Soorten daken en dakmateriaal: kies verstandig

Soorten daken en dakmateriaal: kies verstandig

2 januari 2015

Een dak is veel meer dan wat pannen die beschermen tegen wind en regen. Het is een bewuste architecturale keuze die de uitstraling van uw woning voor een groot stuk mee bepaalt. Kiest u voor een plat of hellend dak? Houdt u van dakpannen, leien of een dakbedekking in kunststof? Er zijn heel wat soorten daken en dakmaterialen. Wat uw voorkeur ook is, neem in elk geval een weloverwogen beslissing, want een dak kiest u voor het leven. Wij lijsten de verschillende mogelijkheden voor u op.

Welke keuze u ook maakt, weet dat uw dak een stevige hap uit uw woonbudget zal nemen. Reken op ongeveer 20 procent voor een nieuwbouwproject. Bovendien is een dak bepalend voor de energieprestatie van uw nieuwe woning. Het gekozen isolatiemateriaal, de dakbedekking maar ook de vorm van de dakconstructie spelen een rol.

Dakvorm:

 • Het zadeldak
 • Het lessenaarsdak
 • Het mansardedak
 • Het wolfsdak
 • Het schilddak
 • Het tentdak
 • Het platte dak

Dakbedekking:

 • Dakpannen
 • Leien
 • Riet
 • Metaal
 • Bitumen
 • Groendak

DE VORM VAN HET DAK

HET ZADELDAK

Het klassieke zadeldak is ideaal om het regenwater vlot af te voeren en ook prima bestand tegen windstoten. Het is door de band genomen ook de meest prijsbewuste keuze omdat er gewerkt kan worden met goedkopere isolatiematerialen zoals glas- of rotswol.

HET LESSENAARSDAK

Het lessenaarsdak bestaat uit één dakvlak en past vooral goed bij strakke en moderne woningen. Er is maar aan één zijde van de woning een dakgoot nodig voor de afwatering.

HET MANSARDEDAK

Een dakvorm met gebroken, naar buiten geknikte dakvlakken. Dit type wordt veel gebruikt in de klassieke woningbouw.

HET WOLFSDAK

Een zadeldak met twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden (wolfseinden). De helling van de wolfseinden is vaak steiler dan de grote vlakken.

HET SCHILDDAK

Een dak met vier vlakken, waarbij de twee vlakken aan de smalle zijde een driehoekige vorm hebben en de twee aan de lange zijde trapeziumvormig zijn. Vanwege het aërodynamische design is dit daktype is het beste bestand tegen windstoten.

HET TENTDAK

Een dak dat bestaat uit vier of meer driehoekige schilden die in één punt samenkomen. Ook wel paviljoendak of puntdak genoemd.

HET PLATTE DAK

Populair in de hedendaagse woningbouw. Het platte dak heeft een minimale hellingsgraad van 2 graden om de afwatering te garanderen. Een plat dak isoleren kost over het algemeen wat meer in vergelijking met een hellend dak omdat er met polyurethaan gewerkt wordt in de plaats van het goedkopere glas- of rotswol.

DAKBEDEKKING KIEZEN

DAKPANNEN

Klassieke betonnen of kleien dakpannen zijn het goedkoopst, maar tegenwoordig zijn ook duurdere kleidakpannen erg in trek.

LEIEN

Natuur- of kunstleien worden egaal naast elkaar gelegd, vergelijkbaar met een vloer.

RIET

Werd vroeger veel gebruikt, maar is nu wat in onbruik geraakt. Nochtans heeft het uitstekende isolerende kwaliteiten, maar het is vrij duur.

METAAL

Koper, zink of aluminium worden vaak gebruikt om dakpanplaten of leien van te maken.

BITUMEN

Bitumen of ‘roofing’ wordt uitsluitend gebruikt voor platte daken.

GROENDAK

Platte daken met een laag substraat waarop allerlei begroeiing kan gedijen. Extra aandacht is vereist voor de afwatering.

HET ISOLATIEMATERIAAL ONDER HET DAK

Om ervoor te zorgen dat uw woning aan de huidige energieregels (het E-peil) voldoet is dakisolatie onontbeerlijk. Bovendien dalen in een goed geïsoleerde woning de verwarmings- en energiekosten zodat de investering zich op termijn terugbetaalt. Voor hellende daken wordt over het algemeen gekozen voor glas- of rotswol, voor platte daken is het duurdere polyurethaan nodig.

Bepalend voor de keuze van het isolatiemateriaal is de lambda-waarde: die geeft de warmtegeleidbaarheid van een materiaal aan. Hoe hoger de waarde, hoe beter het de warmte geleidt en dus hoe minder goed het materiaal isoleert.