Help, moet ik kopen of huren?

Help, moet ik kopen of huren?

6 april 2021

Vlamingen kopen het liefst het huis of het appartement waarin ze wonen. Dat wil niet zeggen dat kopen altijd beter is dan huren. Of je liever koopt of huurt hangt vooral af van je eigen situatie. Welk budget heb je? Hoe stabiel is je inkomen? Hoe lang denk je ergens te blijven wonen? Maar ook andere factoren spelen een rol. We zetten de belangrijkste voor jou op een rijtje.

EIGEN VERMOGEN OPBOUWEN: JE HUIS ALS SPAARPOT

Een woning kopen zonder eigen vermogen is moeilijk. Wie een huis wil kopen heeft een flinke spaarpot nodig. De bank vraagt immers een flinke som eigen inbreng wanneer je wil lenen. En ook de notariskosten moeten betaald worden. Tegelijk is het geld dat je in een huis investeert een slimme manier om eigen vermogen op te bouwen. Het geld dat je elke maand netjes afbetaalt, stop je in één grote spaarpot: je eigen huis. Na het afbetalen, is het huis immers echt van jou. Als je eigen vermogen wil opbouwen terwijl je huurt, zal je dat op een andere manier moeten doen.

ONDERHOUDSKOSTEN: WIE LIGT DAAR WAKKER VAN?

Als huurder ben je niet verantwoordelijk voor het onderhoud van je woning. Als het dak plots begint te lekken of als de boiler het begeeft, dan bel je gewoon naar de verhuurder. Als huiseigenaar moet je het onderhoud zelf doen. En zelf betalen … Maar een goed onderhouden huis, brengt je bijna altijd meer op dan de aankoopprijs wanneer je wil verkopen. En die winst is meteen nog een mooi voordeel van kopen.

VASTE KOSTEN: HOE VAST ZIJN DIE?

Of je nu huurt of koopt, iedereen moet elke maand vaste kosten betalen. Wie koopt betaalt meestal meer per maand dan wie huurt. Maar als koper weet je wel precies hoeveel je elke maand zal moeten betalen om je lening af te lossen. Bij huurders kan de huurprijs ieder jaar stijgen door indexatie.

FLEXIBILITEIT: VANDAAG STADSMUS, MORGEN WERELDREIZIGER

Als huurder kan je snel en zonder veel kosten veranderen van woonplek. Dat is slim als je nog niet helemaal zeker bent waar je wil wonen of als je niet goed weet welk type woning bij je past. Ook als je weet dat de plek waar je werkt nog vaak kan veranderen of als je droomt van een lange reis in de nabije toekomst, is huren een goed idee.

NAAR EIGEN SMAAK: ZWARTE MUREN EN ROOD TAPIJT

Iedereen maakt van zijn huis graag zijn thuis. Wanneer je een huis koopt, doe je dat in alle vrijheid. Wil je tiener zwarte muren en rood tapijt? Dat kan. Of wil je de muur tussen de keuken en de eetkamer openbreken? Doe gerust! Je moet je keuzes bij niemand verantwoorden en je moet het huis ook niet opnieuw in originele staat brengen wanneer je verhuist. Wie huurt moet zich houden aan de voorwaarden van het contract. Grote veranderingen zijn meestal geen optie.

En? Wat is de situatie bij jou? Ben je helemaal klaar om een huis of appartement te kopen? Of zie je als verhuurder in waarom heel wat mensen op zoek zijn naar een kwalitatieve huurwoning? Ontdek dan snel onze projecten.