Huurprijs indexeren? Kies voor energiezuinige nieuwbouw!

Huurprijs indexeren? Kies voor energiezuinige nieuwbouw!

25 november 2022

Sinds 1 oktober 2022 mogen huurprijzen van woningen die onvoldoende energiezuinig zijn niet meer of slechts gedeeltelijk geïndexeerd worden. Dat besliste het Vlaams Parlement om de energiecrisis het hoofd te bieden. Bij Groep Huyzentruyt geven we alvast het goede voorbeeld door verder in te zetten op betaalbare en energiezuinige nieuwbouwwoningen.

Huurindexatie in functie van het energielabel

Huurders die in slecht geïsoleerde woningen wonen, zouden twee keer de rekening betalen: enerzijds door een hogere energiekost en anderzijds door een hogere huurprijs door de indexering. Op vraag van het Vlaams Huurderplatform blokkeert de overheid daarom de indexering van huurprijzen van huurwoningen die onvoldoende energiezuinig zijn. Deze ingreep is een van de energiemaatregelen die de Vlaamse regering aankondigde, en om te vermijden dat verhuurders nog snel hun huurprijs zouden indexeren, ging die meteen van kracht op 1 oktober.

Concreet betekent dit dat de prijzen van huurwoningen met een EPC-label van E en F een jaar lang bevroren worden, voor woningen met een D-label mogen verhuurders nog de helft van de gezondheidsindex doorrekenen. Voor verhuurders die over een EPC-label A+ tot C beschikken, verandert er niets en mogen ze maximaal indexeren.

"Hoe meer nieuwbouw en kwalitatief gerenoveerde panden op de (huur)markt, hoe meer mensen hun energiefactuur kunnen drukken."
Dries Verhaeghe, Country Manager Groep Huyzentruyt

Aanbod kwalitatieve huurpanden

Kiezen voor nieuwbouw als opbrengsteigendom of om er zelf te wonen is meer dan ooit de juiste keuze. Niet alleen heeft een nieuwbouwwoning of -appartement een aantrekkelijk E-peil, ook wordt de energiekost die jij of je huurder bespaart maand na maand groter.

Wij van Groep Huyzentruyt geven alvast het goede voorbeeld door volop in te zetten op duurzaam wooncomfort. Dat doen we door verder te kijken dan ‘de juiste woning op de juiste plaats’, we kiezen voluit voor energiezuinigheid en bekijken duurzaamheid zowel op projectniveau als op het niveau van de afzonderlijke units.

Hoe? Enkele voorbeelden:

  • Warmtenet in Eeklo: de restwarmte van het zwembad wordt gebruikt in 40 appartementen. Hierdoor is geen individuele verwarming meer nodig.
  • Gasloos ontwikkelen: deze energietransitie vraagt om een duurzaam alternatief zoals een warmtepomp.
  • Mobiliteit: door de locatie van onze nieuwbouwprojecten strategisch te kiezen, kunnen we de mobiliteitsimpact beperken.

Compact en betaalbaar wonen of huren

Dit jaar zullen we bijna 500 energiezuinige units opleveren. Door te investeren in betere voorzieningen, zorgen we voor betaalbare en duurzame woningen. Niet alleen de waarde van de woning stijgt, ook zorgen energievriendelijke ingrepen voor een lagere energiekost.

Kortom, kiezen voor betaalbaar wonen – hetzij kopen of verhuren – is kiezen voor compacte nieuwbouw. Als investeerder ben je bovendien ook nog eens zeker van een inflatiebestendig rendement, en als huurder van een betaalbare energiefactuur.

Meer weten over investeren in vastgoed? Vind je ideale investering in ons uitgebreid aanbod nieuwbouwwoningen en -appartementen of vraag advies aan onze experten.