February 11, 2019, 4:34 pm

Is elke dag dikketruiendag? 10 praktische tips om energiezuinig te wonen

Energiezuinig wonen, het is vandaag meer dan ooit een trending topic. Het helpt je niet alleen om te besparen op je energiefactuur, maar met een lager energieverbruik spaar je ook onze planeet. Win-win! Van je woning een energievriendelijke thuis maken, loont de moeite. Maar, hoe pak je het precies aan?

Je leest het in onze praktische tips:

Wanneer je energiezuinig wil wonen, besteed je best al van bij het bouwen extra aandacht aan duurzame materialen en energiezuinigheid. Zo geniet je jarenlang van een gezond binnenklimaat én een lagere energiefactuur.

1. Type woning

Kies een zo compact mogelijke vormgeving van je woning, ga bij nieuwbouw voor een halfopen of gesloten bebouwing. Het oppervlak van de buitenmuren is minder groot en de regel is: hoe kleiner het buitenoppervlak, hoe minder warmteverlies. Ook de oriëntatie speelt een belangrijke rol, grote raampartijen op het zuiden vangen bijvoorbeeld veel zonne-energie waardoor je al snel tot 10 % bespaart op verwarmingskosten.

2. BEN-bouwen

Besteed tijdens het bouwen extra aandacht aan duurzame materialen en energiezuinigheid. Bijna-Energieneutrale woningen (BEN) verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water en halen energie uit hernieuwbare bronnen.

De basis voor je BEN-woning: 

3. Ligging

Bouw of koop je in een buurt met voldoende faciliteiten zoals winkels, scholen, openbaar vervoer ..., dan moet je minder grote afstanden overbruggen en kan je besparen op de aankoop van een tweede wagen. 

Meer tips om duurzaam te bouwen.

Is je woning gebouwd volgens de meest recente energieprestatienorm? Volg dan ook enkele praktische tips voor een energiezuinig huishouden:

4. Koken

Kookfornuizen op aardgas of inductiekookplaten scoren op vlak van energieverbruik het best. Gebruik je bovendien een snelkookpan, dan kan je 40 tot 70 % energie besparen.

5. Koelen en vriezen

Kies energiezuinige toestellen, de zuinigste koelkasten en diepvriezers dragen een A+ of een A++-label. Oude exemplaren verbruiken enorm veel en kosten je makkelijk 80 euro per jaar.

6. Wassen en drogen

Kies voor je wasmachine een dubbele aansluiting op een koud- en warmwaterkraan, de meeste energie gaat namelijk naar het verwarmen van het water. Of was op lage temperatuur. En de droogkast, die blijft de grootste elektriciteitsverslinder. Hang je wasgoed zoveel mogelijk aan een waslijn en bespaar al gauw 45 euro per jaar.

7. Spaarlampen

Wist je dat gloeilampen slechts voor 10 % licht en voor 90 % warmte produceren? Spaarlampen verbruiken 5 keer minder energie en gaan 10 keer langer mee. Vervang 15 peertjes door ledverlichting en bespaar jaarlijks al zo’n 65 euro op je elektriciteitsfactuur. Twijfel je nog?

8. Stand-byfunctie

Sluipverbruikers, de kleine lampjes op toestellen die dag en nacht energie verbruiken, kosten je jaarlijks handenvol geld. In veel huishoudens loopt het op tot een tiende van het totale elektriciteitsverbruik. Schakel toestellen zoals tv, printer of computer zoveel mogelijk uit als je ze niet gebruikt.

9. Verwarming

Kies een verwarmingsinstallatie op maat van je woning, een te zware installatie heeft echt geen zin. Een kamerthermostaat met tijdinstelling en thermostatische kranen op elke radiator laten het toe om in elke ruimte een aangepaste temperatuur te verkrijgen, zo stook je niet onnodig in kamers waar je niet vaak komt.

OP DE AGENDA: Naar jaarlijkse gewoonte is het in februari opnieuw Dikketruiendag, een dag waarop de Vlaamse Overheid en Klimaatverbond Nederland aandacht vragen voor de klimaatverandering. Door op die dag de verwarming een graadje lager te zetten en een dikke trui aan te trekken, kan iedereen 6 % energie per graad besparen en de CO2-uitstoot laten dalen.

10. Warm water

Het warm water dat dagelijks uit de kraan stroomt, vraagt meer energie dan je denkt. Een bad verbruikt 130 liter warm water, een douche van een vijftal minuten 50 liter. Met een spaardouchekop is dit amper 30 liter, jaarlijks bespaar je dan gemiddeld 120 euro. Met een zonneboiler gebruik je zonnewarmte om op een eenvoudige, milieuvriendelijke manier een groot deel van het warm water aan te maken.

Wil je meer informatie over de meest rendabele maatregelen voor je nieuwe woning? Maak vrijblijvend een afspraak, onze bouwexperten geven je advies op maat.

Woningen, appartementen en bouwgronden te koop Algemeen contactformulier