Geproefd en goedgekeurd: de knapperige kerstkoekjes van GH’er Barbara Courtens

Werknemer-ID

Naam: Barbara Courtens
Functie: Desktop Publisher
In dienst sinds: november 2018

Kerstmuziekje op, de oven aan en bakken maar! Met de feestdagen in zicht doet GH’er Barbara Courtens niets liever dan zich terugtrekken in de keuken om nieuwe kerstrecepten uit te testen. Deze keer bakt ze de knapperigste koekjes om het kerstdiner af te sluiten. Lees gerust mee en laat je inspireren!

Wat heb je nodig?

(voor 40 – 50 koekjes)

  • 185 g boter, op kamertemperatuur

  • 125 g witte basterdsuiker

  • ¼ tl zout

  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt

  • 250 g bloem

  • Extra: 1 losgeklopt ei voor de afwerking, evt. ½ citroen en/of 1 tl vanille-extract

Zo maakt Barbara het:    

  1. Meng de boter, basterdsuiker, het zout, de citroenrasp en vanille in een kom. Roer het halve ei erdoor, voeg de bloem toe en kneed alles tot een deeg. Verpak deze in plasticfolie en laat het min. 1 uur rusten in de koelkast.

  2. Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.

  3. Kneed het deeg en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4-5 mm. Steek de gewenste koekjesvormen uit en leg ze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft, kan je opnieuw uitrollen. 

  4. Bestrijk de koekjes met een losgeklopt ei en bak ze in 15-20 min. goudbruin. Even laten afkoelen en ... proeven maar!

TIP: Barbara decoreert de koekjes met suikerglazuur.

Hoe heb je dit recept ontdekt?

Barbara: “Ik lees graag over reizen en verschillende culturen en alles wat ermee te maken heeft. Dus ook over voeding. Zo experimenteer ik graag met de recepten uit mijn favoriete kookboek ‘New York: recepten uit de Big Apple’ van Marc Grossman. Van worteltaart tot bagels, de recepten zijn heel divers en dat kan ik, net als de enorme verscheidenheid van de stad zelf, wel smaken. Maar dé klassieker voor deze periode zijn natuurlijk de gesuikerde zandkoekjes, al generaties lang de favoriete Amerikaanse kerstkoekjes. Ik bak ze elk jaar minstens een paar keer op basis van een recept uit de Koekjesbijbel van Rutger van den Broek.”

Wat mag, naast de kerstkoekjes, niet ontbreken op het kerstmenu?

Barbara: “Hapjes! Voor mij het allerlekkerste van het kerstmenu. Ik krijg maar niet genoeg van de verschillende kleine amuses en voor mij mag het hoofdgerecht dan ook gerust geschrapt worden. Van een uitgebreid aperitief met pizza’tjes, wraps, ovenhapjes, chips ... meteen naar het dessert, ideaal! Een lekkere thee met koekjes en taart, het is de perfecte afsluiter waar ik nooit ‘nee’ op zeg.”

Nooit meer zoet of nooit meer hartig, een lastige keuze?

Barbara: “Nooit meer hartig. Ik hou te veel van gebakjes en andere zoetigheden. Ik bak dan ook graag, he. Ik heb altijd vanillesuiker in huis, want ik kan ’s avonds plots nog iets in elkaar flansen. Maar nu ik erover nadenk, er zijn ook heel veel lekkere hartige dingen. Euhm, moet ik echt kiezen? (lacht)”

Nee hoor, geniet gerust van beide. Heb je een ‘guilty pleasure’?

Barbara: “Je mag me altijd wakker maken voor een Zuid-Amerikaans of Mexicaans gerechtje zoals nacho’s, arepas (een soort broodje van maïsmeel) en taco’s.”

Lekker! Geniet van de kerstdagen én van je koekjes.

Barbara: “Dat zal ik zeker doen. Ik vier kerst bij mijn familie, heel gezellig allemaal. Lekker eten, cadeautjes geven en krijgen, gezelschapsspelletjes spelen ... ik kijk er naar uit! Tussendoor spreek ik af met vrienden en zal je mij kunnen vinden op de kerstmarkt in Gent of Brussel.”