Hier houdt u het best rekening mee bij het ontwerp van uw woning

Hier houdt u het best rekening mee bij het ontwerp van uw woning

26 september 2014

Loopt u met bouwplannen rond, maar hebt u nog geen idee hoe uw droom concreet te maken? Dan is een creatieve architect allicht dé persoon die u zoekt. Hij of zij zet uw wensen en woonideeën om in een concreet bouwplan en geeft u advies waar nodig. Wij geven u alvast enkele tips waarmee u in de ontwerpfase aan de slag kunt, zodat uw nieuwbouw ook over 30 jaar nog aan uw behoeften voldoet:

  • De toekomst?
  • Geschikt voor kinderen?
  • Geschikt voor als u op pensioen bent?
  • Domotica?
  • Energiezuinig?

DENK AAN DE TOEKOMST

Uw woonbehoeften van nu zijn niet altijd uw woonbehoeften van later. U bent misschien nog kinderloos wanneer de eerste steen wordt gelegd, maar tegen de tijd dat de chape is uitgedroogd in uw woonkamer, kan de toekomst er al helemaal anders uitzien.

IS UW WONING GESCHIKT VOOR KINDEREN?

De komst van kinderen kunnen uw leven én woonbehoeften grondig dooreenschudden. Wees dus voorbereid. Organiseer de beschikbare ruimtes zo dat ze later gemakkelijk een nieuwe functie kunnen krijgen. Een studeerkamer op de bovenverdieping kan zonder al te veel aanpassingen een extra slaapkamer worden, een ruime berging kan later eventueel dienstdoen als badkamer, als er tenminste een waterleiding is voorzien. Voorzie ook deuren en gangen die voldoende breed zijn voor een kinderwagen, respectievelijk 93 en 100 centimeter.

WAT MET UW OUDE DAG?

Uw nieuwbouwwoning moet een leven lang meegaan. Als het even kan, wilt u ook uw oude dag slijten in uw eigen woning, niet? Hou er dan wel rekening mee dat u dan wellicht niet meer zo dartel de trap op zult rennen als vandaag.

Vermijd dus drempels en onnodige niveauverschillen tussen kamers. Ook de overgang van binnen naar buiten kan in principe zonder een opstapje. Een hoogteverschil van 2 centimeter is voldoende om regenwater buiten te houden.

Ontwerp 510x0 is


DENK OOK AAN DOMOTICA

Domotica kan uw leven een stuk eenvoudiger maken. U kunt vanuit één centrale plek verschillende toepassingen controleren en bedienen, zoals uw videofoon, alarm, beveiligingscamera, verlichting, zonwering, verwarming, koeling en meer. U kunt zelfs bepalen wie er toegang heeft tot uw woning op welk moment – erg handig voor uw kinderen of wanneer u hulp aan huis nodig hebt.

Laat u uw droomwoning bouwen door een betrouwbare sleutel-op-de-deurfirma, dan kunt u een beroep doen op de ervaring en knowhow van vakmensen. Zij kunnen u duurzame tips geven, zodat uw droomwoning ook over 50 jaar nog aan al uw behoeften voldoet.

EEN ENERGIEZUINIGE WONING, NU EN IN DE TOEKOMST

Energiezuinig bouwen is besparen op je energiefactuur. Laat een ervaren energiedeskundige u adviseren welke technieken uw woning energiezuinig maakt, nu en in de toekomst. Tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning bijna-energieneutraal (of BEN) zijn. Concreet wil dat zeggen dat ze nauwelijks nog energie zal mogen verbruiken. Isolatie zal dus nog belangrijker worden dan nu. De huidige EPB-wetgeving dicteert een E-peil van 60, vanaf 2021 is dat nog slechts 30. Wilt u graag een woning die ook in de toekomst aan alle energienormen voldoet, dan is een bijkomende investering in isolatie een must.