Staycation is hipper dan ooit! Ontdek 7 leuke ideetjes voor een vakantie thuis

Heb je deze zomer geen budget voor een vakantie ver weg? Niet getreurd, je hoeft je echt geen duizenden kilometers te verplaatsen voor een op-en-top vakantiegevoel. We geven je zeven tips om deze zomer te genieten van een hippe ‘staycation’ op eigen bodem:

1.    Culinair reizen in eigen land

Het Belgisch culinair landschap is er eentje om ‘u’ tegen te zeggen. Dankzij de vele nationaliteiten die ons land rijk is, eet je elke dag van de week een ander typisch streek- of wereldgerecht. Italiaans, Thais, Marrokkaans of Belgisch? Plan een culinaire wereldtrip in eigen land en proef verschillende culturen. Of profiteer van je vrije dag om inkopen te doen op de lokale markt en probeer eens iets nieuw.

2.    Ga voor de Ibiza-style

Creëer een relaxte Ibizasfeer op je terras of in de tuin en neem een hangmat, hang lampionnen, leg doeken met gekleurde kussens op de grond en werk af met mooie planten. Wat zomerse loungemuziek en de geur van gegrild vlees maken de gezelligheid compleet.

3.    Haal het buitenland in huis

Heb je nog een extra kamer over? Schrijf je in op Airbnb, het is de ideale manier om nieuwe gezichten te ontmoeten. Of doe aan huizenruil als je graag zelf andere oorden opzoekt in eigen land. Je hebt het gevoel op vakantie te zijn zonder extra geld uit te geven. Zijn je vrienden op reis? Wat dacht je van een weekje housesitten?

4.     Snuifje cultuur? Of een vleugje wellness?

Bekijk je gemeente of stad alsof je er nog nooit geweest bent. Op vakantie vind je kerken of musea vaak prachtig omdat je bewust de tijd neemt om ernaar te kijken, maak daarom tijdens je staycation van de gelegenheid gebruik om ook de pareltjes in je eigen streek te bewonderen. Of boek een dagje in een spa en verwen jezelf.

5.    Festivals en zomerbars

Zoek uit wat er allemaal te doen is in de buurt. Misschien een leuke zomerbar, een nieuwe hotspot, festival of openluchtfilm? In elke provincie vind je een heleboel leuke activiteiten. Op Uit in Vlaanderen of Wat te doen? vind je een handig overzicht.

6.    Probeer iets nieuws

Misschien zijn je kinderen nog nooit gaan bowlen? Of probeerde je nog nooit een escape room? Wist je dat je je eigen fruit kan plukken in een openbare boomgaard? Nodig vrienden of familie uit en ga een dag varen. Huur een bootje, pak je zwemkleding in en neem een goedgevulde picknickmand mee. Puur genieten!

7.    En vooral ... niks moet, niksen mag!

Het mooie van een staycation is: alles kan en niets moet. ‘s Ochtends rustig ontbijten, erna een boekje lezen in de tuin of (nog) een siesta doen? Waarom niet, op reis wil je toch ook ontstressen? Vergeet het automatisch antwoord op je mailbox niet in te stellen en voel je niet verplicht om meteen te antwoorden op telefoontjes of sms’jes.

Wat je deze zomer ook doet, het wordt vast en zeker een toppertje. Lachen, rusten en genieten ... wat doe jij om het maximum uit je staycation te halen?