Terug naar school: 9 last minute tips om je voor te bereiden op de eerste schooldag

Het is weer bijna zover: vroeg opstaan, de ochtendrush naar school en enkele uren later alweer de avondspits om op tijd aan de schoolpoort te staan. Na een zalige zomervakantie lijkt de overstap naar het ‘gewone’ ritme niet evident. Gelukkig hebben we een aantal tips die helpen om vol energie aan de eerste schooldag te beginnen. Voor jezelf én je kind(eren)!

1.    Op tijd naar bed

Schakel nu al over naar het slaapritme dat je kind tijdens het schooljaar moet aanhouden. Het duurt namelijk een aantal dagen voordat je kind gewend is aan een nieuw slaapritme. Door vanaf nu elke dag tien minuten eerder te gaan slapen en een beetje vroeger op te staan, zal het opstaan op de eerste schooldag iets makkelijker zijn. 

2.    Ochtendroutine

De kinderen wekken, samen ontbijten, douchen en aankleden, lunchpakketten maken ... werk aan je ochtendroutine en zoek uit wat het vlotst verloopt. Je kan eventueel een checklist maken van wat er allemaal in de boekentas en brooddoos moet, zo ben je zeker dat je niets vergeet op de eerste schooldag.

3.    Schoolgerief verzamelen

Zoek al het schoolmateriaal zoals boekentas, brooddoos, pennen en mappen bij elkaar en maak een lijstje van wat je kind nog nodig heeft. Stel de aankopen niet uit tot de laatste vakantiedag en laat je kind zelf z’n nieuwe mappen of schriften kiezen. Niets leuker dan met een toffe boekentas of origineel kaftpapier aan het nieuwe schooljaar te beginnen, toch? Ook samen kleren uitkiezen en klaarleggen maakt de eerste dag nog aangenamer.

4.     Daag je kind uit

Door samen uitdagende dingen te doen, hou je jouw kind mentaal actief tijdens de vakantie en zal hij of zij sneller wennen aan de nieuwe lesstof. Lees een boek, bezoek een (interactief) museum of laat je kind eens zelf afrekenen in de supermarkt.

5.    Maak kennis met de nieuwe juf of meester

Een nieuwe school en/of een nieuwe leerkracht? Breng een bezoekje aan de school voor het einde van de vakantie en maak kennis met de juf of meester, de weg naar school, het gebouw en de omgeving. De meeste scholen organiseren een instapdag of kennismakingsnamiddag om al even van de sfeer te proeven.

6.    Veilig naar school

Gaat je kind te voet of met de fiets naar school, stippel op voorhand de veiligste route uit en toon plaatsen zoals opritten, parkings en kruispunten die potentieel gevaarlijk kunnen zijn. Zorg voor een passende fietshelm en fluovestje en laat de fiets nog een keer controleren bij de fietsenmaker.

7.    Neem de schoolstress weg

De meeste kinderen kijken uit naar het nieuwe schooljaar om al hun vriendjes terug te zien, maar sommigen hebben wat meer moeite met het andere ritme dat eraan komt. Is jouw kind gestresseerd? Maak de laatste vakantiedagen extra leuk en zorg voor voldoende afleiding. Trek naar buiten en laat je kind zich ‘ontladen’. Bij kleuters kan het helpen om een verhaaltje te vertellen over de school. Eentje met een goede afloop, natuurlijk.

8.    Opgeruimd plaatsje voor schoolspullen

Niets leuker dan het nieuwe schooljaar te starten in een opgeruimde kamer. Voorzie een plaats waar je kind kan studeren, knutselen en huiswerk maken. Zonder al te veel afleiding. Wanneer de boekentas, huiswerk en briefwisseling een vaste plaats krijgen, creëer je rust en zorg je ervoor dat zowel jij als je kind alles makkelijk terugvinden.

9.    Rustige eerste schoolweek

Probeer in de eerste schoolweken niet te veel activiteiten te plannen. Laat je kind rustig bekomen van alle nieuwe indrukken. Eerst huiswerk en dan tijd om te spelen? Tijdens de eerste week mag het gerust eens andersom. Bereid eventueel z’n favoriete gerecht na de eerste schooldag en maak tijd om te luisteren naar alle verhalen.

Ben jij klaar voor de start? We wensen jou en je kind(eren) alvast veel plezier in het nieuwe schooljaar.