbodige spulletjes.

Heb je meer vragen over de inrichting van je interieur of de verkoop van je huis? Neem contact met ons op.