Groep Huyzentruyt steunt zelfmoordpreventie initiatief Be A He(a)ro

Groep Huyzentruyt steunt zelfmoordpreventie initiatief Be A He(a)ro

8 september 2021

Voormalig bestuurslid Peter De Prins wordt geëerd tijdens benefietconcert op 10 september

Op vrijdag 10 september - World Suicide Prevention Day - organiseert het Antwerpse strijkorkest Boho Strings een benefietconcert ter ere en nagedachtenis van Peter De Prins. Alle opbrengsten gaan naar het Centrum ter Preventie van Zelfmoord en vzw Be A He(a)ro, een initiatief van collega’s, vrienden, zakenpartners en de echtgenote van Peter. Vanzelfsprekend draagt ook Groep Huyzentruyt zijn steentje bij.

Naast bestuurslid bij Groep Huyzentruyt was Peter ook ondernemer in change management bij LQ en professor aan de Vlerick Business School. Vorige zomer stapte hij uit het leven. Precies daarom zet de vzw zich onvermoeibaar in voor sensibilisering en opleidingen rond psychische problemen en suïcide. Het verhaal van Peter heeft uiteraard ook Groep Huyzentruyt diep geraakt. Het spreekt dan ook voor zich dat wij het benefietconcert mee ondersteunen.

“Peter was niet alleen een fijne collega, maar ook een goede vriend voor ons allen. Zeker in tijden van corona moeten we meer dan ooit inzetten op pyschologisch en sociaal welzijn. Zowel voor alle collega’s als hun gezinnen. Persoonlijk contact en een luisterend oor bieden, zijn daarbij onontbeerlijk. Want ook dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen: verder gaan dan een 'Great Place to Work’. De werkvloer moet vooral een ‘great place to be yourself’ zijn.” Thomas Van Poucke, CEO Groep Huyzentruyt

De Singel

Het benefietconcert gaat door in De Singel in Antwerpen en wordt verzorgd door het gepassioneerde strijkorkest Boho Strings - meesters in het vertellen van verhalen in muziek - waar Peter ook lid van de Raad van Bestuur was. Hij was overigens ook een amateur pianist, dus geen betere manier om hem te eren dan een avond met prachtige muziek. De solisten van dienst zijn Andreas Scholl, contratenor, en zijn echtgenote Tamar Halperin, pianiste. Samen met het orkest brengen zij een concert geïnspireerd op het verhaal van Orpheus en Eurydice.

En minstens even belangrijk: voorafgaand aan het concert zal er een rondetafelgesprek plaatsvinden over geestelijke gezondheid en zelfmoordpreventie, waarbij psychiater Dirk De Wachter mee aan tafel schuift. Tickets voor het concert kan je hier boeken.

Workshops

Vzw Be A He(a)ro gaat daarnaast ook workshops organiseren: sessies voor ondernemingen, scholen of andere organisaties, waarbij de nadruk ligt op leren luisteren. Daarmee wil het vooral leidinggevenden de weg wijzen. Hoe maak je een connectie met je medewerkers, collega’s of leerlingen? Hoe creëer je een veilige omgeving? En hoe kan je écht naar hen leren luisteren - of dus een ‘he(ar)o’ zijn? Op die manier wil de vzw het taboe rond depressies en gedachten over zelfdoding doorbreken.

De workshop helpt de deelnemers om alarmbellen en noodkreten tijdig te leren detecteren. Want dàt is de eerste en belangrijkste stap. Uiteraard wordt daarnaast ook info gegeven over het doorverwijzen naar de juiste experten. Daarvoor werken ze samen met het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, die overigens alle opbrengsten van de workshops krijgen.

Meer informatie

Vzw Be A He(a)ro: https://beahearo.be/

Boho Strings: https://www.bohostrings.com/