Inspiratiewijzer voor het interieur van je nieuwe woonst

Inspiratiewijzer voor het interieur van je nieuwe woonst

19 februari 2021

Zoek je inspiratie om je nieuwe woning of appartement in te richten? Wil je graag een gezellig huis waar alles klopt, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Struikel je over de kleuren en materialen die je wil combineren? Check onze inspiratiewijzer voor je een interieurdesigner onder de arm neemt of een interieur ‘uit de boekskes’ kopieert. Met onze tips maak je van je huis of appartement zelf een plek waar jij je écht goed bij voelt.

Bepaal eerst je favoriete woonstijl. Een stijl kiezen zorgt ervoor dat je de kleuren, meubels en aankleding makkelijker op elkaar kan afstemmen. Zo krijg je een harmonieus eindresultaat.

Industrieel wonen

Scandinavisch wonen

Klassiek wonen

Modern wonen

Landelijk wonen

Retro wonen

Bohemian wonen

Romantisch wonen

Design wonen

Minimalistisch wonen

Vintage wonen

Oriëntaals wonen

Industrieel wonen

Jij houdt van stoer en robuust, maar toch sfeervol. Je vindt in de industriële woonstijl veel hout terug, maar ook zwart, metaal, beton en baksteen. Je kan op deze stijl makkelijk zelf je stempel drukken door bepaalde accenten te leggen, van een rauwe fabriekslook tot een vleugje design met meubels van hout en metaal.

In een industrieel interieur vind je vooral neutrale kleuren: zwart, grijs en bruin spelen de hoofdrol. Ga ja graag voor een beetje kleur? Kies dan voor ‘vuile’ kleuren zoals okergeel en mosgroen. In combinatie met robuust hout en zwart metaal roep je zo al snel de juiste sfeer op. Ook betonnen vloeren of tafelbladen of accenten met bruin leer passen goed in deze stijl.

Industrieel design is helemaal hip, dus je vindt makkelijk typisch industriële meubels en accessoires. Denk aan grote studiospots als vloerlampen in de hoek van de woonkamer, een bartafel van hout met metaal in combinatie met stoere barkrukken of hang een wandlamp van waterleidingbuizen aan de muur boven de bank.

Scandinavisch wonen

Scandinavisch wonen is een blijver die ondertussen in heel veel huiskamers terug te vinden is. Niet zo gek, want deze woonstijl straalt veel rust uit. Precies wat we vandaag nodig hebben. Hou je van licht, natuurlijke materialen en bijzondere designs, dan is Scandinavisch wonen iets voor jou.

De Scandinavische woonstijl is licht. Daarom zie je vooral lichtgekleurde houtsoorten met een naturel afwerking. Ook wit en lichtgrijs zijn populaire kleuren. De combinatie van daglicht en lichte vloeren en muren, geven je woonruimte adem. Als accent zie je vaak planten, maar ook een zachte pasteltint of een fris lentekleurtje werkt goed.

Je interieur maak je helemaal af met meubels met een minimalistisch design die rust uitstralen. Ook een speels accent kan: stoelpoten met witte sokjes of een bijzettafel met een onderstel in een geometrisch design. Ook in accessoires komen vaak geometrische vormen terug. Denk aan kussens met een grafische print, vloerkleden met een zigzagpatroon of zeshoekige schapjes aan de muur.

Klassiek wonen

Jij kiest resoluut voor stijl, elegantie en luxe. De klassieke woonstijl zit boordevol romantiek dankzij uitbundige kroonluchters, gordijnen met kwastjes en barokke fauteuils.

Uiteraard zie je in de klassieke woonstijl veel goud zilver en brons. Vaak zitten die kleuren in de details: de poten van een salontafel, de handgrepen van een kast, een spiegel, … Verder zie je in de klassieke woonstijl twee kleurpaletten: een donkere, rijke variant met bordeauxrood, diep paars, walnoot, goud en brons. Maar ook een lichte variant met veel roomwitte meubels en muren in combinatie met kleuren als champagne of roségoud. Qua materiaal zie je veel (donker) hout, marmer en natuurlijk luxestoffen en kwaliteitsleer.

Een klassieke kamer maak je af met een sofa met gecapitonneerde kussens en sierlijke poten, een opvallende kroonluchter met veel glas en zachte velours kussens. Accessoires zoals kandelaars, grote vazen en kunst in sierlijke lijsten maken het plaatje compleet.

Modern wonen

Hou jij van strak en elegant, maar vooral ook functioneel? Dan is de moderne woonstijl iets voor jou. Een moderne woonruimte straalt rust uit omdat over elk meubel en elk accessoire goed is nagedacht.

