Een woning kopen: wat verandert er dit jaar op fiscaal vlak?

Een woning kopen: wat verandert er dit jaar op fiscaal vlak?

31 januari 2020

2019 was het jaar van de afschaffing van de woonbonus. Maar ook van de lage rentevoeten en een piek in het aantal vastgoedtransacties. De vastgoedmarkt was in volle beweging, en dit jaar zal dat met een aantal belangrijke veranderingen op fiscaal vlak niet anders zijn.

Ben je van plan een woning te kopen in Vlaanderen, hou dan rekening met deze nieuwe maatregelen:

VLAAMSE WOONBONUS

Het is afgelopen met de Vlaamse woonbonus. Nieuwe woonleningen komen sinds 1 januari 2020 niet meer in aanmerking voor een belastingvermindering. Het belastingvoordeel geldt wel nog voor lopende leningen of voor wie de leningsakte nog in 2019 kon ondertekenen.

Toch is er goed nieuws voor wie de hypothecaire lening van z’n huidige gezinswoning overdraagt voor de aankoop van een nieuwe woning: ook na 1 januari 2020 blijf je verder genieten van de Vlaamse woonbonus voor deze lening. Moet je meer lenen om de nieuwe woning aan te kopen, dan wordt geen woonbonus toegekend op dat bijkomende deel, omdat het als een nieuwe lening gezien wordt.

INVESTERINGSVASTGOED EN FEDERALE WOONBONUS

Heb je geen recht op de Vlaamse woonbonus? Dan kan je bij aankoop van een tweede eigendom of investeringspand rekenen op de federale woonbonus of ‘belastingvermindering voor langetermijnsparen’. Dit betekent dat je de terugbetaalde kapitalen en de premies voor de schuldsaldoverzekering fiscaal kan aftrekken, met een maximum van 2.350 euro voor het aanslagjaar 2020. Let wel, dit is enkel interessant wanneer je niet aan langetermijnsparen doet. Jouw fiscale korf is in die situatie misschien al volledig gevuld en kan je dus niet meer aanvullen met kapitaalaflossingen.

HERFINANCIERING

Wil je jouw bestaande lening dit jaar wijzigen? Dat is geen enkel probleem, de fiscus ziet dit niet als een nieuwe lening, maar als de voorzetting van een bestaande lening. En dus telt de datum van het oorspronkelijk krediet, zelfs wanneer je voor de herfinanciering bij een andere bank aanklopt.

Ter info: wat je bij een herfinanciering bovenop het nog openstaande saldo leent, wordt gezien als een nieuwe lening. Het belastingvoordeel telt niet op dat bijkomend geleende bedrag.

LAGERE REGISTRATIERECHTEN

Goedkopere registratierechten moeten de afschaffing van de woonbonus verzachten. Sinds dit jaar zakken ze van 7 % naar 6 % bij aankoop van een bestaande gezinswoning. De voorwaarden blijven wel dezelfde: als koper mag je in principe nog geen eigen woning bezitten of moet je die dan tenminste binnen het jaar verkopen, en je moet je binnen twee jaar na de aankoopakte laten domiciliëren op het adres.

Ter info: Op nieuwbouw blijft het btw-tarief van 21 % van toepassing, maar de Bouwunie roept de (toekomstige) federale regering op om de btw voor nieuwbouw te verlagen naar 6 %. Ondertussen kan je je afvragen of je beter investeert in een energieverslindende bestaande woning of in een energiezuinige nieuwbouw die nu al voldoet aan de BEN-normen van 2021.

WEDEROPNAME

Een wederopname van een hypothecaire lening wordt beschouwd als een nieuwe lening voor het wederopgenomen bedrag. Dat betekent dat er sinds dit jaar geen belastingvoordeel meer geldt.

LOOPTIJD VERLENGEN

De looptijd van je lening verlengen om langer van het belastingvoordeel te kunnen genieten, heeft geen zin. Alle looptijdwijzigingen vanaf 2020 worden geneutraliseerd en de resterende looptijd werd eind december 2019 bevroren.

BELASTINGVERMINDERING VOOR RECHTSBIJSTANDVERZEKERING

Vergeet dit jaar niet om een belastingvermindering aan te vragen voor je rechtsbijstandverzekering, je kan tot maar liefst 310 euro inbrengen en het voordeel komt neer op een vermindering van maximum 124 euro. Dit kan je doen op voorwaarde dat de premie na 1 september 2019 betaald werd.

Een rechtsbijstandverzekering dekt de kosten voor een advocaat wanneer je in een juridisch conflict betrokken bent, denk maar aan bouwgeschillen, echtscheidingen of geschillen met de werkgever.

CONCLUSIE

Het ziet ernaar uit dat vastgoedinvesteringen populair blijven. De lage rentes doen Belgen steeds meer investeren in vastgoed, de strenger wordende energienormen maken (BEN)-nieuwbouwwoningen interessanter dan ooit en de wijzigende samenleving en gezinsverdunning bevestigen onze focus op betaalbaar compact wonen.

Bekijk onze nieuwbouwprojecten en ontdek met eigen ogen hoe wij rekening houden met alle vastgoedtrends.