November 21, 2016, 1:31 pm

De beste inbraakpreventie: je huis beveiligen

Nu de herfst volop bezig is, zijn de dagen korter, natter en donkerder. De ideale omstandigheden voor inbrekers om op pad te gaan. Het is gekend dat het aantal woninginbraken elk jaar stijgt in de periode van oktober tot en met maart. Gemiddeld om de zes minuten gebeurt er in België een inbraak. Hoe zorg je ervoor dat ongewenste gasten stilletjes je huisje voorbij rijden? Door je woning goed te beveiligen. We geven je graag enkele tips voor een optimale inbraakpreventie.

De beste inbraakpreventie: je woning beveiligen

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de inbraken worden uitgevoerd door gelegenheidsdieven. Deze types zijn vooral op zoek naar gemak en snel succes. Het merendeel van de woninginbraken duurt nog geen vijf minuten. Dieven kiezen dus voor woningen waarin ze gemakkelijk en snel kunnen binnendringen. Gelukkig geldt ook het omgekeerde: een goed beveiligde woning schrikt af en laten inbrekers doorgaans links liggen.

Inbraak vertragen en aanwezigheid verraden

Een inbreker wil zich snel en ongezien toegang verschaffen tot zijn doelwit. Hoe kan je een inbreker dus best afschrikken? Door ervoor te zorgen dat hij niet snel binnenraakt én door ervoor te zorgen dat zijn aanwezigheid onmiddellijk wordt opgemerkt. Maatregelen voor inbraakpreventie kan je dus opdelen in twee grote categorieën: inbraakvertragende maatregelen en maatregelen die de aanwezigheid van inbrekers verraden. Met een goed mix van beide categorieën houd je ongewenste gasten moeiteloos buiten. Wij raden je aan om de volgende preventiemaatregelen te overwegen:

Inbraakvertragende maatregelen:

Maatregelen die ongewenste aanwezigheid verraden:

Inbraakpreventie bij nieuwbouw

Je kan zelf veel maatregelen nemen om je woning te beveiligen. En dat begint al bij de bouw van je nieuwe woning. Je doet er goed aan om van bij de start van je bouwproject na te denken over maatregelen voor inbraakpreventie en deze ook mee op te nemen in je bouwbudget. Door al in het bouwstadium van je woning te investeren in inbraakpreventie kan je jezelf veel ellende besparen.

Toch beschouwen heel wat mensen het plaatsen van een alarminstallatie als een onnodige kost. Het is meestal één van de eerste zaken die geschrapt worden als het bouwbudget onder druk komt te staan. Het is vaak pas achteraf, nadat men het slachtoffer is geworden van een inbraak, dat men alsnog beslist om een alarminstallatie te plaatsen. Het nadeel is dat je dan opnieuw moet boren en slijpen voor het leggen van de kabels. Tenzij je kiest voor een draadloze oplossing, maar die zijn doorgaans net iets minder betrouwbaar.

Alarmsysteem plaatsen? Kies bewust!

Er bestaan heel veel verschillende alarmsystemen, van simpele basisuitvoeringen tot gesofisticeerde systemen die je deuren vergrendelen, vuur en koolstofmonoxide detecteren en die je kan bedienen met je smartphone. Een alarmsysteem koop je dus niet zomaar. Ga na wat je nodig hebt en ga hiervoor ook te rade bij professionals.

Goedkope alarmsystemen

In de doe-het-zelfzaak bij jou in de buurt vind je al basis alarmsystemen voor nog geen honderd euro. Meestal zijn dit draadloze systemen in een set met een aantal bewegingsdetectoren, raammagneten, een klavier en een sirene. De kwaliteit van deze producten is vaak minderwaardig, met minder krachtige sirenes en minder nauwkeurige sensoren. Het is bovendien niet mogelijk om dergelijk systeem uit te breiden of te cumuleren met andere systemen. Ook het vervangen van een onderdeel blijkt in praktijk vaak moeilijk en erg duur te zijn.

Professioneel alarmsysteem

De mogelijkheden van een professionele alarminstallatie zijn enorm uitgebreid. Deze robuuste systemen zijn voorzien van heel wat extra functies en ingebouwde veiligheidsmaatregelen zodat sabotage of een slechte werking uitgesloten is. Het grootste voordeel van een professioneel alarmsysteem is dat het gemaakt is op maat van je woning en perfect aansluit op je wensen. De mogelijkheden zijn eindeloos:

Voor een dergelijk systeem betaal je gemiddeld 2.500 euro.

Groep Huyzentruyt, uw garantie voor comfort en veiligheid

Woningen, appartementen en bouwgronden te koop Algemeen contactformulier