March 19, 2018, 3:31 pm

Kan je als single een huis kopen?

De woningprijs in België is vanaf de jaren 70 bijna continue gestegen. De gemiddelde leeftijd waarop iemand een woning koopt, stijgt mee. Zeker als alleenstaande met kinderen is de aankoop van een huis of appartement een moeilijk te kraken financiële puzzel. We bekijken hoe je jouw droom toch kan laten uitkomen.

Is het mogelijk om als alleenstaande een lening af te sluiten? Wat zijn de moeilijkheden en hoe pak je dit aan? Aan de hand van cijfers, tips en praktijkvoorbeelden geven we een antwoord op je vragen.

De statistieken

Steeds meer Belgen wonen alleen. Maar liefst 35 procent van de Belgische huishoudens bestaat uit één persoon of alleenwoner. Het toenemend aantal echtscheidingen of het uitstellen van de partnerkeuze omdat de carrière op de eerste plaats komt, zijn hiervoor de belangrijkste redenen. 

Ongeveer 80 procent van alle koppels heeft een eigen woning. Bij singles ligt dat cijfer rond 50 procent en van de alleenstaanden met kinderen zijn slechts 44 procent eigenaar van een gezinswoning. De gemiddelde leeftijd bij de aankoop van een eerste woning is 34 bij koppels, 38 bij singles.

Het aantal alleenstaanden blijft stijgen. Het federaal planbureau verwacht zelfs dat tegen 2060 één op de twee huishoudens uit een alleenstaand persoon zal bestaan. Eénpersoonshuishoudens worden de norm, maar ook als het over financiën gaat? Met andere woorden, kan je als alleenstaande een eigen woning kopen?

Een huis is duurder als je alleen bent

Als alleenstaande word je geconfronteerd met discriminatie in de woon- en vermogensfiscaliteit. Er zijn heel wat kosten waar je alleen voor moet opdraaien:

Vind een woning naar je budget

Om een droomhuis of -appartement te vinden dat betaalbaar is, en toch voldoet aan je verwachtingen, kan je rekening houden met volgende zaken:

Hoe overtuig je de banken?

Om achterstallen te voorkomen gaan, banken de laatste jaren voorzichtiger om met het geven van hypothecair krediet. Sinds 2017 lenen de meeste banken tot maximaal 80 procent van de aankoopprijs van een woning. Ook zijn ze niet erg happig op leningen van 30 jaar of langer. Dit maakt het er niet eenvoudiger op voor alleenstaanden.

Om een bank te overtuigen van jouw project, kan je een aantal troeven inzetten:

Indien je geen lening kunt onderhandelen bij een private bankinstelling, dan is het Vlaams Woningfonds misschien de oplossing. Hier kan je terecht voor een sociale lening tot 100 procent van de aankoopprijs van de woning.

Banken vergelijken

Het kost tijd en moeite, maar banken tegen elkaar uitspelen loont. Bovendien staat de langetermijnrente nog steeds erg laag, waardoor het interessant is een lening aan te gaan. We geven een voorbeeld:

Hoe groot moet je spaarpot zijn om als single alleen een huis te kopen? Bereken het hier.

Praktijkvoorbeeld

Je eigen woning als alleenstaande

Heb je de berekening gemaakt en ben je klaar om de huizenmarkt af te schuimen? Ben je op zoek naar een betaalbare nieuwbouwwoning? Neem dan zeker contact op of bekijk ons aanbod.

 

Woningen, appartementen en bouwgronden te koop Algemeen contactformulier