Hoeveel energie zal ik verbruiken in mijn nieuwe woning?

Hoeveel energie zal ik verbruiken in mijn nieuwe woning?

19 maart 2021

Natuurlijk wil je een idee hebben van hoeveel je in je nieuwe woning zal verbruiken. En uiteraard wil je zo energiezuinig mogelijk wonen, maar hoeveel je verbruikt is afhankelijk van heel wat verschillende factoren: je woning, de manier waarop je je huis en je water verwarmt en de apparaten die je gebruikt, maar ook je eigen energiegedrag en je gezinssamenstelling.

EERST EVEN VERGELIJKEN

Volgens VREG (de onafhankelijke autoriteit van de Vlaamse energiemarkt) verbruikt een gemiddeld gezin in Vlaanderen zo’n 3.025 kWh elektriciteit per jaar. Het gemiddeld aardgasverbruik zit rond de 14.132 kWh. Dat is natuurlijk een ruwe schatting. Wie zonnepanelen heeft, verbruikt bijvoorbeeld veel minder en niet iedereen verwarmt met aardgas. Het is daarom goed om te weten welke factoren de grootste invloed hebben op je gemiddeld verbruik.

10 FACTOREN DIE JE GEMIDDELD ENERGIEVERBRUIK BEÏNVLOEDEN

1. Woon je in een huis of in een appartement? Een appartement is meestal kleiner, waardoor je minder verbruikt. Daarnaast geniet je in een appartement vaak van de warmte van aangrenzende flats. En dat geldt niet voor een vrijstaande woning.

2. Wat is je bewoonbare oppervlakte? In een gesloten bebouwing met een oppervlakte van 80 m² verbruik je natuurlijk heel wat minder dan in een villa van 300 m².

3. Wat is het bouwjaar van je huis? Hoe ouder je woning, hoe meer kans dat je woning slecht geïsoleerd is. Dat betekent meer warmteverlies en dus een hogere energiefactuur. Uiteraard kan je daar iets aan doen door je oude woning grondig te renoveren en te isoleren. Een nieuwbouwwoning van Groep Huyzentruyt is altijd geïsoleerd volgens de laatste normen.

4. Wat is de bestemming van je woning? In een hoofdverblijf ben je vaker en verbruik je dus ook meer energie dan in een tweede verblijf, zoals een appartement aan zee.

5. Wie woont er in je huis? Uiteraard verbruikt een groot gezin meer dan iemand die alleen woont. Werkt er iemand van thuis? Of is er iemand vaak thuis? Ook dan stijgt je gemiddeld energieverbruik.

6. Hoe goed is je huis geïsoleerd? De hoeveelheid isolatie die gebruikt is in je woning, het type isolatie, de isolatiewaarde van je ramen, … Ze hebben allemaal invloed op de isolatiegraad van je woning en dus ook op je energieverbruik.

7. Hoe zit je huis in elkaar? Ook de architectuur van je woning speelt een rol. Je kan je wel voorstellen dat er bij grote glaspartijen of hoge plafonds meer energie verloren gaat.

8. Hoe verwarm je je huis? Verwarm je met gas of stookolie? Of heb je een zonneboiler of een warmtepomp? Is er ook nog een houtkachel? Allemaal factoren die bepalen hoeveel gas of elektriciteit je gebruikt om je huis te verwarmen. Ook de leeftijd van je verwarmingsinstallatie speelt mee.

9. Welke extraatjes zijn er? Heb je jezelf verwend met een sauna of een bubbelbad? Is er een zwembad in de tuin? Of kan je niet zonder airco in de zomer? Dan ligt je elektriciteitsverbruik een stuk hoger dan gemiddeld.

10. Wat is je consumptiegedrag? Je eigen gedrag bepaalt ook veel. Zet je de thermostaat op 20°C of heb je pas warm genoeg bij 22 °C. Doet iedereen het licht uit bij het verlaten van een kamer of is dat nog een werkpuntje. Je energieverbruik zit in kleine dingen.

