Verhuren via een sociaal verhuurkantoor. Is dat interessant?

Verhuren via een sociaal verhuurkantoor. Is dat interessant?

16 april 2021

De vraag naar kwalitatieve huurwoningen stijgt nog altijd. Vastgoed kopen om te verhuren blijft dus een slimme investering. Schrikt de zoektocht naar een huurder je af? Dan kan je een sociaal verhuurkantoor (SVK) inschakelen. Maar is dat ook echt interessant?

De voordelen van verhuren aan een sociaal verhuurkantoor

Geen rompslomp

Je woning aan een sociaal verhuurkantoor verhuren bespaart je heel wat zorgen. Zo maakt het SVK een plaatsbeschrijving van je woning en neemt het je heel wat administratieve taken uit handen zoals een brandverzekering regelen voor de inboedel, een huurder zoeken, een huurcontract opstellen, … Ook de organisatie van bepaalde onderhouds- of herstellingswerken gebeurt via het SVK.

Stipte betalingen

Tijdens de volledige verhuurperiode aan het SVK krijg je elke maand stipt je huur. Zelfs al betaalt de huurder te laat of is er tijdens een bepaalde periode geen huurder. Je hebt dus een gegarandeerde huuropbrengst.

Schade is niet jouw probleem

Het SVK waakt over de staat van je woning of appartement. Als de huurder brokken maakt, zal het SVK dat verrekenen met de huurder. Het SVK belooft je immers om je pand, op normale slijtage na, in dezelfde staat terug te geven. Grote herstellingswerken, denk aan een kapotte verwarmingsketel of een lekkend dak, moet je als verhuurder wel nog oplossen.

Fiscaal voordeel

Voor nieuwbouw krijg je een verlaagd btw-tarief van 12 procent in plaats van de gangbare 21 %. Je nieuwbouw kan zelfs onder de nieuwe btw-regeling van - 6% vallen wanneer er een afbraak aan de bouw van de woning voorafgaat. Let op, deze nieuwe regeling blijft maar twee jaar in voege.

Door de gunstige btw-regeling maak je als koper onmiddellijk winst bij aankoop en geniet je automatisch van een grotere meerwaarde bij verkoop. Je moet de woning wel eerst minimaal 15 jaar verhuren via het SVK. Doe je dat niet, dan moet je het btw-voordeel deels terugbetalen.

Groep Huyzentruyt helpt je graag met de papierwinkel die je hiervoor in orde moet brengen bij de aankoop van je vastgoed.

En de nadelen

Een lagere huurprijs

Het doel van een SVK is betaalbare huurwoningen en -appartementen aanbieden. Zo willen ze mensen met een lager inkomen of een onzekere woonsituatie toch aan een dak boven hun hoofd helpen. Betaalbaar betekent dat huurprijs tot 15 % lager ligt dan de gangbare huurprijzen. Maar je bent wel zeker dat je echt elke maand huur op je rekening ziet verschijnen.

Minstens 9 jaar verhuren

Als vastgoedinvesteerder geef je een woning minstens 9 tot 15 jaar uit handen. 9 jaar is de minimumvoorwaarde die het SVK stelt. En wanneer je fiscaal voordeel wil genieten is 15 jaar een must. Maak daarom duidelijke afspraken met het SVK, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Voor elke huurder

Jij bepaalt niet wie je eigendom huurt. Het SVK zoekt een huurder voor je woning zonder jouw inspraak. Daar staat tegenover dat het SVK ook verantwoordelijk is voor stipte betaling van de huur en eventuele schade aan de woning.

Iets voor jou?

Zie jij een slimme investering helemaal zitten? En vind je het sociaal aspect mooi meegenomen? Wie vastgoed verhuurt via een sociaal verhuurkantoor speelt op zeker, heeft dankzij het fiscaal voordeel meer kans op winst bij verkoop en draagt zijn steentje bij tot het bieden van een oplossing voor het grote probleem van sociale huisvesting.

We geven je graag advies bij de aankoop van een woning die geschikt is om te verhuren via een sociaal verhuurkantoor. We helpen je bij de keuze van een woning én bij de administratie.