Bijna met pensioen: is het een goed idee om je woning te verkopen?

Bijna met pensioen: is het een goed idee om je woning te verkopen?

19 december 2019

Wanneer je pensioen nadert, begin je al eens na te denken over je leven als gepensioneerde. Wat ga je doen met je vrije tijd? Hoe zal je financiële situatie eruitzien? En ook, hoe ga je wonen? Is je huidige woning te groot geworden, dan overweeg je misschien om die in te ruilen voor een nieuwe thuis. Is het een goed idee om je woning te verkopen? En wat doe je dan: huren of kopen?

HUREN OF KOPEN, HET DILEMMA VAN ALLE GENERATIES

De dag waarop je woning afbetaald is, ligt hoogstwaarschijnlijk op minder dan 25 jaar van je pensioenleeftijd. Hét moment om meer te sparen, zou je denken. Maar, dit kan tegenvallen. Vaak is dit ook de periode dat er grote investeringen moeten gebeuren om verouderde ruimtes te renoveren of om je wooncomfort (voor later) te garanderen. De som die je niet meer aan de lening hoeft te spenderen, moet je dus inzetten voor verbouwingen.

Een nieuwe woning op maat lijkt aantrekkelijk. Maar, wat is de meest interessante optie: huren of kopen?

EEN WONING OF APPARTEMENT HUREN

Als huurder ben je vrijer en heb je minder kopzorgen dan als eigenaar van een woning. Herstellingen zijn voor rekening van de huisbaas en naast de maandelijkse huur en brandverzekering heb je geen extra kosten. Kies je voor een nieuwbouwwoning of -appartement, dan weet je dat je nieuwe thuis gebouwd is volgens de laatste bouwvoorschriften en zal je er duurzaam en energiezuinig wonen.

Een belangrijk tegenargument is dat wanneer je huurt, je eigenlijk spaart voor een ander. De huur die je maandelijks betaalt, ben je voorgoed kwijt. Bovendien stijgt de huurprijs met de jaren door de indexering en die zal je moeten blijven ophoesten, ook wanneer je terugvalt op een lager inkomen.

LIEVER KOPEN DAN HUREN?

Ben je van plan je gezinswoning te verkopen om te investeren in iets kleiner en comfortabeler, dan hou je er waarschijnlijk een mooi bedrag aan over. Dit extra spaargeld kan je gebruiken als aanvulling op je pensioen.

Veel kopers kiezen voor een nieuwbouwwoning of -appartement. Nieuwbouw kost namelijk minder in onderhoud of andere vaste kosten, je kan de woning volgens jouw wensen inrichten en je krijgt een thuis met uitstekende energieprestaties. Bij een huurwoning is dit niet mogelijk.

Ook de enorme keuzevrijheid op vlak van type (woning of appartement), de locatie (in de stad, dichter bij de kinderen of in het groen) en indeling (badkamer met bad of douche, de aanwezigheid van een lift) geven vaak de doorslag om voor een koopwoning te gaan.

CONCLUSIE

Je pensioen voorbereiden houdt dus ook in dat je aan je toekomstige woonsituatie denkt. Wat je het best doet, kopen of huren, hangt af van je financiële mogelijkheden en persoonlijke voorkeur. Wie echter (tijdig) slim investeert, zal een financieel rustige oude dag tegemoet gaan. Want als eigenaar van een (nieuwbouw)woning geef je op het einde van de rit minder uit dan wanneer je huurt.

Denk je eraan om je woning te verkopen en te investeren in een nieuwbouwwoning? Laat het ons weten.