Vragen staat vrij

Vind het antwoord in onze veelgestelde vragen of vraag je bouwadviseur en -coördinator om raad. Hij of zij helpt je graag verder.

Welke belastingvoordelen biedt het Vlaams Gewest bij de aankoop van een huis of bouwgrond?

FAQ omschrijving

In het Vlaams Gewest heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een abattement of een verlaging van de berekeningsbasis van het registratierecht; ook op een extra verlaging van die basis bij een hypothecaire inschrijving op het onroerende goed; en mogelijk ook op de meeneembaarheid van de registratierechten die je vroeger al betaald hebt. De verlaging van de berekeningsbasis en de meeneembaarheid zijn evenwel niet cumuleerbaar.

  • Koop je als een natuurlijke persoon (dus niet als bedrijf), dan kun je bij de aankoop van een woning of bouwgrond, waar je hoofdverblijfplaats komt, een vermindering van de berekeningsbasis met 15.000 euro krijgen. Het belastingvoordeel bedraagt 1.500 euro als de aankoop aan 10% wordt belast.
     
  • Indien voor de financiering van de aankoop een hypotheek op het aangekochte goed wordt gevestigd, dan wordt de verlaging van de berekeningsbasis onder bepaalde voorwaarden vermeerderd met 10.000 euro als de aankoop tegen 10% wordt belast.
     
  • Kocht je (als een natuurlijk persoon) in Vlaanderen een onroerend goed als je hoofdverblijfplaats (en enige eigendom), maar doe je dat van de hand en koop je een ander onroerend goed (als hoofdverblijfplaats) in Vlaanderen, dan kun je de registratierechten die je voor je eerste woning (of bouwgrond) hebt betaald tot maximum 12.500 euro in mindering brengen van de verschuldigde registratierechten op je tweede aankoop. Dat is de meeneembaarheid.
Heeft u nog meer vragen? Neem contact met ons op
screenshot ipad

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Ontdek verrassend bouwnieuws en inspirerende woningen. Schrijf je in en ontvang je maandelijkse nieuwsbrief.

Ik wil inspiratie
Gratis magazine

GH Magazine

Binnenkort in jouw brievenbus

Ontvang ons gratis magazine.
Jij vraagt, wij bezorgen.

Vraag ons magazine aan
Lid van Vlaamse confederatie bouw, charter der woningbouwers, ben, BIV IPI
signature
signature

Wagenaarstraat 33
8791 Beveren-Leie
056 736 736, Enable JavaScript to view protected content. Contacteer ons

Bergensesteenweg 106A bus 1
1600 Sint-Pieters-Leeuw
02 334 05 11, Enable JavaScript to view protected content.