Is jouw tuin klaar voor de lente?

Nu de lente in het land is, zijn we helemaal klaar voor een zonnig voorjaar. Maar, is je tuin dat ook? Wil je genieten van een mooi groen gazon, bloeiende planten en een proper terras, dan is het tijd om naar buiten te trekken en je tuin of terras lenteklaar te maken.

Zo pak je jouw tuin stap voor stap aan:

Stap 1: Onkruid verwijderen en snoeien

Na de koude en natte winterdagen verdient je tuin net iets meer aandacht. Voordat je aan het echte werk begint, geef je het terras eerst een schrobbeurt en verwijder je onkruid, takken en afgevallen bladeren. Zo maak je meteen ruimte voor nieuw leven en geef je jouw humeur een boost bij het zien van een nette tuin. Door oude takken van bijvoorbeeld de rozenstruik te snoeien, zorg je bovendien voor een grotere en vollere bloei van de bloemen.

Stap 2: Gezond gazon in 1-2-3

Laat het gras op adem komen door het te verticuteren, ofwel kammen, en verwijder alle dode bladeren of mos om frisgroen gras een kans te geven. Je gazon is dan klaar voor de volgende stap: het bemesten. Dit doe je best in het voorjaar, nog voor de start van de groeiperiode van gras. In juni-juli is het tijd voor een volgende strooibeurt. Vertoont je tuin heel wat dode plekken na het verticuteren? Geen zorgen, je grasmat zal snel weer dichtgroeien.

Stap 3: Tiptop terras en tuinmeubelen

Ook je terras is toe aan een grondige poetsbeurt, zorg dat je steeds het juiste product gebruikt. Keramische tegels poets je met bleekwater, maar natuursteen en arduin zijn delicater. Laat de hogedrukreiniger voor wat hij is, de krachtige straal kan de voegen beschadigen of ook de poriën groter en ruwer maken waardoor vuil zich beter kan hechten. Zeker een houten terrasvloer behandel je met zachte hand om het hout niet te beschadigen. En je tuinmeubelen, die reinig je even met water en een niet-schurend poetsmiddel.

Stap 4: Accentueer met accessoires 

Een nieuw seizoen, nieuwe planten. Voorjaarsbloemen zoals tulpen, narcissen en viooltjes geven je tuin een vrolijke en frisse uitstraling en diverse bloempotten zorgen voor een leuke afwisseling. Zo creëer je een gezellig plekje om rustig te genieten van zomerse avonden of om leuke tuinfeestjes te organiseren. Zie je het al voor je? Controleer op voorhand ook de tuinverlichting en vervang eventueel kapotte lampjes. Of breng sfeer met kaarsen of een lampjesslinger. Die maak je trouwens makkelijk zelf!

DIY leuke lampjesslinger

DIY unieke bloempotten


Stap 5: Buitenkeuken of barbecue

Wat mag zeker niet ontbreken voor een heerlijk terrasmoment? Een barbecue of buitenkeuken, natuurlijk! Een geslaagde barbecue begint met het juiste materiaal. Wil je een ingebouwd of vrijstaand exemplaar? Met houtskool of op gas? Win voor de aankoop passend advies in. Wanneer je op minder warme avonden gezellig wilt barbecueën, zijn een terrashaard of vuurtafel de oplossing. Zo verhoog je niet alleen de temperatuur, maar ook het sfeergehalte in je tuin.