Gezond wonen? Kies voor een GHealthy Spaces woning!

Gezond wonen? Kies voor een GHealthy Spaces woning!

15 maart 2022

We leven steeds bewuster en gezonder: we sporten meer, we koken en eten evenwichtiger, en ook op mentaal vlak gaan we meer en meer op zoek naar rust, naar momenten waarop we de dagelijkse stress achter ons kunnen laten. En dat is positief natuurlijk, maar één aspect verliezen we vaak uit het oog: onze woning. Want het zal je misschien (niet) verbazen: het klimaat in je woning heeft een grote invloed op je gezondheid.

Het belang van een gezonde woning

We brengen maar liefst 90 % van onze tijd binnen door, waarvan een groot deel thuis. Zo verlaat 6 op de 10 mensen in de koude(re) seizoenen nauwelijks de woning voor langer dan een kwartier. 1 op de 10 komt zelfs nooit buiten. Je streeft dan maar beter naar een gezond binnenklimaat om je woonkwaliteit te bevorderen.

Maar, wat houdt een gezond binnenklimaat precies in? Heb je enig idee hoe het met de luchtkwaliteit in je slaapkamer gesteld is? Denk je dat een luchtverfrisser de perfecte oplossing is tegen die muffe geur in huis? En als het in de zomer broeierig warm is in huis, denk je dat dit een vervelend, maar verder volledig onschuldig probleem is? Helemaal niet. We staan er niet altijd bij stil, maar je gezondheid is in grote mate afhankelijk van de kwaliteit van je woning. Woon je bijvoorbeeld in een woning met een slechte luchtkwaliteit, dan is de kans dat je kinderen astma ontwikkelen tot 40 % hoger dan in een woning met een goede luchtkwaliteit. Gezond wonen is een kwestie van een gezonde binnen omgeving te creëren.

Hoe een gezond binnenklimaat creëren?

Het binnenklimaat van je woning is in grote lijnen afhankelijk van de volgende zaken: luchtkwaliteit, licht, geluid en temperatuur. Zo heerst er in een gezonde woning een aangename temperatuur, komt er voldoende natuurlijk licht naar binnen en is de lucht gezond. Dat laatste wil zeggen dat de luchtvochtigheid, de hoeveelheid VOS of Vluchtige Organische Stoffen (dit zijn giftige stoffen die in de lucht opgenomen zijn) en de hoeveelheid CO2 in balans zijn.

Door te kiezen voor een goede buitenzonwering en ventilatie zorg je er alvast voor dat het binnen gezond leven is. Goede zonwering houdt de zon tegen nog voor dat deze de ramen kan bereiken. Daardoor vermijd je dat het binnen kan opwarmen. Een goed ventilatiesysteem monitort en analyseert de luchtkwaliteit en zal automatisch gaan ventileren als deze in het gedrang komt.

Kiezen voor een Healthy Spaces woning

Ieder gezin heeft recht op een gezonde woning. Daar streeft Groep Huzyentruyt, als Healthy Spaces Partner van Renson, naar. Als je voor een Healthy Spaces-woning kiest, dan kies je voor een gezonde woning. Je kan op beide oren slapen dat de luchtkwaliteit, het akoestisch comfort en de temperatuurbeheersing er optimaal en volledig in overeenstemming met de wettelijke normen zijn. Jouw gezondheid en die van je kinderen mag niet iets zijn waar je je zorgen over moet maken. Daar waken wij over.

Interesse in of op zoek naar een Healthy Spaces-woning?