Kies de juiste kleuren in je woning

Kleur kan een ruimte versterken of net de sfeer verknoeien. De juiste kleur kiezen is geen hoogdravende wetenschap. Een paar weetjes kunnen je al op weg helpen om je woning die extra toets te geven.

Alles begint bij de ruimte die je wilt verven of behangen. In de woonkamer bijvoorbeeld wil je ontspannen en tot rust komen. Dat vraagt om een warme kleur die het cocoon-gevoel versterkt. Houd daarbij rekening met de zones in de leefruimte: de zithoek vraagt de warmste kleuren, de eethoek kan iets koudere kleuren gebruiken. De slaapkamer is ook een rustruimte, toch komen zowel koude als warme kleuren hier tot hun recht. De juiste kleur voor de badkamer is afhankelijk van hoe je de ruimte wilt gebruiken: is het eerder een ontspanningsruimte dan kies je een warme tint uit het kleurenspectrum. Voor een actievere uitstraling kies je dus koudere kleuren.

Meubels en vloer

Niet alleen de functie van de ruimte speelt een rol in de kleurkeuze. Ook de andere materialen beïnvloeden het totaalbeeld. Voor een mooi eindresultaat houd je dus ook rekening met de meubels en de vloer. Heb je een mooie, donkere vloer, kies dan voor lichte tinten of felle kleuren. Als de muren te donker zijn, zal de donkere vloer niet meer tot zijn recht komen. Bij een bleke vloer kan de muur wel een donker accent gebruiken. Die zelfde gedachtegang gaat op voor het meubilair. Licht meubilair komt beter tot zijn recht voor een donkere accentwand.

Kleuraccent

Wanneer alle wanden dezelfde kleur krijgen, loop je het gevaar op een monotoon geheel. Een accent geeft dat ietsje meer persoonlijkheid aan de ruimte. Zo’n accent kan een andere kleur zijn, een opvallend stuk muurbekleding of een houtafwerking. In de woonkamer kan dat accent perfect achter de zetel, in de slaapkamer achter het hoofdeinde of tegen een van de zijwanden. Plaats een accentkleur liefst niet op de wand met de ramen. Door het tegenlicht van het daglicht zal de kleur donkerder lijken.

Kleurenpsychologie

Ook goed om weten is dat iedere kleur een andere invloed kan hebben op ons gemoed.

  • Rood: warme kleur, zorgt voor nervositeit. Gebruik het als accentkleur.
  • Blauw: koude kleur, brengt rust en is daardoor geschikt voor de slaapkamer.
  • Geel: warme, stimulerende kleur. Leent zich voor ruimtes met weinig lichtinval.
  • Groen: vaak een koude kleur die de concentratie bevordert. Misschien wat voor het bureau?
  • Bruin: warme, stijlvolle kleur.
  • Oranje: warme kleur die een opbeurend effect heeft. Best als accentkleur te gebruiken.

Kies waar je je goed bij voelt

Wil je inspelen op de mode van dit moment, dan zit je goed met geeltinten zoals goud, koper of oker. Marsala is uitgeroepen tot dé kleur voor 2015 en zal je dit jaar dus vaker terug zien. Ook de zwart-wit en blauw-witcombinaties blijven het goed doen. Er zijn op zich geen goede of foute kleuren, de kleuren horen steeds bij het interieur en de stijl, én bij je persoonlijkheid. Tenslotte, over smaken en kleuren valt niet te twisten, je kiest zelf waar je je goed bij voelt…

Laat je adviseren

Vind je het toch nog moeilijk om een passend kleurenpatroon voor je woning samen te stellen? Onze coördinatrices helpen je op basis van je kleurvoorkeuren met het kiezen van vloeren, laminaat, badkamermeubel of de keuken. Zo stemmen we de uitstraling van jouw woning af op jouw smaak en wensen.

Kleuren