Hoe bereken je jouw vastgoed rendement?

Beleggen in investeringsvastgoed is veilig en geeft je een gegarandeerde opbrengst. Door op voorhand het rendement van je vastgoedinvestering te berekenen, weet je wat je mag verwachten. Maar hoe bereken je nu precies het rendement op vastgoed?

Bruto rendement vs. netto rendement

Alvorens te investeren in vastgoed, wil je natuurlijk weten hoeveel jouw belegging zal opleveren. Makelaars en projectontwikkelaars schermen vaak met verleidelijke rendementspercentages. Ze vertellen er echter nooit bij dat zij enkel spreken over het bruto rendement. Ze maken de simpele berekening van maandelijkse huurinkomsten min de aankoopprijs en de notariskosten. In realiteit is het netto rendement van vastgoed enkele procenten lager. Je moet immers rekening houden met verschillende bijkomende kosten.

Hoe bereken je het bruto huurrendement van vastgoed?

Het bruto rendement van je opbrengsteigendom is simpel te berekenen:

 • Deel de jaarlijkse huuropbrengst door de totale aankoopprijs (excl. kosten).
 • Vermenigvuldig de uitkomst met honderd en je krijgt het bruto rendement.

Voorbeeld:

 • Aankoopprijs: 200.000 euro excl. kosten
 • Huurinkomsten: 800 euro per maand
 • Bruto rendement: (800 x 12) / 200.000 = 4,8 %

Dit stemt echter niet overheen met de werkelijke opbrengst. Om een correct idee te hebben van het rendement van je investering bereken je beter het netto rendement.

Hoe bereken je het netto huurrendement van vastgoed?

Het netto rendement houdt naast de naakte aankoopprijs ook rekening met alle bijkomende kosten. Zo moet je bij de aankoop van een pand enkele éénmalige kosten betalen:

 • Registratierechten / BTW
 • Ereloon notaris (wordt ook in rekening gebracht bij het bruto rendement)
 • Aktekosten
 • Eventuele kosten voor renovatie- of verfraaiingswerken

Bovendien zijn er enkele jaarlijkse (of maandelijkse) terugkerende kosten:

Groep Huyzentruyt houdt steeds rekening met alle aankoopkosten en met een kost van 2 maanden huurinkomsten per jaar bij de berekening van het rendement.

Voorbeeld:

 • Aankoopprijs: 240.000 euro incl. kosten
 • Huurinkomsten: 800 euro per maand
 • Netto rendement: (800 x 11) / 240.000 = 3,66 %

Als je investeert in een ander type vastgoed dan een tweede ééngezinswoning krijg je in sommige gevallen nog af te rekenen met andere kosten. Bij een serviceflat komen er vaak nog servicekosten aan te pas. Of als eigenaar van een studentenkot moet je misschien een bijdrage betalen aan een rentmeester. Controleer goed welke extra kosten er gepaard gaan met jouw soort van vastgoedinvestering.

Maximaliseer huurinkomsten: beperk leegstand

Leegstand is vijand nummer één van jouw rendement. Veel wisselende huurders verhoogt het risico op leegstand. Ook als je jouw vastgoed wil verhuren als vakantiewoning zijn vaste maandelijkse verhuurinkomsten niet gegarandeerd. Als je wil genieten van maximale huurinkomsten, investeer je best in een nieuw of gerenoveerd pand op een goede locatie. Als je dan ook nog eens een marktconforme huurprijs vraagt, haal je waarschijnlijk het meeste rendement uit je vastgoedbelegging.

Veilig investeren met Groep Huyzentruyt
Wanneer je met ons investeert in vastgoed en voor het Investpakket kiest ben je zeker dat alles geregeld is. De prijs die je bij Groep Huyzentruyt krijgt omvat alles om je een verhuurklaar pand af te leveren. In samenwerking met een lokale makelaar of rentmeester zoeken we zelfs voor jou een huurder en geniet je bovendien van 1 jaar huurgarantie. Hiermee ontvang je elke maand een vast huurbedrag en ben je zeker van een stabiel inkomen. Duurt de zoektocht naar een geschikte huurder iets langer, dan nog zijn de huurinkomsten gegarandeerd.

Vastgoed blijft stijgen in waarde
De woningprijzen blijven elk jaar stijgen. Als je besluit om je opbrengsteigendom later terug te verkopen, doe je dus zeker een goede zaak. Dat heeft uiteraard een positief effect op het lange termijn rendement van je investering.

Stijgende huurinkomsten
Niet alleen de waarde van je vastgoed stijgt, ook je maandelijkse huurinkomsten stijgen zo goed als elk jaar. De huurprijs kan immers jaarlijks aangepast worden op basis van de stijgende actuele gezondheidsindex. Het rendement van je investering zal dus elk jaar stijgen.

Hefboomeffect verhoogt je rendement op geïnvesteerd kapitaal

De rentevoeten op de hypothecaire leningen staan nog steeds betrekkelijk laag. Het is daarom interessant om gebruik te maken van een financiële hefboom in de vorm van een hypothecaire lening of een bulletkrediet voor je vastgoedinvestering. Zo kan je al met een kleine inbreng van bijvoorbeeld 75.000 euro investeren in vastgoed. Daarenboven zorgt de financiering, door zijn positieve hefboom, ook nog eens voor een positief effect op jouw rendement.

Voorbeeld 1 (100% eigen middelen) :

 • Aankoopwaarde: 240.000 euro incl. kosten
 • Jaarlijkse meerwaarde van vastgoed: 2 %
 • Huurinkomsten: 800 euro/maand * 11 of 8.800 euro per jaar
 • Eigen middelen: 240.000 euro
 • Jaarlijkse opbrengst op eigen middelen: 4.800 euro (2% meerwaarde) + 8.800 euro (huur) = 13.600 euro = 5,66%

Voorbeeld 2 (50% eigen middelen) :

 • Aankoopwaarde: 240.000 euro incl. kosten
 • Jaarlijkse meerwaarde van vastgoed: 2 %
 • Huurinkomsten: 800 euro/maand * 11 of 8.800 euro per jaar
 • Eigen middelen: 120.000 euro
 • Lening: 120.000 euro à 2.5% op 20 jaar
 • Jaarlijkse opbrengst op eigen middelen: 4.800 euro (meerwaarde) + 8.800 euro (huur) = 12.800 euro – interest lening = 8,83%

Dankzij de huidige goedkope tarieven op een lening, maximaliseer je jouw rendement door een klein deel van je investering te financieren met eigen middelen en het overige deel te ontlenen.

Beleggen in vastgoed brengt op!

Investeren in vastgoed is een veilige manier van beleggen. Met beperkte eigen middelen, een goedkope lening en de fiscale voordelen die de aankoop van vastgoed met zich meebrengen, is een mooi rendement gegarandeerd. Om het maximum te halen uit je investeringsvastgoed kies je best een pand waar veel vraag naar is op de huurmarkt. Vraag daarom raad aan een bouwadviseur of kies zorgvuldig het vastgoedproject waarin je wilt investeren.

Investeringsvastgoed voor jouw budget?

Onze bouwadviseurs komen graag bij je langs of nodigen je uit voor een bezoek aan één van onze kijkwoningen of -appartementen. Bel 7 dagen op 7 (op weekdagen van 8 tot 20 u. en in het weekend van 9 tot 17 u.) gratis naar 0800 30 103 en krijg een antwoord op al je vragen of vul onderstaand formulier in: