June 6, 2019, 1:57 pm

Student in huis? Zo ziet de ideale studeerkamer eruit

Juni is dé studeermaand. Heel wat studenten trekken zich terug op hun kamer en zitten het overgrote deel van de dag met hun neus in de boeken. Een aangename en rustige studeerplek is dan geen overbodige luxe. Maar, hoe richt je de ideale studeerkamer precies in?

Met deze praktische tips scoor je vast en zeker bij je student:

1.    De juiste meubelen

Een goede basis is het allerbelangrijkste voor de studeerkamer. Zorg voor een degelijk bureau of werktafel met genoeg plaats voor een laptop of computer, voldoende ruimte om te schrijven en om boeken uit te stallen. Ook een goede bureaustoel is een van de eerste zaken waaraan je moet denken. Je student zal er namelijk heel wat uurtjes op doorbrengen. Schoolboeken, schriften of mappen die overzichtelijk op een boekenplank of in de kast bewaard worden, zorgen voor minder chaos.

2.    Opruimen, maar!

‘Opruimen kost minder tijd dan zoeken’. Sorteer papieren in een bak of map, pennen en potloden in een pennenzak en alle andere spullen in lades of kastjes. Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd, door alles een plekje te geven kan je student zich beter concentreren.

3.    Creëer sfeer

Een gezellige, knusse studeerkamer werkt kalmerend en motiverend. Hang bijvoorbeeld een prikbord met leuke quotes op of zet wat geurkaarsen. Lavendel werkt rustgevend, citrus of munt zijn dan weer opwekkend. Let op, overdrijf niet met accessoires en decoratie. Het kan snel rommelig lijken en dat bevordert de concentratie absoluut niet.

4.    Kies de juiste kleur

Kleuren bepalen voor een groot deel de sfeer in de kamer. Er is al veel onderzoek gedaan naar kleuren en hun invloed op onze hersenen. Terwijl de ene kleur rustgevend werkt, wekken andere kleuren energie op. Welke kleur kies je het best?

TIP: Heb je de smaak te pakken en wil je meteen je hele woning restylen? Surf dan eerst eens naar deze 6 inspirerende websites voor je nieuwe interieur.

5.    Voldoende licht ...

Wist je dat natuurlijk licht de prestaties bevordert en de concentratie verhoogt? Van een gebrek aan daglicht zou je zelfs hoofdpijn krijgen en moe worden. Plaats het bureau in de buurt van een raam en investeer eventueel in buitenzonwering of screens wanneer de zon te fel reflecteert of de binnentemperatuur te snel oploopt. Niets vervelender dan een té warme studeerkamer.

6.    ... en lucht

De luchtkwaliteit is van groot belang, zeker in de studeerruimte. Wanneer de CO2-concentratie te hoog is, daalt de concentratie en de productiviteit. Zet dus af en toe het raam open en zorg voor natuurlijke verluchting. Of misschien is je woning wel voorzien van een ventilatiesysteem dat automatisch reageert op een te hoge CO2-concentratie?

Wist je dat ook planten een oplossing bieden: ze nemen schadelijke stoffen uit de lucht op en breken die af. Verschillende studies hebben al aangetoond dat mensen die in een omgeving met planten werken een beter geheugen hebben en nauwkeuriger werk leveren. Ideaal, dus!

7.    Comfort

Heeft je student een laptop, printer of meerdere bureaulampen nodig? Zorg dat er voldoende stopcontacten rondom de werkplek zijn zodat hij/zij ze makkelijk kan opladen. Heeft hij/zij het snel koud, leg dan een tapijtje op de grond voor warme voeten. 

Gaat je student toch liever op verplaatsing blokken of is de discipline om alleen op de kamer te studeren soms ver te zoeken? De meeste grote steden en onderwijsinstellingen bieden locaties aan waar studenten samen kunnen studeren. In alle rust, natuurlijk.

Je vindt zo’n ‘blokkot’ bijvoorbeeld in Gent of via Vives.

Woningen, appartementen en bouwgronden te koop Algemeen contactformulier