Appartement gekocht? Proficiat! Je wordt mede-eigenaar

Appartement gekocht? Proficiat! Je wordt mede-eigenaar

5 februari 2021

Maar wat betekent dat? In een appartementsgebouw wonen verschillende eigenaars onder één dak. De plek waar je woont is natuurlijk helemaal privé, maar als appartementseigenaar ben je ook mede-eigenaar van de inkomhal, de trappen, het dak en de gevels van het appartementsgebouw. En daar horen bepaalde rechten en plichten bij.

Alle mede-eigenaars beslissen samen

Samenwonen, dat vraagt om een goede verstandhouding. Om alles vlot te laten verlopen, vraagt de wetgeving dat mede-eigenaars zich verenigen. De vereniging van mede-eigenaars (of VME) is een rechtspersoon die beschikt over twee wettelijke organen: de algemene vergadering en de syndicus.

Zodra je bij de notaris de aankoopakte hebt getekend van een kavel in een appartementsgebouw ben je automatisch lid van de VME. Het is niet mogelijk één of meerdere eigenaars uit te sluiten van deze vereniging. Ze is verantwoordelijk voor alle beslissingen met betrekking tot het beheer van de mede-eigendom. Die beslissingen worden genomen op de algemene vergadering. En het is aan de syndicus om de beslissingen uit te voeren.

De algemene vergadering is een jaarlijks overlegmoment van de vereniging van mede-eigenaars. Tijdens deze vergadering nemen ze de nodige beslissingen over het beheer van hun appartementencomplex. Dat gaat van het onderhoud van de gemeenschappelijke delen of eventuele herstellingen tot het aanstellen of verlengen van het mandaat van de syndicus.

De syndicus wordt ook wel de syndic of beheerder genoemd. Deze persoon beheert de gemeenschappelijke delen in naam van de mede-eigenaars. De rol van syndicus kan ingevuld worden door een medebewoner of door een professional. De syndic wordt verkozen tijdens de algemene vergadering. In grote gebouwen met meer dan 20 kavels kan de syndicus worden bijgestaan door een raad van mede-eigendom (bestaande uit een aantal mede-eigenaars).

Wat zijn de spelregels in je appartement?

Om te beginnen beschrijft de basisakte welke delen van het appartementencomplex gemeenschappelijk zijn en welke privatief. Die basisakte is een notariële akte waarvan je een kopie krijgt bij je aankoop.

Daarnaast is er het reglement van mede-eigendom. Ook dat is een notariële akte die de rechten en plichten van de mede-eigenaars beschrijft. Ook de benoeming van de syndicus en de wijze van bijeenroepen van de algemene vergadering staan in deze werkingsregels beschreven.

De basisakte en het reglement van mede-eigendom vormen samen de statuten van het appartement. Of de spelregels dus.

Nu je op de hoogte bent van je rechten en plichten als mede-eigenaar, ben je helemaal klaar om zelf je intrek te nemen in één van onze instapklare appartementen. Bekijk hier al onze nieuwbouwappartementen en laat je overtuigen!