Marnix & Anita

“Alle puzzelstukjes passen in elkaar”

Slim investeren is geen bevlieging. Het is een weloverwogen keuze waarbij elk detail bekeken wordt. Vraag het maar aan Marnix Van Heule. De opbrengst van een vroegere verhuurwoning plus wat spaarcenten investeerde hij in niet één, maar twee nieuwe verhuurwoningen. Met een zekere opbrengst van 3 procent. “Dat kan geen enkele bank me garanderen.”

Een eigen huis zoeken en kopen is altijd een beetje een emotionele achtbaan. Die ene baksteen, de ideale buurt of een andere unieke eigenschap : vaak zijn het details die je een ‘coup de foudre’ bezorgen. Maar een huis kopen als investering? Dat is pure ratio. Op het einde van de rit moeten de cijfers kloppen. Bijvoorbeeld voor Marnix Van Heule (52) en Anita Ameye (52). Het koppel – zaakvoerders van drukkerij en uitgeverij IDdruk – verhuurden tien jaar lang een bestaand huis in hun buurt. “Maar de isolatie was niet meer van deze tijd. Wetende dat de overheid extra taksen wil heffen op verhuurwoningen met een hoge energieprestatiewaarde, was het beter om het te verkopen.”

Sociale verhuur

Met de vrijgekomen middelen viel hun oog op een nieuwe Groep Huyzentruyt project in Zwevegem. “De omgeving stond ons meteen aan. Een mooi project dat dicht bij het centrum ligt, vlot bereikbaar is en toch geniet van de rust in een doodlopende straat. Ideaal voor jonge gezinnen.” Marnix en Anita kochten vrij snel twee hedendaagse rijwoningen naast elkaar. Gesloten bebouwing en om het rendement van de oppervlakte zoveel mogelijk te optimaliseren. En nieuwbouw om te anticiperen op de steeds strengere isolatie- en energienormen. Binnenkort worden de twee huizen opgeleverd en kunnen de eerste huurders intrekken.


“Uiteraard is het een vorm van sociaal engagement van onze kant, maar de samenwerking biedt ook financiële voordelen.”

Dat Marnix en Anita niet over een nacht ijs gingen en duidelijk hun huiswerk maakten, bewijst hun samenwerking met De Poort, een sociaal verhuurkantoor. Nog voor de verkoopovereenkomst met Groep Huyzentruyt getekend was, stond al vast dat het sociaal verhuurkantoor de komende vijftien jaar de twee huurwoningen beheert. “Uiteraard is het een vorm van sociaal engagement van onze kant, maar de samenwerking biedt ook financiële voordelen”, aldus Marnix.

Voordelig btw-tarief

In de eerste plaats zorgt het sociaal verhuurkantoor (SVK) voor zekerheid. “Het SVK volgt alles op en betaalt maandelijks huur, geïndexeerd. Ook bij eventuele leegstand. Na 15 jaar verloopt het contract en krijgen we de woningen in hun originele staat terug. Eventuele problemen met huurders? Daar hoef ik me niets van aan te trekken.”

Het langdurig huurcontract brengt iets minder op dan een marktconforme verhuurprijs, maar dat wordt gecompenseerd door andere maatregelen. “Door het sociale karakter kan je bouwen aan 12 procent btw, in de plaats van de gebruikelijke 21 procent. Dat is een directe return van de staat”, weet Marnix. “Belangrijk is wel dat een contract met het sociaal verhuurkantoor notarieel vastgelegd wordt voor de effectieve bouwopdracht start. De btw-voordeelmaatregel moet je ook vooraf registreren in je btw-kantoor.” Marnix ontdekte gaandeweg hoe een dergelijke samenwerking wordt opgezet. Ook voor de andere partners was het een nieuw gegeven. “Maar iedereen was zeer flexibel en dacht mee. Groep Huyzentruyt, het sociaal verhuurkantoor en zelfs de gemeente. Schepenen Eddy Defoor en Marc Claeys van Zwevegem trokken mee aan de kar om alle erkenningen tijdig rond te krijgen. Alle puzzelstukjes pasten in elkaar.”

Op het eind van de rit maakt Marnix de rekening: “Via het SVK heb ik 16 procent minder huurinkomsten, maar ik heb geen leegstand, geen onderhoudskosten en geen immokosten. Daarnaast is er een gunstig tarief voor het kadastraal inkomen en konden we bouwen aan 12 procent btw. Alles bij elkaar heb ik een verzekerde opbrengst van 3 procent na 15 jaar. Mét een sociaal engagement. Dat kan geen enkel spaarboekje me garanderen.”

De investering van:

Wie: Marnix Van Heule (52) en Anita Ameye (52).
Woning: Twee hedendaagse, rijwoningen in een nieuwe verkaveling.
Waar: Zwevegem
Waarom: “Door de samenwerking met een sociaal verhuurkantoor zijn we de komende vijftien jaar zeker van een opbrengst van 3 procent.”