GH'er aan het woord: Marleen Verstraete, HR-Manager

GH'er aan het woord: Marleen Verstraete, HR-Manager

9 januari 2020

Marleen Verstraete is niet de vrouw van zware managementsystemen. Nee, aan de hand van een goed HR-beleid en een mensgerichte bedrijfscultuur wil ze het positief en sterke imago van Groep Huyzentruyt verder uitbouwen. Wat haar plannen en ambities zijn, legt ze enthousiast uit.

GH-ID

Naam: Marleen Verstraete
Functie: HR-manager
Sinds: juli 2019

WEST-VLAAMSE GROEIBEDRIJVEN ALS RODE DRAAD DOOR CARRIÈRE

“Ik heb altijd voor bedrijven gewerkt met een sterke groeiambitie. Toevallig ook allemaal West-Vlaamse familiebedrijven, ze vormen precies de rode draad door mijn carrière (lacht). Het boeide mij enorm dat Groep Huyzentruyt een bedrijf is dat verder wil en niet stilstaat. Het kiest ervoor om zichzelf iedere keer opnieuw uit te vinden en vooruit te kijken.”

“Voor een bedrijf in volle groei is het toch wel belangrijk dat er enerzijds een ambitieus team is, anderzijds is het nuttig dat er op HR-niveau iemand is die dergelijke transitie al heeft meegemaakt. Zonder zware systemen in te voeren, wil ik een kader creëren waarin medewerkers weten wat van hen verwacht wordt, of ze goed bezig zijn en hoe het zit met hun verloning. En het mag ook een stuk verjongen en vernieuwen, in lijn met wat jonge mensen vandaag vragen van een bedrijf.”

1.500 UUR OP HET WERK

“Als je weet dat we jaarlijks gemiddeld 1.500 uur op het werk spenderen, is het belangrijk dat we voor iedereen een goede werkervaring creëren. In een goede werkplek is er vertrouwen in het management, werken collega’s met plezier samen en zijn ze trots op hun job en het bedrijf. We moeten onszelf durven blootgeven, dat schept vertrouwen om iedereen mee te krijgen in onze ambities.”

GREAT PLACE TO WORK

“We willen als great place to work erkend worden. Niet alleen op basis van ons beleid, maar ook door onze eigen medewerkers. In eerste instantie gaan we aan de hand van een Trust Index, dat is een objectieve werknemersbevraging in samenwerking met Vlerick Business School, onderzoeken hoe onze medewerkers het bedrijf scoren. Een team van interne ambassadeurs gaat hiermee aan de slag. Als tweede stap wordt het HR-beleid onder de loep genomen. Hoe is HR georganiseerd in het bedrijf? Welke processen zijn er voor het onthaal of evaluaties van medewerkers? Met andere woorden, ons bedrijf wordt vanuit twee verschillende oogpunten bekeken om het Great Place to Work-label te behalen.”

Een goed HR-beleid moet ervoor zorgen dat mensen goesting krijgen om mee te werken aan de bedrijfsdoelen.

HR-BELEID IN EVENWICHT

“Wanneer er voor mij een goed HR-beleid is? Wanneer het team en de drive in evenwicht zijn met de bedrijfsdoelen en het resultaat. Zonder goede teams kan je geen resultaat halen. Een team waar iedereen gelukkig is, maar geen resultaten behaalt, dat is eerder een hobbyclub. Een goed HR-beleid moet er overigens voor zorgen dat mensen goesting krijgen om mee te werken, het moet de ambities en verlangens van de medewerkers weten te verbinden met de bedrijfsdoelen. Als je daarin slaagt, mag je heel content zijn. En ik ga natuurlijk voor niets minder (lacht).”

NEVER STOP LEARNING, BECAUSE LIFE NEVER STOPS TEACHING

“Ik vind het heel belangrijk dat mensen blijven leren. We moeten allemaal langer werken en de wereld verandert snel, je hebt dan vooral mensen nodig die bereid zijn om nieuwe dingen te leren. Wanneer ik kandidaten rekruteer, steek ik ze nooit in een bepaald hokje. Nee, nú past die persoon misschien niet in een bepaald profiel, maar wanneer hij of zij potentieel heeft en wil groeien, is dat veel belangrijker dan vakjes te kunnen afvinken.”

JONGE VIBE EN MENTALITEIT

“Ik voel hier echt een frisse vibe en jonge mentaliteit. Zeker als je zelf wat ouder bent, zit je toch liever tussen de jonge mensen (lacht). De sfeer zit hier heel goed, we zijn een firma waar direct gecommuniceerd wordt. ‘What you see is what you get’, ik hou daarvan.”

Na de werkuren is Marleen ...

  • Moeder van twee twintigers
  • Vaak te vinden in Italië
  • Iets minder sportief dan ze zou willen
  • Stiekem een Trekkie (“Science fiction is mijn guilty pleasure”)
  • Voorzitter van Club Personeelsmanagers West-Vlaanderen


Lees het volledige interview in ons magazine.
Wil je net als Marleen het imago van GH verder uitbouwen? Bekijk onze vacatures en laat van je horen.