Een moderne woonruimte is vaak neutraal: wit met zwart of grijs. Ook een opvallende accentkleur werkt goed in een modern interieur. Die combineer je met materialen die strak afgewerkt kunnen worden zoals (hoogglans) kunststof, staal, glas, chroom, aluminium en leer. Ook strak afgewerkt hout kan.

Less is more als je kiest voor een moderne woonstijl. Beperk je tot mooie grote meubelen. Een zwevend meubel in hoogglans bijvoorbeeld. Of een designklassieker zoals de Eames Lounge Chair. Ook opvallende stukken zoals een knalrode stoel of een vloerkleed met een artistiek ontwerp passen perfect in je moderne woning of appartement.

Landelijk wonen

De landelijke woonstijl is tijdloos en al jaren populair. Niet moeilijk: een landelijk ingericht huis voelt meteen als thuis. Maar hoe zorg je voor zo’n gezellige, landelijke sfeer?

De basis van je landelijk interieur bestaat uit roomwit en beige of houtkleur. Hou je van robuust, dan kan je combineren met meer donkere tinten. Ga je voor romantisch, kies dan voor extra wit en lichtgrijs. Aardetinten en pasteltinten zoals lichtgroen en zacht oranje passen ook goed in een landelijke woning. Qua materiaal denk je natuurlijk eerst en vooral aan hout. Maar ook andere natuurlijke materialen zoals touw, katoen, linnen of zelfs schapenvacht misstaan niet.

Houten meubels vormen de basis voor een landelijk interieur. Die combineer je met vintage spullen zoals straatlantaarns, een oude gieter, weckpotten, een theeservies, … Om het gezellig te maken zorg je voor extra veel kussentjes, plaids, kaarsen, …

Retro wonen

Ben jij verliefd op de ronde vormen van de jaren ’50 of de grafische prints uit de sixties en seventies? Reis terug in de tijd met een retro interieur. Een retro woonruimte voelt zacht en vrolijk en heeft tegelijk een bepaalde eenvoud.

Kleur speelt een grote rol in een retro interieur. En je hebt volop keuze. Oranje, geel en bruin liggen voor de hand, maar ook oudroze is een goede sfeermaker en petrol blauw brengt je zo terug in de tijd. Warme houtsoorten zie je heel veel terug in retro meubels, maar ook stoffen zijn erg belangrijk. Ribstof, fluweel, velvet en stofjes met grafische print zorgen instant voor een retrogevoel. Materialen als kunststof, rotan, leer en keramiek vormen een mooie aanvulling.

Retro meubels hebben vaak speelse pootjes met een ronde afwerking en een taps aflopen design. Bepaalde stukken zorgen onmiddellijk voor een retro sfeer: de vlinderstoel, een bolvormige lamp, een platenspeler … Een eiken vloer met visgraatmotief of een vrolijk gekleurd vloerkleed maken je ruimte helemaal af.

Bohemian wonen

Hou je van nonchalant en ontspannen en een accenten uit verschillende culturen? Dan zit je goed met de Bohemian woonstijl. Het is een gezellige combinatie van materialen, prints en kleuren.

In een Bohemian interieur past elke kleur en elk materiaal. En dat maakt het soms moeilijk om een evenwicht te vinden. Het kan helpen om de basis rustig te houden met witte muren en een neutrale vloer. Aankleden doe je dan met opvallende kleedjes, kussens en accessoires. Of je kan kiezen voor Boho Chic, een variant van deze woonstijl met veel wit en subtiele kleurpatronen.

In een Bohemian interieur passen veel verschillende materialen: van hout en steen tot macramé en gewoven textiel. Belangrijk is dat je een stukje van de wereld in je interieur verwerkt: Afrikaanse beeldjes, een Zuid-Amerikaanse hangmat, een Oosterse mozaïeklamp, … Een ontspannen sfeer creëer je met een hangstoel, massa’s kussentjes of een hoekje met geurige kaarsen.

Romantisch wonen

Romantisch wonen is meer dan bloemetjesbehang. Het is een woonstijl die je herkent aan zachte kleurtjes, veel accessoires, ronde vormen, … In een romantisch huis voel je je thuis, het is er gezellig en bijzonder sfeervol.

In de romantische woonstijl zie je vooral tinten beige, roze en lila, maar ook andere pasteltinten doen het goed. Ook poederachtige kleuren of de kleuren die je ziet op het strand en in schelpen passen in een romantisch interieur. Het zijn zachte kleuren die je meteen welkom heten. Ze combineren goed met sierlijke materialen: elegante stofjes, een lichte houttint, riet en rotan, …

Ga je voor romantisch, ga dan gerust eens kijken op een brocante markt. Jaag er op een grote spiegel met sierlijst of ga op zoek naar houten meubels die je kan opschuren en lakken in een pasteltint. Planten of vazen met bloemen, plaids, kaarsen, … Accessoires misstaan niet in deze woonstijl. Romantisch kan ook een combinatie zijn van diverse stijlen. In combinatie met een design meubel, word je romantische interieur meteen een pak stoerder.

