Projectgrond verkopen aan een ontwikkelaar: dit moet je weten

Projectgrond verkopen aan een ontwikkelaar: dit moet je weten

27 oktober 2021

Heb je een braakliggend stuk grond of een oud bedrijventerrein waar je liever van af bent? Misschien ben je klaar om kleiner te gaan wonen, of heb je een stuk grond geërfd waar je graag een mooie som voor wilt krijgen? Overweeg dan om te verkopen aan Groep Huyzentruyt.

Welke types overeenkomsten zijn er?

Verkoop je een grond aan Groep Huyzentruyt, dan zijn er verschillende samenwerkingen mogelijk.

1. Klassieke aankoop: de grondoverdracht en betaling vinden plaats bij notariële akte, nadat je een vergunning verkregen hebt.

2. Recht van opstal: jij behoudt de grond, de projectontwikkelaar is eigenaar van de opstallen. Per woning die verkocht wordt, ontvang je een vergoeding. Hoewel je de totaalsom gespreid over een langere periode krijgt, hou je bij deze formule aan het eind van de rit meer geld over. Dit is een veelvoorkomende optie.

3. Ruilovereenkomst: je wordt eigenaar van één of meerdere appartementen of woningen in ruil voor het opstalrecht van je grond. Dit is interessant als je op de locatie wilt blijven wonen, of als je interesse hebt in een opbrengsteigendom. Dit voorstel wordt per project specifiek uitgewerkt.

Welke samenwerkingsvorm best bij jou past, hangt af van je wensen. Zit je met een woning in een nalatenschap waarvan je de waarde snel wil verdelen? Dan is een directe verkoop gepast. Ben je enige eigenaar en heb je het geld niet dringend nodig? Dan is recht van opstal interessanter omdat je meer waarde uit je eigendom haalt.

Waarom verkopen aan Groep Huyzentruyt?

Meer geld voor je waar

Uiteraard kan je altijd zelf afbreken en bouwen of renoveren, maar dat kost veel tijd, aandacht en een serieuze investering, die je niet gegarandeerd terugziet – en al zeker niet op korte termijn. Verkoop je aan Groep Huyzentruyt, dan kan je rekenen op expertise voor een realistische prijsschatting én hoef jij je geen zorgen te maken over wat er op het perceel komt. De ontwikkelingskosten neemt Groep Huyzentruyt ook integraal op zich.

Vlotte en snelle verkoop

Een verkavelingsvergunning krijgen is geen sinecure. Dankzij de uitgebreide ervaring in het zoeken van gronden met potentieel beschikken de projectontwikkelaars van Groep Huyzentruyt over heel wat expertise, wat jou als verkoper ten goede komt. Door de inspanningen van Groep Huyzentruyt wordt jouw grond een echte projectgrond.

Realistisch bod

De verkoopprijs van je grond hangt af van de opportuniteiten die je grond biedt. Daarom maken wij bij Groep Huyzentruyt een voorontwerp dat we aftoetsen bij de dienst Stedenbouw, zodat ons bod strookt met wat mogelijk is. Bijkomend voordeel is dat wat we voorstellen een grotere kans heeft om vergund te geraken, doordat het al eens afgetoetst en eventueel bijgestuurd werd.

Samenwerking die bij je past

Een groot deel van de verkopen gebeuren ‘klassiek’, via notariële akte. Er zijn echter ook andere manieren van samenwerking, zoals recht van opstal en een ruilovereenkomst. Jij kiest voor het type samenwerking dat het best aansluit bij jouw noden.

Betrouwbare partij

Doordat je met een sterke partij in zee gaat, ben je zeker dat je jouw geld tijdig ontvangt. Dat is niet anders bij Groep Huyzentruyt. Of je nu kiest voor recht van opstal of een klassieke verkoop, open communicatie en een nauwe samenwerking staan bij ons voorop.

Hoe Groep Huyzentruyt te werk gaat

Voor onze projecten gaan onze collega’s van prospectie op zoek naar grotere loten die we kunnen verkavelen, met genoeg ruimte voor meerdere woningen of appartementen. Ook nemen tal van verkopers uit eigen initiatief contact met ons op. Dan gaan we over naar een analyse:

  • wat is er juridisch mogelijk – is het woongebied?
  • wat met voorkooprechten?
  • hoe zit het met de riolering en andere aansluitingen?
  • dienen we rekening te houden met erfgoed?
  • hoe ziet de omgeving eruit?

Die info helpt ons bij het opstellen van een concreet prijsvoorstel. Om dat zo realistisch mogelijk te maken, laten we intern een eerste plan opmaken door een architect. Op basis van dat plan kunnen we het potentieel van de grond nauwkeuriger berekenen, een onderbouwde marktstudie uitvoeren en aftoetsen met de gemeente of het concept haalbaar is. Al die info vatten we samen in een realistisch prijsvoorstel, waarmee we naar de grondeigenaar stappen.

Klaar voor de volgende stap?

Ben je aan het overwegen om je projectgrond(en) te verkopen? Lees meer over onze werkwijze en aarzel niet om contact op te nemen indien je meer info wenst.