March 19, 2018, 3:31 pm

Kan je als alleenstaande een huis kopen?

De woningprijs in België is vanaf de jaren 70 bijna continue gestegen. De gemiddelde leeftijd waarop iemand een woning koopt, stijgt mee. Zeker als alleenstaande met kinderen is de aankoop van een huis of appartement een moeilijk te kraken financiële puzzel. We bekijken hoe je jouw droom toch kan laten uitkomen.

Is het mogelijk om als alleenstaande een lening af te sluiten? Wat zijn de moeilijkheden en hoe pak je dit aan? Aan de hand van cijfers, tips en praktijkvoorbeelden geven we een antwoord op je vragen.

De statistieken

Het aantal singles stijgt. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn het stijgend aantal echtscheidingen en de keuze voor een carrière ten opzichte van een gezin.

In 2016 telde de FOD-economie 225.000 éénoudergezinnen in Vlaanderen. Dit cijfer stijgt nog jaarlijks. Het federaal planbureau berekende dat er in 2060, 28% meer éénoudergezinnen zullen zijn dan in 2014.

Ongeveer 80 procent van alle koppels heeft een eigen woning. Bij singles ligt dat cijfer rond 50%, en van de alleenstaanden met kinderen zijn slechts 44% eigenaar van een gezinswoning. De gemiddelde leeftijd bij de aankoop van een eerste woning is 34 bij koppels, en 38 bij singles.

Een huis is duurder als je alleen bent

Als alleenstaande word je geconfronteerd met discriminatie in de woon- en vermogensfiscaliteit. Er zijn heel wat kosten waar je alleen voor moet opdraaien:

Vind een woning naar je budget

Om een droomhuis of -appartement te vinden dat betaalbaar is, en toch voldoet aan je verwachtingen, kan je rekening houden met volgende zaken:

Hoe overtuig je de banken?

Om achterstallen te voorkomen gaan banken de laatste jaren voorzichtiger om met het geven van hypothecair krediet. Vanaf 2017 lenen de meeste banken tot maximaal 80% van de aankoopprijs van een woning. Ook zijn ze niet erg happig op leningen van 30 jaar of langer. Dit maakt het er niet eenvoudiger op voor alleenstaanden.

Om een bank te overtuigen van jouw project, kan je een aantal troeven inzetten:

Indien je geen lening kunt onderhandelen bij een private bankinstelling, dan is het Vlaams Woningfonds misschien de oplossing. Hier kan je terecht voor een sociale lening tot 100% van de aankoopprijs van de woning.

Banken vergelijken

Het kost tijd en moeite, maar banken tegen elkaar uitspelen loont. Bovendien staat de langetermijnrente nog steeds erg laag, waardoor het interessant is een lening aan te gaan. We geven een voorbeeld:

Praktijkvoorbeeld

Wat betekent dit nu in de praktijk?

Stel, je hebt een netto inkomen van 1.750 euro, exclusief alimentatie en kindergeld. Om je maandelijkse kosten te kunnen betalen, wil je 1.100 euro van je inkomen overhouden. Dit wil zeggen dat je maandelijks 650 euro kunt afbetalen:

Opgelet! Eind 2017 nam de Vlaamse regering een principiële beslissing betreffende een aantal aanpassingen in de wetgeving rond het verkooprecht. Wanneer de aanpassingen worden doorgevoerd, wijzigt het tarief van de registratiebelasting op de aankoop van een bestaande gezinswoning naar 7% en krijgen bescheiden woningen tot 200.000 euro een vrijstelling op de eerste 80.000 euro.

Je eigen woning als alleenstaande

Heb je de berekening gemaakt en ben je klaar om de huizenmarkt af te schuimen? Ben je op zoek naar een betaalbare nieuwbouwwoning? Neem dan zeker contact op of bekijk ons aanbod.

 

Woningen, appartementen en bouwgronden te koop Algemeen contactformulier