Praktische tips om je woning te beveiligen tijdens je vakantie

Ga je binnenkort op reis, dan is het geen overbodige luxe om je woning extra te beveiligen tegen inbrekers. Je hoeft zelfs niet te investeren in een duur alarmsysteem, je kan inbrekers al ontmoedigen met een paar kleine aanpassingen.

Lees onze praktische tips en vertrek met een gerust gevoel op reis:

1. Zorg voor zoveel mogelijk vertraging

En daarmee bedoelen we niet dat je in slow motion op reis moet vertrekken. Nee, zorg voor vertraging door het inbrekers lastiger te maken om binnen te geraken. Iemand met slechte bedoelingen heeft gemiddeld vijf minuten nodig om succesvol in te breken, waarvan slechts dertig seconden om effectief binnen te geraken en ongeveer vier minuten om waardevolle spullen te verzamelen. Berg spullen zoals laptops, telefoons en cash geld uit het zicht en op niet-logische plaatsen op, zo is het minder aantrekkelijk om lang te zoeken.

2. Plaats goede sloten

Het klinkt logisch, maar goede sloten zijn cruciaal om je woning te beveiligen. Inbrekers gaan altijd op zoek naar een zwakke plek om razendsnel binnen te geraken (dertig seconden, dus) en meestal vinden ze die aan keldergaten, koepels en dakvensters. Vergeet ook het tuinhuis, roosters of hekkens niet af te sluiten met een kettingslot. Zorg voor goede veiligheidssloten met ingebouwde cilinders met een meerpuntssluiting voor alle buitendeuren en lage ramen zodat inbrekers niet of zeer moeilijk naar binnen kunnen.

3. Vraag sociale controle

Vraag buren, familie of vrienden om een oogje in het zeil te houden. Sociale controle van de buurt is een belangrijke veiligheidsmaatregel. Maak je woning zichtbaar door bijvoorbeeld het pad naar de voordeur vrij te maken, op die manier zien je buren snel wanneer er iemand aan de deur staat te rommelen. Vraag hen ook om dagelijks je brievenbus te legen of rolluiken neer te laten.

4. Geef je huis een bewoonde indruk

Doe net alsof er iemand thuis is. Laat een auto op de oprit staan en installeer bijvoorbeeld tijdschakelaars die de (buiten)verlichting en televisie op regelmatige tijdstippen in- en uitschakelen. Ruim niet te veel op, een tuinslang of speelgoed in de tuin wijzen erop dat je thuis bent. Ladders of andere inbraakhulpmiddelen berg je natuurlijk wel op.

5. Neem een break op sociale media

Communiceer niet te veel over je vakantie op Facebook of Instagram. Natuurlijk wil je niets liever dan je vakantiefoto’s te delen met familie en vrienden, maar niet enkel zij lezen mee. Door te posten vanop je vakantieadres zeg je inbrekers letterlijk dat de kust veilig is. Wees ook vaag in je afwezigheidsmail en vertel in de voicemailbegroeting of antwoordapparaat niet dat je afwezig bent.

6. Berg mogelijke inbraakhulpmiddelen op

Laat geen ladders of ander tuingereedschap rondslingeren en berg ze op achter slot en grendel. Leg al zeker geen sleutel onder de bloempot voor buren die je planten komen water geven. Wist je dat er geen sprake is van inbraak wanneer de inbrekers hulpmiddelen aangereikt krijgen? In zo’n geval kunnen verzekeringen moeilijk doen bij de vergoeding van schade of diefstal.

7. Bewaar waardevolle spullen uit het zicht

Geld, juwelen of andere waardevolle voorwerpen bewaar je best op een veilige plek, in een kluis bijvoorbeeld. De meeste inbrekers hebben er geen verstand van en nemen ook niet de tijd om de kluis open te breken. Neem foto’s van je waardevolle spullen en stel een uitgebreide inventaris op, eventueel met serienummers. Wanneer je deze spullen markeert met een speciale pen of sticker, zijn ze voor inbrekers meteen minder interessant en kan de politie ze sneller identificeren en terugbezorgen, mocht er toch iets misgaan.

8. Slimme wachtwoorden

Heb je een domoticasysteem of andere vorm van elektronische beveiliging, zorg dan voor slimme wachtwoorden. Laat het dus niet in fabrieksinstellingen staan, maar kies moeilijke codes voor je netwerken.

9. Toch een alarmsysteem?

Investeer(de) je in een alarmsysteem, laat het gerust merken dat je er eentje hebt om dieven af te schrikken. Informeer je alarmcentrale over je vertrek en breng je contactpersoon op de hoogte van de procedure bij een alarmmelding. Heb je geen budget voor een professioneel alarmsysteem? Installeer imitatieveiligheidscamera’s of hang stickers van beveiligingsfirma’s aan de ramen of deuren.

Ben je klaar om met een gerust hart op reis te vertrekken?

Het hele Groep Huyzentruyt-team wenst je een fijne vakantie!