Primeur: eerste warmtenet van Groep Huyzentruyt komt in Eeklo
31 maart 2022
Zes zaken die je nog niet wist over wonen met een warmtenet
De stad Eeklo krijgt binnenkort zijn allereerste warmtenet. Projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt zorgt voor de primeur, in samenwerking met nutsmaatschappij Veolia en het stadsbestuur van Eeklo. Concreet zullen wij alle 40 appartementen van het nieuwe bouwproject Wegelpark verwarmen met restwarmte afkomstig van o.a. het zwembad en de sportsite. Maar zo’n warmtenet. Wat levert dat extra op? Veel meer dan je denkt! Wij geven je alvast zes redenen om voor een warmtenet te kiezen.
1. “Minder energieverlies en maximaal rendement”
Bij het aansteken van een gasketel ben je telkens 10 procent gas kwijt. Het is pas door de vonk dat er energie geproduceerd wordt. Bovendien is er een centrale stookplaats en zorgt de leverancier ervoor dat er een maximaal rendement gehaald wordt. Een warmtenet maakt bewoners minder afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals aardgas of stookolie. Tegelijk draagt het bij aan een vermindering van de CO₂-uitstoot.
2. “Nooit meer koude douches”
Warmtebronnen zorgen ervoor dat je áltijd warmte hebt. Dat is mogelijk omdat er verschillende bronnen zijn, zoals bijvoorbeeld een fabriek of verbrandingsoven, of aardwarmte van diep onder de grond. Als één bron uitvalt, is er altijd een back-up-oplossing. Er is dus altijd genoeg warm water, terwijl je bijvoorbeeld bij een boiler van pakweg 200 liter soms moet wachten tot het water terug is opgewarmd. Bij een warmtenet is dat niet het geval. Het volume is groot genoeg.
3. “Goedkopere brandverzekering”
Doordat er geen gas meer in huis aanwezig is, wordt je huishouden veiliger. Hierdoor kan er een aanpassing van de – doorgaans erg dure - brandverzekering aangevraagd worden. Dat scheelt behoorlijk wat in de portemonnee. Goedkoper en beter voor het milieu. Dat is win-win, toch?
4. “Je wint ruimte in huis”
Omdat een boiler eigenlijk alleen een grote vierkante doos is met twee leidingen die erin toekomen, win je wel wat ruimte als je die niet moet plaatsen. Een warmtenet is een systeem van geïsoleerde ondergrondse leidingen dat water tot in woningen brengt via één aansluiting. Energie die anders verloren gaat, wordt zo op een duurzame manier hergebruikt.
5. “Warmtenetten zijn de toekomst”
Volgens onderzoek van Vito, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, hebben warmtenetten het potentieel om ruim 60% van de warmtevraag in Vlaanderen in te vullen. De netten hebben dus een enorm potentieel en kunnen een mogelijk tekort aan fossiele brandstoffen mee oplossen.
6. “Ontzorgen van de eigenaar”
Een warmtenet zorgt voor minder kopzorgen. De bewoner van het huis dat erop aangesloten is, hoeft zich niet bezig te houden met het onderhoud of de herstelling van de stookinstallatie. Dat is allemaal de verantwoordelijkheid van de aanbieder.
Wil je meer te weten komen over dit warmtenet of onze woonprojecten? Klik hier!