Internationale doorbraak voor projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt

Internationale doorbraak voor projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt

24 juni 2022

Groep Huyzentruyt, één van de belangrijkste projectontwikkelaars van ons land, trekt nog meer de kaart van Oost-Europa. Nadat het eerder al zijn pijlen met succes richtte op Polen, is de West-Vlaamse ontwikkelaar ook klaar om de Roemeense vastgoedmarkt veroveren. “Vorig jaar kenden we een ongezien boerenjaar dankzij een sterke verkoop en de focus op betaalbare, residentiële ontwikkelingen. Ook onze ​ grondenbank in België en Polen groeide vorig jaar aan door een bijzonder sterke aankoop. Door uit te breiden naar Roemenië willen we als bedrijf een bijkomend groeipotentieel aanboren. We mikken om tegen 2030 jaarlijks zo’n 700 units te ontwikkelen in Roemenië, goed voor een jaarlijkse omzet van 75 miljoen euro”, zegt CEO Thomas Van Poucke.

In 2018 trok Groep Huyzentruyt richting Polen. Het land moet tegen 2025 bijdragen aan de omzetverdubbeling die het bedrijf ambieert richting 150 miljoen euro. Dankzij de sterke aankoop van de voorbije twee jaren ligt de basis om de voorziene doelstellingen te overstijgen voor de komende jaren.

In België boekten de West-Vlamingen vorig jaar een recordomzet van ruim 100 miljoen euro. Dat is maar liefst 33 procent meer dan het jaar voordien. Door die uitstekende resultaten kijkt de ontwikkelaar al verder richting 2030 waarbij verdere expansie in Oost-Europa een belangrijke rol lijkt te spelen.

“In Polen hebben we een dochterbedrijf opgericht, waardoor we in de hoofdstad Warschau en in Gdansk al negen projecten hebben lopen. Die zijn goed voor 1.650 units in ontwikkeling. Daarnaast is de ambitie van Groep Huyzentruyt om dit jaar nog eens 1.000 units aan te kopen. Door de evoluties op zowel de Poolse als Belgische markt ziet het er naar uit dat we vanaf 2024 meer units in Polen zullen opleveren dan in België. Tegen 2030 mikken we op een opzet van 2.000 units in Polen en 600 in België.“

- CFO Willem Declercq
Map europe 763026553

Roemeense vastgoedmarkt

Het succesverhaal in Polen toont des te meer aan dat het potentieel van Oost-Europa voor vastgoedspelers enorm is. Dat is een gevolg van een historisch tekort aan residentieel vastgoed en de snelgroeiende economie. Daarom trekt Groep Huyzentruyt die internationale kaart. Zo wil de projectontwikkelaar zich verder richten op de residentiële vastgoedmarkt in Oost-Europa. Na een uitgebreide analyse begin dit jaar kwam het Roemenië als beste kandidaat naar voren.

Roemenië heeft na Polen de grootste vastgoedmarkt in Oost-Europa en de vraag naar nieuwe kantoorcomplexen in hoofdstad Boekarest en in de andere grotere steden is er heel groot. Hierdoor blijft heel wat lokaal talent dat vroeger sneller naar het buitenland trok toch in Roemenië werken en ontwikkelt er zich meer en meer een sterke middenklasse. Dat heeft meteen invloed op de residentiële markt. Zo groeit de vraag naar appartementen mee met de vraag naar nieuwe kantoren. Voorts gaat het Roemenië economisch voor de wind. De koopkracht is er sterk gestegen en de vastgoedmarkt deed het de voorbije twee jaar erg goed.

“We willen tegen het einde van 2022 het eerste project aankopen in Roemenië. Volgend jaar schakelen we dan nog een versnelling hoger en willen we een lokaal team installeren. Concreet willen we de eerste jaren vooral een grondenbank aanleggen, zodat we binnen 3 à 4 jaar een winstgevende organisatie hebben in Roemenië. Tegen 2030 mikken we dan op een structurele omzet van 65 tot 75 miljoen euro per jaar. Dat komt neer op 600 tot 700 units per jaar.”

- CEO Thomas Van Poucke

Oorlog in Oekraïne

De recente oorlog in Oekraïne lijkt ook de Oost-Europese vastgoedmarkt te beïnvloeden. Heel wat Westerse bedrijven trekken weg uit Rusland en Oekraïne en vestigen zich in stabielere Midden – en Oost-Europese landen zoals Polen en Roemenië, wat de vraag naar bijkomende kantoren doet toenemen. Daarnaast heeft de oorlog een ongeziene vluchtelingenstroom tot stand gebracht. Zo’n 2 miljoen Oekraïners vluchtten richting Polen, 700.000 Oekraïners brachten zichzelf in veiligheid door richting buurland Roemenië te trekken.

“Heel wat vluchtelingen gaven ook aan om in Polen en Roemenië te blijven wonen, ongeacht de uitkomst van de oorlog. Dat zorgt voor een bijkomende vraag naar betaalbaar residentieel en kantoorvastgoed. Dit heeft op geen enkel moment meegespeeld in onze keuze om naar Roemenië te trekken. Die keuze was al gemaakt en wordt nu verder gezet. We zijn natuurlijk ambitieus, maar blijven alles op een berekende manier aanpakken. We zullen niet kopen om te kopen, maar enkel investeren in beloftevolle projecten die het juiste rendement opleveren.”

-
CEO Thomas Van Poucke

Nieuwe countrymanager en strategie in België

Omdat het bedrijf de laatste jaren zo gegroeid is en er met Roemenië een nieuw land bijkomt, komen er intern een aantal verschuivingen. Zo zal er naar analogie met Polen ook in België gewerkt worden met een lokale country manager, zodat CEO Thomas Van Poucke en CFO Willem Declercq zich volledig kunnen focussen op de implementatie van de groeiambities, waaronder de verdere internationalisering van Groep Huyzentruyt.

Dries Verhaeghe – die in ​ oktober 2019 aan de slag ging bij Groep Huyzentruyt als sales- en marketingdirecteur – neemt als country manager voor België de dagelijkse coördinatie en aansturing van de Belgische teams op zich. Onder zijn leiding wil Groep Huyzentruyt in de toekomst nog sterker gaan inzetten op kernversterkende en duurzame reconversieprojecten in België.

GH 1305 33
CFO Willem Declercq en CEO Thomas Van Poucke.