Een woning verhuren in 2020: Wat verandert er?

Een woning verhuren in 2020: Wat verandert er?

21 november 2019

1 januari 2020 is een belangrijke deadline voor de eigenaars van huurpanden. Vanaf dan moet je als verhuurder enkele verplichtingen en woonnormen naleven. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je jouw woning niet langer mag verhuren. Of erger ... dat ze onbewoonbaar verklaard wordt.

Is jouw huurwoning klaar voor 2020? We sommen de verplichtingen vanaf 2020 nog eens voor je op:

1. PLAATS ROOKMELDERS

Start meteen met de kleinste ingreep en rust je woning tegen het begin van het nieuwe jaar uit met minstens één rookmelder. Hang in woningen met 1 bouwlaag de rookmelder op een centrale plaats, zo dicht mogelijk bij de woonkamer. De hal is hiervoor vaak de beste optie. Bestaat de woning uit meerdere bouwlagen, plaats er dan één op elke verdieping in de ruimtes die je moet doorkruisen om vanaf de slaapkamer buiten te geraken.

De rookmelder moet CE-gemarkeerd zijn en plaats je idealiter in het midden van het plafond op minstens 30 cm afstand van de hoek. Koop zeker een rookmelder die voldoet aan de wettelijke bepalingen, dit zie je aan de CE-markering en de norm EN 14604 op de verpakking. Bovendien moet hij reageren met een scherp geluidssignaal en werken op basis van infrarood.

2. ISOLEER JE DAK

Isoleren is sowieso een slimme keuze, maar vanaf 2020 moeten alle daken van woningen en huurwoningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn volgens de Vlaamse dakisolatienorm. De verplichte dakisolatie moet voldoen aan een R-waarde of warmteweerstand van minimaal 0,75 m2 Kelvin per Watt, wat ongeveer overeenkomt met een isolatielaag van zo’n 3 à 4 cm dik, afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt. Is de zolder onbewoond of onverwarmd, dan volstaat het om de vloerplaat van de zolder te isoleren.

TIP: Al onze nieuwbouwwoningen voldoen aan de huidige energieprestatievoorschriften en doen het vaak zelfs beter dan het opgelegde E-peil van 40 en het S-peil van maximum 31. Dit betekent dat ze probleemloos voldoen aan de dakisolatienorm.

3. VERVANG ENKEL GLAS

Vervang enkel glas door minstens dubbel glas in alle ramen van leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers. Ramen in traphallen, inkomhallen en vormen hierop een uitzondering. Doe je het meteen goed en kies je voor hoogrendementsglas, dan word je beloond met een premie van 10 euro per m2. Meer zelfs, wanneer je samen met deze investering nog twee andere energiebesparende maatregelen uitvoert, mag je rekenen op een totaalrenovatiebonus.

TIP: Voor natuurlijke personen die een woning verhuren en deze renovatiebonus willen aanvragen, gelden geen voorwaarden voor het inkomen of het bezit van een andere woning. De premie kan niet aangevraagd worden in de laatste drie jaar van de lopende huurovereenkomst.

4. DENK OOK AAN DE VERWARMINGSKETEL

Je bent niet verplicht om een oude verwarmingsketel te vervangen, maar wanneer je het doet, moet het nieuwe toestel wel voldoen aan de minimumvereisten. Zo plaats je in de meeste gevallen best een condensatieketel, of kies voor milieuvriendelijke technologieën zoals een warmtepomp of zonneboiler.

5. KWALITEITSEISEN

Bovenop voorgaande verplichtingen, moet je huurpand ook voldoen aan minimale kwaliteitseisen rond gezondheid, veiligheid en wooncomfort. Naast een onberispelijke elektriciteitsvoorziening, de aanwezigheid van verwarmingselementen, keuken, sanitair en badkamer met bad of douche, moet je woning structureel stabiel zijn, is er voldoende natuurlijk licht en stroomt er drinkbaar water uit de kraan.

Wat als ... je huurwoning strafpunten krijgt?

Alle huurwoningen die niet aan deze woonnormen voldoen, kunnen onbewoonbaar verklaard worden. Vanaf 2020 geldt namelijk een systeem waarbij strafpunten uitgedeeld worden wanneer bijvoorbeeld het dak onvoldoende geïsoleerd is of wanneer de ramen in de keuken of slaapkamer geen dubbel glas hebben. En dat tikt snel aan, zo krijg je al 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkel glas en kom je al aan 15 (!) strafpunten als je dakisolatie niet in orde is. Weet dat je woning vanaf 15 strafpunten onmiddellijk ongeschikt is om te verhuren. Je zorgt er dus maar beter voor dat je woning klaar is voor 2020 om sancties te vermijden. Wil je zeker zijn dat je woning verhuurbaar is? Vraag bij je gemeente een conformiteitsattest aan en ontdek of je woning voldoet aan de normen.

Heb je geen zin of tijd om je woning te renoveren? Dan ben je natuurlijk vrij om de woning te verkopen in de staat waarin ze zich bevindt.

Wil je (opnieuw) investeren in vastgoed om te verhuren, weet dan dat deze regelgeving up-to-date is voor nieuwbouw. Slaap gerust op beide oren met een nieuwbouwproject dat aan alle eisen voldoet.