Design wonen

Design is een verzamelnaam voor heel wat dingen. De design woonstijl is daarom voor iedereen anders. Van verfijnd en sober tot functioneel en esthetisch. Een design woonstijl herken je vooral aan unieke meubels met karakter, zonder massaproductie. Een opvallend designobject geeft elke ruimte allure.

Van felle kleuren tot zwart-wit, ook qua kleuren is design niet in een hokje te stoppen. Een zwartleren stoel kan design zijn, maar een knalrode fruitschaal ook. De kleur is ondergeschikt aan de mate van uniek, kwalitatief en beeldbepalend zijn. Design staat dan ook voor kwalitatief hoogstaande materialen. Een designmeubel is meestal duur, maar tegelijk ook duurzaam. Een designobject kan tientallen jaren mee.

Soms is één uniek object genoeg: een opvallende bank of een exclusief kunstobject bijvoorbeeld. Zet je deze op een prominente plek, dan drukken ze meteen hun stempel op je interieur. Ook met accessoires zoals een bijzondere vaas of fruitschaal kun je veel bereiken. Laat enkele stukken stralen en hou je interieur verder rustig.

Minimalistisch wonen

Hou jij niet van materialisme? En word je onrustig van te veel spullen om je heen? Dan is de minimalistische woonstijl iets voor jou. Minimalistisch wonen is wonen met het minimale aan benodigde meubelen. Dat betekent niet dat alles de deur uit moet. Je bent je eerder bewust van wat je bezit.

Minimalistisch wonen betekent niet per se wit, hoewel een witte muur een minimalistische woning wel licht kan maken. Het gaat vooral over ruimte. Omdat je woning niet vol spullen staat, kan kleur net iets toevoegen. Wil je eenheid in deze woonstijl, wees dan wel consistent met kleur.

Omdat je bij minimalistisch wonen nadenkt over het nut van elk meubelstuk, kan je kiezen voor kwaliteit. Een strakke houten tafel, een functionele leren bank … Belangrijk is dat elk stuk ook rust uitstraalt. Overbodige spullen hebben geen plaats in je interieur. Accessoires hebben een functie en een vloerkleed leg je alleen als je koude voeten hebt. Een plant geeft deze woonstijl net een beetje meer.

Vintage wonen

Hou jij van meubels en accessoires met een beetje geschiedenis? Dan is de vintage woonstijl iets voor jou. Ga voor een vleugje nostalgie en creëer een woning vol verhalen.

Bij vintage zie je veel hout en dus ook bruintinten. Andere kleuren die veel terugkomen zijn olijfgroen, okergeel, roestkleur en aardetinten. Leren meubelen hebben vaak een cognackleur. Het bijpassend retro behang is kleurrijk, maar wel met ingetogen kleuren. Een vintage meubel is gemaakt van stevige materialen die tegen een stootje kunnen. Teakhout of andere massieve houtsoorten bijvoorbeeld, of stevig linnen en metaal.

Combineer vintage stukken gerust met nieuwe spullen. Een nieuwe eettafel combineert mooi met vintage stoelen. En die mogen gerust allemaal verschillend zijn. Ga op jacht naar accessoires als een typemachine, een tafelradio of een platenspeler, oude koffers, … Misschien vind je wel schatten op de zolder van je grootouders. Een grote cactus past prima in deze woonstijl, net als de vrouwentong of een ouderwetse varen.

Oriëntaals wonen

Hou jij van de sfeer van de sprookjes van Duizend-en-een-nacht? Kies dan voor Oriëntaals wonen. Deze woonstijl is mystiek, maar vooral rustgevend. Dat betekent warme tinten, geurige kaarsen, rijke stoffen, …

Warme tinten hebben de overhand in de Oriëntaalse sfeer: donkerrood, dieppaars, azuurblauw of warme aardetinten. Je kan kiezen voor kleur op je muren, maar ook voor de rijke kleuren in Oosterse tapijten of andere accessoires. In de Oriëntaalse woonstijl zie je veel mooie stoffen als zijde, linnen en fluweel. Ook riet, bamboe en andere houtsoorten komen veel terug. Net als kleurrijke tegeltjes, zilveren schalen en glazen accessoires.

In de Oriëntaalse woonstijl zijn het vooral de accessoires die zorgen voor sfeer. Een zilveren schaal met een aantal kaarsen in warme tinten, een filigraan lamp die dankzij het gaatjespatroon zorgt voor een schouwspel op de muur, kussentjes in vrolijke kleuren of een kamerscherm, … Wierrook maakt de Oriëntaalse sfeer compleet.

Bron: wonenonline.nl