Richt je terras in naar eigen smaak

Bij de inrichting van de tuin heb je de handen vrij. Je werkt het terras af volgens jouw smaak, kiest de planten die je bevallen en voorziet gras waar je dat wilt. De mogelijkheden zijn ruim.

Het terras

Het scala aan materialen voor het terras is heel divers. De trend vandaag zijn grote tegels. Vaak wordt het formaat van de leefruimte doorgetrokken naar het terras om zo eenheid te creëren tussen binnen en buiten. Uit het ruime aanbod aan bestratingsmaterialen zijn er enkele die zich bij uitstek lenen voor het terras omwille van hun eigenschappen:

 • Klinkers: Je vindt ze in heel wat vormen, kleuren en diktes. Dat biedt enorme mogelijkheden op esthetisch vlak. Je hebt de keuze tussen betonklinkers of kleiklinkers. Die laatste zijn een natuurlijk product en zijn minder gevoelig voor verkleuring onder invloed van UV-stralen. Voor een betonklinker geplaatst moet je rekenen op 50 euro per vierkante meter. Voor een kleiklinker loopt dat al snel op tot 80 euro.
 • Tegels: Ook tegels bestaan in twee varianten: beton of keramisch en voor beiden is er een ruime keuze aan kleuren en formaten. Bij keramische tegels dien je er op te letten dat ze vorstbestendig zijn. De (dunne) keramische tegels zijn ook niet geschikt om met de wagen te overrijden. Prijzen? Voor betontegels reken je best op 60 euro per m², voor keramische tegels op 85 euro per m².
 • Natuursteen: Vooral blauwe hardsteen wordt vaak gebruikt voor de aanleg van een terras. Het materiaal kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Die afwerking bepaalt niet alleen het uitzicht, maar ook de veiligheid. Je kiest best voor een ruwe of gestructureerde oppervlakteafwerking om de gladheid bij nat weer te beperken. Blauwe hardsteen heb je vanaf 70 euro per m².
 • Hout: Een ander natuurproduct is hout. Belangrijk hier is te letten op de duurzaamheid van het materiaal. Kies voor hout met een duurzaamheidsklasse I of II. Loop je graag op blote voeten, let dan ook op de splintervorming. Je vermijdt liefst houtsoorten die gevoelig zijn voor die eigenschap. De prijzen voor houten terrassen zijn heel sterk afhankelijk van de gekozen houtsoort. Reken best vanaf 100 euro per m².
 • Andere oplossingen: Wil je een exclusiever terras, dan zijn er nog tal van oplossingen, zoals gepolierd beton, steentapijt, cementtegels … Bevraag je bij dergelijke minder frequent gebruikte alternatieven naar de voor- en nadelen en wat je ook wil weten is hoe het terras er enkele jaren na de plaatsing uitziet.

Het gazon

In de tuin wil je ongetwijfeld ook een stukje gazon zodat er speelruimte is voor de kinderen of huisdieren. Je hebt daarbij de keuze tussen verschillende alternatieven: gras zaaien, grasmatten leggen of kunstgras plaatsen. De oplossingen staan al geordend van goedkoop naar duur. Verder is het goed om het volgende te weten:

Gazon zaaien

 • Het zal enkele weken duren voor je gazon bespeelbaar is.
 • Kies een zaadsamenstelling die is afgestemd op jouw situatie: siergazon, speelgazon …
 • Samen met het gras zal ook onkruid groeien. Wanneer je dit niet graag ziet, moet je het gepast behandelen.
 • Gras zaaien gebeurt het best in het voorjaar of najaar.

Grasmatten

 • Je hebt onmiddellijk een goede, evenwichtige grasmat die na enkele dagen bruikbaar is.
 • Graszoden kun je bijna het hele jaar door leggen en zijn vrij van onkruid.

Kunstgras

 • Vraagt geen wekelijkse maaibeurt, jaarlijkse bemesting en ander onderhoud.

(* Alle vermelde prijzen zijn indicatief.)

Terras