Bijna-energieneutraal bouwen: ben jij mee?

Bijna-energieneutraal bouwen: ben jij mee?

19 maart 2021

BEN staat voor bijna-energieneutraal bouwen. En vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-normen. Dat betekent de woning erg weinig verbruikt voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. En de nodige energie komt voornamelijk uit groene energiebronnen. Een BEN-woning is klaar voor de toekomst en zorgt ervoor dat je nog heel lang energiezuinig kan wonen, met groene energie én een lage energiefactuur.

Aan welke eisen moet een BEN-woning voldoen?

Een BEN-woning moet in Vlaanderen voldoen aan zes voorwaarden. We zetten ze voor jou op een rijtje.

  1. Het energieprestatieniveau of E-peil moet kleiner of gelijk aan 30 zijn. Het E-peil is de energetische score van je woning en wordt bepaald door de gebruikte technieken, compactheid, oriëntatie …

  2. Een S-peil van S31 of lager. Het S-peil drukt de energie-efficiëntie uit van de buitenmuren, ramen, het dak, de vloeren … Het neemt alle warmtewinsten en -verliezen mee in rekening. Hoe minder energie er nodig is om je woning te verwarmen, hoe lager het S-peil.
  3. Umax-eisen voor de verschillende constructiedelen van je woning. De U duidt aan hoe goed een bepaald onderdeel van je woning geïsoleerd is. Denk aan de isolatie van daken en plafonds, buitenmuren, vloeren, ramen, deuren en poorten.
  4. De oververhittingsindicator mag niet meer zijn dan 6.500 KWh. In goed geïsoleerde woningen blijft de warmte binnen hangen, maar met voldoende zonwering en aandacht voor de oriëntatie van grote raampartijen hoeft dat niet het geval te zijn.
  5. Een kwalitatief ventilatiesysteem dat past bij jouw woning. Een ventilatieverslaggever bekijkt wat nodig is voor jouw woning.
  6. Een BEN-woning moet minstens 15 KWh/m² uit hernieuwbare bronnen halen. Denk aan een zonneboiler, zonnepanelen, een warmtepomp, een biomassaketel, aansluiting op een stadsverwarmings- of stadskoelingsnet … Verschillende opties combineren kan natuurlijk ook.

En wat betekent BEN voor jou?

Een BEN-woning kost je iets meer, maar door het slim aan te pakken, houden we de kosten beperkt. De energie die je bespaart leidt bovendien tot een lagere energiefactuur. En een BEN-woning heeft nog meer voordelen:

  • Meer comfort door minder warmteverlies en minder tocht.
  • Een lager E-peil geeft meerwaarde aan je woning.
  • Je verkleint je ecologische voetafdruk.

Wil je meer weten over wat energiezuinig bouwen precies betekent voor jou? Vraag vrijblijvend advies via 0800 30 103 of mail naar info@groephuyzentruyt.be.