February 21, 2017, 9:03 am

Nieuwbouw of bestaande woning kopen?

Heb jij plannen voor een nieuwe woning? Dan heb je jezelf waarschijnlijk afgevraagd wat nu de slimste keuze is: bouwen of renoveren. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de Belgen ervan overtuigd is dat een bestaande woning kopen en renoveren goedkoper is dan de aankoop van een nieuwbouw. Wij zochten het uit en gingen op zoek naar de voor- en nadelen van een nieuwbouw in vergelijking tot een bestaande woning.

De gemiddelde prijs van een bestaande woning

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning inclusief grond in België is 239.642 euro, volgens de cijfers van Statistics Belgium. In Wallonië betaal je gemakkelijk twintig tot dertig percent minder dan in Vlaanderen. Deze gemiddelde verkoopprijs is exclusief registratierechten, notariskosten en aktekosten. Bij de aankoop van een bestaande woning moet je rekening houden dat er op de aankoopprijs nog heel wat extra kosten bijkomen.

Hieronder vind je een gedetailleerde simulatie van de aankoop van een gemiddeld woonhuis per gewest. Afhankelijk van je specifieke situatie (vrijstellingen, groot of klein beschrijf, …) betaal je in Vlaanderen gemiddeld tussen 248.224 euro en 259.862 euro voor een gewoon bestaand woonhuis inclusief alle kosten. In Wallonië ben je gemiddeld tussen 175.457 euro en 186.012 euro kwijt voor de aankoop van een bestaande standaardwoning. De gemiddelde prijs voor een gewone bestaande woning in het Brussels Gewest ligt tussen 457.860 euro en 467.235 euro.

Op de website http://www.hoeveelkostmijnhuis.be kan je zelf de berekening doen van de totale kostprijs voor de aanschaf van een bestaande woning.

Bestaande woningen worden duurder, bouwen wordt goedkoper

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg het afgelopen jaar met vier percent in vergelijking met het jaar voordien. En dit terwijl bouwen anno 2017 wel 10.000 euro goedkoper is dan vier jaar geleden. Dit komt doordat de perceeloppervlaktes en de woonoppervlaktes van nieuwe woningen kleiner zijn dan in het verleden. En toch hoef je hiervoor niet in te boeten op comfort en ruimtegevoel. In moderne nieuwbouwwoningen wordt elke vierkante meter efficiënt gebruikt, terwijl er in een oudere woning heel wat ruimte niet functioneel gebruikt kan worden.

Geen wonder dat de helft van de Belgen met (ver)bouwplannen zich de vraag stelt of een nieuwbouw werkelijk zoveel duurder is dan de aankoop van een bestaande woning. Zeker als je weet dat je bij een bestaande woning nog moet investeren in renovatiewerken.

Nieuwbouw mogelijk voor bescheiden budget

Bij Groep Huyzentruyt hoeft een nieuwbouw niet duur te zijn. Het afgelopen jaar hebben wij zelfs een sleutel-op-de-deur-woning verkocht voor 208.084 euro. De gemiddelde prijs van onze nieuwbouwwoningen bedraagt 276.823 euro inclusief alle kosten.

In Vlaanderen koop je dus al een gemiddelde nieuwbouw voor amper 20.000 euro meer dan een bestaande woning. Bovendien heeft een nieuwbouw enkele onmiskenbare voordelen in vergelijking met een bestaande woning. We zetten ze hieronder op een rij. Uit de opsomming zal blijken dat de aankoop van een nieuwbouw dan ook de slimste investering is.

 

Voordeel 1: meer kwaliteit en wooncomfort

Een nieuwbouwwoning is gemaakt met de nieuwste materialen en volgens de laatste technieken. Dat is je garantie op een maximum aan kwaliteit en wooncomfort. Moderne verlichting, innovatieve ventilatiesystemen, energiezuinige technieken, een state of the art alarmsysteem, … Een nieuwbouwwoning heeft heel wat pluspunten in vergelijking met oudere bestaande woningen.

Voordeel 2: minder onderhoudskosten

Een woning van tien jaar of ouder vertoont doorgaans al wat gebreken. Zo kom je bij een bestaande woning vaak voor onaangename verrassingen te staan. Ook oudere technieken zoals de verwarmingsinstallatie of de elektriciteit zijn na ettelijke jaren gebruik vaak toe aan vernieuwing of vervanging. Met een nieuwbouwwoning blijf je de eerste jaren gegarandeerd gevrijwaard van dergelijke onderhouds- en herstellingskosten.

Voordeel 3: energiezuinigheid

Elke nieuwbouwwoning voldoet aan de meest recente wettelijke energie-eisen. Ook bij een bestaande woning kan je het isolatiepeil verbeteren en de verwarmingsinstallatie vernieuwen, maar je zult je woonst nooit even energiezuinig krijgen als een nieuwbouw die gebouwd is volgens de modernste technieken.

Voordeel 4: afgewerkt in perfecte staat

Bij de oplevering van een nieuwbouw is de woning van bij het begin helemaal klaar, afgewerkt tot in de kleinste details. Ben je van plan om een bestaande woning te verbouwen? Bereid je dan alvast voor op enkele maanden leven op een werf. In sommige Tv-programma’s ziet dat er misschien leuk uit, maar als je elke dag moet leven tussen het stof, zonder douche of moet koken op een campingvuur zal het lachen je snel vergaan.

Voordeel 5: hogere verkoopwaarde

Als je ondanks alle voordelen toch ooit zou beslissen om je nieuwbouwwoning opnieuw te verkopen, ben je zeker dat je een hogere verkoopprijs zal realiseren dan bij een oudere woning. De leeftijd en de energieprestaties van een woning hebben immers heel wat invloed op de verkoopwaarde van een woning. Bovendien zijn kandidaat-kopers sneller overtuigd van een jongere, moderne woning. Een nieuwbouwwoning is dan ook altijd een slimme investering.

Woningen, appartementen en bouwgronden te koop Algemeen contactformulier