Wonen in de stad: alle voordelen op een rijtje

Wonen in de stad: alle voordelen op een rijtje

23 september 2019

Wonen in de stad wint opnieuw aan populariteit. Niet onlogisch, het wooncomfort is de laatste jaren enorm toegenomen en steden investeren in natuur, verkeersvrije zones en circulatieplannen om van hun stad een leefbare en aangename woonplaats te maken. Twijfel jij nog om in de stad of op het platteland te gaan wonen?

Lees dan onze 5 voordelen van een woning in de stad:

1. SOCIAAL CONTACT

In de lift van je appartement, op de bus naar het werk of in de supermarkt om de hoek? In de stad ben je nooit alleen en ontmoet je sneller andere mensen. Ook de mogelijkheden om je sociaal netwerk uit te breiden of te onderhouden zijn veel talrijker. Denk maar aan dansscholen, theaters en cafés. Je zal je zelden vervelen. Beslis je op zondagmiddag om buiten de deur te brunchen met vrienden, dan kan je kiezen uit keukens van over de hele wereld. Netwerken en ontspannen, check!

2. ALLES IS VLAKBIJ

Misschien wel een van de belangrijkste voordelen: de school, kinderopvang, het werk, de muziekacademie of supermarkt ... je vindt het allemaal op wandel- of fietsafstand van je woning. Nooit meer uren in de file staan om op tijd op je werk te geraken, hoe mooi is dat? Moet je toch wat verder, maak dan gebruik van het openbaar vervoer om vlot op je bestemming te komen.

Een bijkomend voordeel: wanneer je de wagen bijna niet meer nodig hebt, win je ook nog eens in je portemonnee door brandstofkosten uit te sparen.

3. STEVIG BESPAREN

Wonen in een stad klinkt misschien duur, maar het is voordeliger dan je denkt. Omdat je meestal compacter woont, betaal je minder voor elektriciteit, onderhoud en kadastraal inkomen. Woon je in een rijhuis of appartement, dan is je woning zelfs extra geïsoleerd dankzij de muren van de buren. Je verliest minder energie en dat merk je natuurlijk aan de lagere energiefactuur.

Niet alleen financieel kan je besparen, ook op vlak van tijd doe je jouw voordeel. Te voet of met de fiets ben je snel waar je moet zijn en je pendelt makkelijk tussen bijvoorbeeld het werk en de kinderopvang. Je wint kostbare tijd die je met het gezin kan doorbrengen.

4. EEN THUIS VOOR ELKE LEEFTIJD

In de stad vind je misschien minder vrijstaande huizen dan op het platteland, maar alle andere soorten woonvormen zijn er wel in overvloed. Ga je voor een appartement of penthouse? Een huis of loft? Alles kan.

Blijkt het huis te groot wanneer de kinderen hun vleugels uitslaan? In de stad vind je een ruim aanbod appartementen of compacte woongelegenheden. Niet alleen handig als je kleiner wilt wonen, ook wanneer je minder mobiel bent, is het praktisch om de supermarkt, sociale activiteiten en openbaar vervoer makkelijk te bereiken.

5. GROENER EN NATUURRIJKER

Veel steden investeren steeds meer in groene longen in het stadscentrum: parken en pleintjes moeten niet alleen de aantrekkelijkheid van de woon- en werkomgeving versterken, ze dienen ook als de ideale ontspanningsruimtes. Mocht je toch op het land gekweekte groenten en fruit missen, dan kan je terecht in een van de vele stadskweektuintjes die als paddenstoelen uit de grond schieten.

Wil je ook compacter en duurzamer wonen, maar met ruimte voor groen, rust en privacy? Dan is dit project in Kortrijk misschien wel iets voor jou!