Vastgoed: een rendabel alternatief voor het spaarboekje

Heeft u in de afgelopen dagen ook de wenkbrauwen gefronst bij het nakijken van de uittreksels van uw spaarrekening? De getrouwheidspremie en spaarrente lonen amper nog de moeite. Vastgoed kan een betrouwbaar alternatief zijn dat wel nog een mooie rente oplevert.

Met spaarrentes die amper nog 1,5% halen, loont het amper nog de moeite om je spaarcenten aan de bank toe te vertrouwen. Bovendien is deze spaarrente heel vluchtig. Bij de minste schommeling op de financiële markten, beweegt de spaarrente mee. En de afgelopen jaren was dat veelal een neerwaartse beweging.

Wie zijn geld nog wil laten werken, moet dus andere oorden opzoeken. Met de economische crisis die nog altijd heel langzaam wegebt, is de beurs niet bepaald een veilig alternatief. Vastgoed blijft wel een zekere en veilige belegging.

Ruime keuze in vastgoed

Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren. Het rendement dat die belegging oplevert is direct gekoppeld aan de investeringsmethode die je kiest. Een eerste piste is het kopen van vastgoed op papier of investeren in vastgoedbevaks op de beurs. Zo’n bevak betaalt jaarlijks een dividend uit en het rendement schommelt vandaag rond de 4%. Dat rendement is echter niet gewaarborgd voor de toekomst want de koersevolutie is afhankelijk van de economische groei.

Een andere, meer voor de hand liggende piste, is het rechtstreeks investeren in vastgoed. Een woning of appartement zijn al jaren populair. Maar de mogelijkheden zijn de afgelopen jaren heel divers geworden. Als particulier kun je nu even goed en gemakkelijk investeren in serviceflats, hotelkamers, een parkeergarage tot zelfs studentenkamers.

Aantrekkelijk rendement

En wat levert dat op? Voor een appartement of studio ligt het bruto huurrendement momenteel op 3,5 à 4%. Voor huizen schommelt het tussen 2,75 tot 3%. Voor een studentenkamer mag je eerder rekenen op 4,5 à 5,5%. In tegenstelling tot de bevaks zijn deze rendementen ook relatief zeker. Over de afgelopen 50 jaar leverde de investering in vastgoed een gemiddeld rendement van 6% op. Voor alle duidelijkheid: het gaat hierbij enkel om de rendementen uit de huurinkomsten, zonder rekening te houden met de meerwaarde die je realiseert bij verkoop. En ook hier mag je op je beide oren slapen, want het Belgisch vastgoed houdt al jarenlang stand en wint zelfs nog voorzichtig in waarde.

Investeer nu!

Ben je geprikkeld door deze veilige investeringsoptie? Groep Huyzentruyt heeft een ruim gamma aan mogelijkheden om in vastgoed te investeren:

Vastgoed