Vastgoed sneller verhuren: 7 to do's en praktische tips

Vastgoed sneller verhuren: 7 to do's en praktische tips

24 juni 2019

Heb je besloten om je woning of appartement te verhuren, dan betekent dat niet dat je alleen een huurprijs moet bepalen en een huurder zoeken. Nee, er komen nog een aantal zaken bij kijken. We zetten op een rijtje waarmee je rekening moet houden en geven je enkele verhuurtips om je woning te verhuren:

1. HOE BEPAAL JE DE HUURPRIJS VAN JE WONING?

Wanneer je investeert in vastgoed, is het natuurlijk de bedoeling om er een maximaal rendement uit te halen. Maar je moet daarbij rekening houden met vraag en aanbod en een goed evenwicht vinden. De huurprijs mag niet te laag zijn, want dan rendeert je eigendom minder, maar ook niet te hoog om huurders niet af te schrikken. Objectieve criteria die de huurprijs bepalen, zijn o.a.:

• De ligging
• De oppervlakte en het aantal kamers
• Het niveau van de afwerking
• De aanwezigheid van een terras of tuin en autostaanplaats
• De isolatiegraad
• Bemeubeld of niet

TIP: Heb je deze normen opgelijst, dan kan je jouw te verhuren woning of appartement vergelijken met gelijkaardig vastgoed. Bijvoorbeeld op www.immoweb.be of via de huurschatter op www.woninghuurprijzen.be.

2. VOORZIE ALLE NOODZAKELIJKE DOCUMENTEN

Vooraleer je een woning verhuurt, moet je ervoor zorgen dat de woonst aan een aantal kwaliteitsnormen voldoet. Naast de aanwezigheid van verwarming, sanitair, een keuken en badkamer met bad of douche moet je woning of appartement aan deze minimale eisen voldoen:

  • Stabiliteit: geen scheuren in de muren, een stevig dak en gelijkliggende vloeren.
  • Veilige installaties: van gas- elektriciteits- en verwarmingsinstallatie, rookmelders, de nodige afsluitingen bij lage ramen op verdiepingen
  • Gezonde woning: verluchting en verlichting, drinkbaar water, geen vochtproblemen
  • Energiezuinige woning: geïsoleerd met dakisolatie, dubbel glas (vanaf 2020) en verplicht energieprestatiecertificaat

TIP: De huurder kan een conformiteitsattest opvragen om zeker te zijn of de woning aan deze normen voldoet. De gemeente levert je deze verklaring af na controle door een woningcontroleur. Wanneer je investeert in een nieuwbouwwoning hoef je je geen zorgen te maken over deze goedkeuring omdat de woning vanzelf in orde is met alle kwaliteitsnormen.

3. ZORG VOOR OVERTUIGENDE FOTO’S

Potentiële huurders gaan af op foto’s. Hoe beter de foto’s, hoe sneller je hen overtuigt om een bezoekje te komen brengen. Stel je woning of appartement duidelijk en aantrekkelijk voor, maar wees eerlijk om niet fake over te komen.

TIP: Lees onze 5 originele tips om de perfecte foto’s van je woning te maken.

4. ACCENTUEER DE TROEVEN VAN DE WONING

Locatie, locatie, locatie! Investeren in vastgoed doe je beter op een populaire locatie. Een appartement in het stadscentrum zal sneller verhuurd zijn dan een woning met een afgelegen ligging. Is er een school in de buurt? Winkels, kantoren en openbaar vervoer? Dat zijn allemaal zaken waarmee de huurder rekening houdt. Benadruk deze troeven dus zeker in je advertentie.

TIP: Naast alle troeven die de omgeving te bieden heeft, mag je gerust ook de bijzonderheden van je woning in de verf zetten. Is er een privégarage? Welke energiezuinige technieken werden toegepast? Geniet de woning een uniek uitzicht?

5. HUURCONTRACT EN PLAATSBESCHRIJVING

Heb je de ideale huurder gevonden? Dan kan je het huurcontract opmaken. Daarin staan de gegevens van de huurder, verhuurder en van de woning. Natuurlijk vermeld je daarin ook de huurprijs en de -termijn, en ook volgende financiële informatie leg je vast: de betaalwijze, borgsom, onderhouds- en verzekeringskosten en de staat van de woning. Dit laatste doe je aan de hand van een plaatsbeschrijving, dit is een gedetailleerde vaststelling van de feitelijke toestand van een onroerend goed op een bepaald moment. Hierin staan alle bijzonderheden en kenmerken van de woning en is meestal aangevuld met foto’s.

TIP: Als eigenaar ben je verplicht om het huurcontract en de plaatsbeschrijving binnen de twee maanden vanaf de ondertekening te registreren. Deze registratie is gratis voor een onroerend goed dat uitsluitend bestemd is voor de huisvesting van een (eenpersoons)gezin en doe je snel en makkelijk via MyRent.

6. HUURGARANTIEFONDS

Omdat je er niet altijd zeker van kan zijn dat de huurder correct zal betalen, is het mogelijk je aan te sluiten bij het huurgarantiefonds om je hiertegen te beschermen. Dit fonds garandeert een bijpassing van een huur van maximaal drie maanden, met een plafond van 2.946 euro. Per huurcontract dat je wilt laten opnemen in het huurgarantiefonds betaal je een eenmalige vergoeding van 82 euro.

7. WELKE VERZEKERINGEN MOET JE ALS EIGENAAR NEMEN?

Om je te beschermen tegen schade zoals een brand, storm of overstromingen neem je maar beter de juiste verzekeringen. Het principe is eenvoudig: als eigenaar verzeker je het gebouw, je muren en de schade waarvoor je aansprakelijk kan gesteld worden bij een buur door bv. waterschade. De huurder moet een woningverzekering afsluiten voor zijn inboedel en de schade die hij aan jouw eigendom kan veroorzaken door nalatigheid. Je mag een kopie van zijn polis eisen vooraleer je de huurovereenkomst ondertekent.

Wil je meer weten over het rendement van je vastgoedinvestering? Lees meer over een realistisch rendement of maak een afspraak met onze vastgoedexperten.

Of neem alvast een kijkje in ons uitgebreid woonaanbod.