Groep Huyzentruyt zet schouders onder hulpacties voor Oekraïne

Groep Huyzentruyt zet schouders onder hulpacties voor Oekraïne

1 juni 2022

Inzamelactie

Samen met onze Oekraïense collega Maryna lanceerden we een oproep om zoveel mogelijk hulpgoederen in te zamelen. Van babyvoeding en medicijnen tot vouwbedden en warme dekens ... Vanuit verschillende inzamelpunten in Kortrijk werden ze naar Oekraïne gestuurd.

Naast hulpgoederen was ook financiële steun welkom. Daarom hebben we sponsorbudget vrijgemaakt en stortten we 2.500 euro rechtstreeks aan de Nationale Bank van Oekraïne. Dit bedrag wordt gebruikt voor onder andere directe humanitaire hulp aan de mensen in de regio.

SOS Kinderdorpen

Groep Huyzentruyt heeft al enkele jaren een duurzame samenwerking met SOS Kinderdorpen. Zo zetten we eerder mee onze schouders onder het welzijn van de meest kwetsbare kinderen door per verkochte unit een bedrag te storten. Een engagement dat nu verder gaat. Zo schonken we 2.500 euro om de evacuatie te steunen van verschillende kinderen uit Oekraïne naar SOS Kinderdorpen in Polen, Siedlce. Deze stad ligt op slechts enkele kilometers van onze ontwikkelingsactiviteiten in Warschau.

SOS Kinderdorpen ondersteunt al jaren kinderen en families in moeilijkheden in Oekraïne. Sinds de start van het conflict biedt deze organisatie opvang, noodhulp en begeleiding aan kinderen en families in de meest kwetsbare situaties. Zo werden intussen al honderden kinderen geëvacueerd en opgevangen en kregen duizenden families steun met vouchers voor basisbehoeften.

Opvanglocaties

Over heel België wordt nog steeds gezocht naar opvangplaatsen om crisisopvang te voorzien voor gevluchte Oekraïners. Daarom hebben wij beslist om twee pas afgewerkte woningen in Roelskouter in Deerlijk ter beschikking te stellen. Dankzij het teamwerk van onze GH’ers en externe partners, vonden twee gezinnen onderdak in een volledig ingerichte woning.

Lions Club Kortrijk hielp ons meubels in te zamelen, Bodecor uit Kortrijk zorgde voor de nodige raamdecoratie en onze partner Proximus installeerde een kosteloze wifiverbinding zodat de gezinnen contact blijven houden met het thuisfront. Daarnaast engageerden onze GH’ers zich om in slechts twee weken tijd het nodige papierwerk zoals verzekeringen in orde te brengen, installeerden ze wasmachines en plaatsten ze meubels.

Onze woningen dienen als tijdelijke veilige haven van waaruit de gezinnen nauw contact houden met hun thuisland. Ze mogen zo lang als nodig blijven, want iedereen verdient een warme en veilige thuis.