OVER AARDGAS, ELEKTRICITEIT, WARMTEPOMPEN EN ZONNEPANNELEN

Maar hoeveel betaal je dan voor wat je verbruikt? Dat hangt af van de energiebron die je gebruikt. In Vlaanderen is gas eerder goedkoop (0,05 euro/kWh bij gemiddeld verbruik) als je kijkt naar de rest van Europa, terwijl de prijs van elektriciteit (0,25 euro/kWh bij gemiddeld verbruik) tot de duurste behoort.

AARDGAS

Kies je het liefst voor de goedkoopste oplossing? Dan is dat vandaag dus nog altijd een condenserende gasketel. Zowel qua installatiekost als in verbruik. Met de huidige gasprijs van 0.05 à 0.06 euro/kWh en rendementen van 90% voor verwarmen en 75% voor productie sanitair warm water kom je aan een prijs per kWh van ongeveer 0.07 euro per kWh warmte.

ELEKTRICITEIT

Verwarmen met elektriciteit is een pak duurder. Na de invoering van de EPB-regelgeving in 2006 is het in nieuwbouw niet meer mogelijk om je huis en je water te verwarmen met 100 % elektriciteit. In oudere huizen vind je wel nog vaak accumulatieverwarming in combinatie met een elektrische boiler (op nachttarief).

WARMTEPOMP

Wat wel kan, is verwarmen en sanitair warm water voorzien met een warmtepomp. Je energiebron is dan nog altijd elektriciteit, maar die wordt gedeeltelijk uit de lucht of uit de grond gehaald. Hoeveel elektriciteit dat is, hangt af van de prestaties en het type van de pomp.

De prestatie van een warmtepomp wordt uitgedrukt in een COP- of SPF-factor. Met een COP-factor van 4 bijvoorbeeld wordt 75 % van de energie gehaald uit de natuur en 25 % komt van het net. Om een COP en/of SPF van 4 voor verwarmen te bereiken moet je wel al over een behoorlijk goede warmtepomp beschikken.

Met de huidige elektriciteitsprijs van 0.25 euro/kWh en met een warmtepomp met een COP van 4 voor verwarmen en een COP van 2 voor de productie van sanitair warm water (dit vraagt hogere temperaturen) kom je dan aan een prijs van ongeveer 0.09 euro per kWh warmte.

ZONNEPANELEN

Tot voor kort kon je het extra elektriciteitsverbruik van een warmtepomp ook opvangen door zonnepanelen. Daarbij werd gerekend op de terugdraaiende teller waarbij je in de zomer elektriciteit op het net kon terugplaatsen om die dan in de winter te verbruiken. Met de huidige digitale teller is dat niet meer mogelijk. Een batterij waarmee je zelf elektriciteit opslaat is een goede oplossing, maar vandaag is dat nog redelijk duur. Sowieso blijft een kleine installatie met zonnepanelen interessant genoeg om in nieuwbouwwoningen te plaatsen. Technologische applicaties kunnen je inzichten verschaffen om op de meest optimale tijdstippen grote energieverslinders te laten werken. De zon geeft overdag energie waardoor je beter overdag de vaatwasser en wasmachine opzet in plaats van ’s avonds. Door de energieverbruikers te spreiden doorheen de dag wordt de consumptie van de opgewekte zonne-energie geoptimaliseerd. Zo zorg je op een relatief goedkope manier dat je voldoet aan de EPB-eis rond het zelf produceren van hernieuwbare energie. En ook dat is heel wat waard.

CONCLUSIE

Je eigen energieverbruik en de energiebron waarmee je je huis en je water verwarmt, bepalen hoeveel je zal betalen voor het verbruik in je (nieuwe) woning. Wil je daar meer over weten? Vraag vrijblijvend advies via 0800 30 103 of mail naar info@groephuyzentruyt.be.