Hoeveel energie zal ik verbruiken in mijn nieuwe woning?

Hoeveel energie zal ik verbruiken in mijn nieuwe woning?

19 maart 2021

Natuurlijk wil je een idee hebben van hoeveel je in je nieuwe woning zal verbruiken. En uiteraard wil je zo energiezuinig mogelijk wonen, maar hoeveel je verbruikt is afhankelijk van heel wat verschillende factoren: je woning, je verwarming en de apparaten die je gebruikt, maar ook je eigen energiegedrag en je gezinssamenstelling.

Eerst even vergelijken

Volgens VREG (de onafhankelijke autoriteit van de Vlaamse energiemarkt) verbruikt een gemiddeld gezin in Vlaanderen zo’n 3.500 kWh per jaar. Het gemiddeld aardgasverbruik zit rond de 14.385 kWh. Dat is natuurlijk een ruwe schatting. Wie zonnepanelen heeft verbruikt bijvoorbeeld veel minder en niet iedereen verwarmt met aardgas. Het is daarom goed om te weten welke factoren de grootste invloed hebben op je gemiddeld verbruik.

10 factoren die je gemiddeld energieverbruik beïnvloeden

  1. Woon je in een huis of in een appartement? Een appartement is meestal kleiner, waardoor je minder verbruikt. Daarnaast geniet je in een appartement vaak van de warmte van aangrenzende flats. En dat geldt niet voor een vrijstaande woning.
  2. Wat is je bewoonbare oppervlakte? In een gesloten bebouwing met een oppervlakte van 80 m² verbruik je natuurlijk heel wat minder dan in een villa van 300 m².
  3. Wat is het bouwjaar van je huis? Hoe ouder je woning, hoe meer kans dat je woning slecht geïsoleerd is. Dat betekent meer warmteverlies en dus een hogere energiefactuur. Uiteraard kan je daar iets aan doen door je oude woning grondig te renoveren en te isoleren. Een nieuwbouwwoning van Groep Huyzentruyt, is altijd geïsoleerd volgens de laatste normen.
  4. Wat is de bestemming van je woning? In een hoofdverblijf ben je vaker en verbruik je dus ook meer energie dan in een tweede verblijf, zoals een appartement aan zee.
  5. Wie woont er in je huis? Uiteraard verbruikt een groot gezin meer dan iemand die alleen woont. Werkt er iemand van thuis? Of is er iemand vaak thuis? Ook dan stijgt je gemiddeld energieverbruik.
  6. Hoe goed is je huis geïsoleerd? De hoeveelheid isolatie die gebruikt is in je woning, het type isolatie, de isolatiewaarde van je ramen, … Ze hebben allemaal invloed op de isolatiegraad van je woning en dus ook op je energieverbruik.
  7. Hoe zit je huis in elkaar? Ook de architectuur van je woning speelt een rol. Je kan je wel voorstellen dat er bij grote glaspartijen of hoge plafonds meer energie verloren gaat.
  8. Hoe verwarm je je huis? Verwarm je met gas of stookolie? Of heb je een zonneboiler of een warmtepomp? Is er ook nog een houtkachel? Allemaal factoren die bepalen hoeveel gas of elektriciteit je gebruikt om je huis te verwarmen. Ook de leeftijd van je verwarmingsinstallatie speelt mee.
  9. Welke extraatjes zijn er? Heb je jezelf verwend met een sauna of een bubbelbad? Is er een zwembad in de tuin? Of kan je niet zonder airco in de zomer? Dan ligt je elektriciteitsverbruik een stuk hoger dan gemiddeld.
  10. Wat is je consumptiegedrag? Je eigen gedrag bepaalt ook veel. Zet je de thermostaat op 20°C of heb je pas warm genoeg bij 22 °C. Doet iedereen het licht uit bij het verlaten van een kamer of is dat nog een werkpuntje. Je energieverbruik zit in kleine dingen.

Natuurlijk zijn er nog factoren die je energieverbruik bepalen, denk aan de aanwezigheid van verouderde apparaten bijvoorbeeld. Het gemiddelde energieverbruik geeft je een algemeen beeld, maar weet dat er dus nog heel wat factoren zijn die bepalen hoeveel jij zal verbruiken in je (nieuwe) woning.

Wil je meer weten over de factoren die het energieverbruik in je nieuwe woning beïnvloeden? Vraag vrijblijvend advies via 0800 30 103 of mail naar info@groephuyzentruyt.be.