December 9, 2015, 9:18 am

Kies je bouwgrond doordacht

Een bouwgrond zoeken en kiezen is een samenspel van emotionele, financiële en rationale factoren. Hoeveel te beter je die rationale aspecten of de kwaliteit van het perceel inschat, des te beter je afstand kunt nemen van de emotionele facetten en de vraagprijs naar waarde kunt schatten. Staar je overigens ook niet blind op de oriëntatie.

Koop ik die bouwgrond of niet? Met behulp van deze checklist kun je een bouwgrond beter naar waarde schatten.

De perceeleigenschappen

De omgeving

De voorschriften

Bodemonderzoek

Ben je overtuigd van de kwaliteiten van het perceel, laat dan een bodemonderzoek naar draagkracht uitvoeren. Zo krijg je zicht op eventuele meerkosten voor de fundering. Het onderzoek is geen verloren kost als je het perceel koopt. De architect of bouwfirma zal het sowieso laten uitvoeren.

Invloed van de oriëntatie

Staar je ook niet blind op de oriëntatie van het perceel. Bij heel wat mensen leeft nog de misvatting dat de tuin zuidelijk georiënteerd moet zijn. Het is veel belangrijker dat het perceel toelaat een woning te bouwen die open is naar het zuiden en eerder gesloten naar het noorden. Zo profiteer je in de winter van passieve zonnewarmte en houd je de warmte maximaal binnen. Het is dus belangrijk dat de zon niet geblokkeerd wordt door obstakels zoals hoge bebouwing.

Vind een bouwgrond op jouw maat

Groep Huyzentruyt heeft heel wat bouwgronden in portefeuille. Ongetwijfeld voldoet er één aan jouw wensen. Ontdek ze nu!

Woningen, appartementen en bouwgronden te koop Algemeen contactformulier